Vuk i jezik

LINGVISTI => Biografije istaknutih srpskih lingvista => Temu započeo: Angelina Avgust 03, 2018, 03:29:07 amNaslov: Pavle Soralić (1779—1821)*
Poruka od: Angelina Avgust 03, 2018, 03:29:07 am
*

PAVLE SOLARIĆ
(Velika Pisanica, 07.08.1779 — Venecija, 18.01.1821)


Pavle Soralić bio je srpski lingvista, geograf, arheolog i prosvetitelj. Rođen je u svešteničkoj porodici. Takođe se veoma uspešno bavio književnošću i prevođenjem sa francuskog, nemačkog i italijanskog. Gimnaziju je učio u Zagrebu i Sremskim Karlovcima a potom svršava studije u Zagrebu. Posle srudija odlazi u Italiju gde se prvenstveno posvećuje pisanju i naučnom radu.

Zalagao je se za svetovno obrazovanje. Godine 1804. piše "Novo graždansko zemljopisanije" — prvu geografiju na srpskom jeziku, koja je imali veliki odjek u ondašnjem srpskom društvu i kulturi. Uz Dositeja Obradovića i Atanasija Stojkovića, smatra se najvećim prosvetiteljom svoga doba.

Zbog negativne kritike poezije od strane Jovana Skerlića, Pavle Soralić biva zaboravljen i nepoznat široj čitalačkoj publici. Solarića je na jedan način rehabilitovao Milorad Pavić, svrstavajući njegovu poeziju u predromantizam. Tek krajem prošlog veka, njegove pesme bivaju objavljene u jednoj, zasebnoj knjizi. knjigaknjiga.com (https://www.knjigaknjiga.com/proizvod-rimljani-slovenstvujuci.html)