Resavska pećina — Čarolije u tri boje
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Resavska pećina — Čarolije u tri boje  (Pročitano 8499 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Mart 01, 2011, 01:54:09 am »

**


RESAVSKA PEĆINA
ČAROLIJE  U  TRI  BOJE
Najpoznatija i, po mnogima, najlepša pećina Srbije s razlogom pripada grupi prirodnih dobara od izuzetnog značaja


Nesumnjivo najpoznatija i, po mnogima, najlepša pećina u mnoštvu pećina Srbije šćućurila se u krečnjačkom brdu zvanom Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, dvadesetak kilometara od Despotovca. Pripada grupi prirodnih dobara od izuzetnog značaja.
 
Premda su za nju ranije znali čobani koji su tu tražili zaštitu pred nevremenom, za širu javnost je otkrivena 1962, a za posetioce otvorena deset godina posle. Duga je 4,5 km, detaljno je istraženo 2830 m a posetioci šetaju trasom dugačkom 800 m. Pećinska staza prolazi kroz različite dvorane na dva nivoa: gornjom i donjom galerijom. Nakit, nastao rastvaranjem kalcijum-karbonata, počinje od samog ulaza, dok boja zavisi od minerala kroz koji voda prolazi: crvena, žuta i bela.
 
U ovom jedinstvenom lavirintu dvorana i hodnika, s mnoštvom prekrasnih pećinskih skulptura, izdvaja se stub stalagmit visok 12 metara, nazvan "Kip majke s detetom". Ceo stalagmit je od crvenog kristala, sem lica majke i deteta koji su od belog, te ne čudi zbog čega je i zaštitni, najprepoznatljiviji znak Resavske pećine. Uz ukrase svakojakih oblika koje je priroda tako štedro podarila a čovek maštom dao prigodna imena, na svoj način su posebni jedan stalaktit i stalagmit koji rastu jedan prema drugome. Zovu ih "Ljubavni sastanak kroz hiljadu godina" ili "Ljubavna čežnja" pošto se pretpostavlja da će se spojiti tek za hiljadu godina.
 
Čarolije u tri boje, dakle, nisu jedina izuzetnost ove po mnogo čemu specifične i rado posećivane pećine.


150 km jugoistočno od Beograda
"100 dobrih razloga da posetite Srbiju" | Turistička organizacija Srbije
Za izdavača Mišo Vujović, direktor i glavni urednik | "Princip Bonart Pres"
Tekstovi: Petar Milatović i arhiva "Princip Bonart Pres"
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Mart 01, 2011, 01:54:23 am »

**


RESAVSKA PEĆINA


Resavska pećina nalazi se— na obodu Divljakovačkog polja, pa se ranije zvala Divljakovačka pećina. Sastoji se iz tri sprata pećinskih kanala. Za turističke posete uređenii su samo delovi prvog i drugog sprata (Gornja i Donja galerija), dok najnižim spratom (Treća galerija) protiče
podzemna reka.

Pećinu su istraživali speleolozi iz Novog Sada, Beograda i Svilajnca, pod rukovodstvom J. Petrovića, počev od 1962. godine.

Resavska pećina je otvorena 23. aprila 1972. godine — prva uređena pećina u Srbiji. Obilazak traje oko 40 ininuita.

Posle Ulazne dvorane, koja ima dnevno svetlo, posetioci dolaze u dvoranu Košnica, a zatim Kanjonskim kanalom do Predvorja istorije. Između Predvorja istorije i Okamenjenih vodopada, gde se nalaze kristalni situbovi Baba i deda, a zatim do Kristalne dvorane, prolazi se tunelom koji je naknadno probijen. Kiistalna dvorana je najbogatija pećinskim nakitom, koji je izgrađen od belih, žutih i crvenih kristala. Tu se ističu Noga slona, Glata jagnjeta, Glava ždrala i dr. Sa ovog sprata, stepenicama koje vijugaju između masivnih oblika nakita, silazi se na niži sprat (Donja Galerija), u Centralnu dvoranu, koja je niža za oko 20 metara od gornjeg sprata. U Centralnoj dvorani, visokoj preko 35 metara, nalazl se najveći stub Resavske pećine (visok preko 20 metara, s prečnikom 12 metara), zatim skupina Majka s detetom, masivni lusteri i bigrene kade s vodom. Iz Centralne dvorane staza vodi u Bobanovu dvoranu, u kojoj se ističu stalagmiti Suzana (obložena sitnim, pahuljičastim kristalima aragonita), Porodica Tarana (tri srasla stuba).

Iz Bobanove dvorane opet se ulazi u Centralnu dvoranu, odnosno Dvoranu kipova, ali drugim pravcem, a zatim pored tri masivna stuba, nazvana Pagode, u dvoranu Menza, u kojoj dominira masivni stub izgrađen od belih i crvenih kristala kalcita. Iz Menze ulazi se u Koralni kanal, čiji nakit liči na koralne oblike. Sem toga, javljaju se masivni, glatki stubovi, zatim stalagmiti i i dugačka prozirna zavesa. Iz Koralnog kanala odlazi se u Blatnu i Kepinu dvoranu, a zatim tunelom u Ulaznu dvoranu.

Resavska pećina je vrlo bogata pećinskim nakitom raznovrsnih oblika i boja, bogatija je od ostalih turistiićkih pećina (po koncentraciji nakita).

Resavska pećina raspolaže stalnom vodičkom službom, monografijom (Dr. J. Petrović: Resavske pećine, 1977.— 1984.), razglednicama, značkom, ugostiteljstvom, (restoran kod pećine, motel, hotel u Despotovcu) i stalnom autobuskom vezom s Beogradom.


Ugostiteljsko-turistička organizacija "Resavska pećina"
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Avgust 28, 2011, 09:17:23 pm »

**


R E S A V S K A  P E Ć I N A

Autor fotografije nepoznat
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: