Sremska Mitrovica — Prestonica Rimskog carstva
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
RIZNICA SRPSKA « SRBIJA — VODIČ PO PUTNIM PRAVCIMA « Sremska Mitrovica • Fruška gora « Sremska Mitrovica — Prestonica Rimskog carstva
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sremska Mitrovica — Prestonica Rimskog carstva  (Pročitano 8930 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Jul 04, 2011, 09:38:44 pm »

**


SREMSKA MITROVICA
PRESTONICA RIMSKOG CARSTVA

U danšnjem centru grada sačuvani su značajni ostaci nekadašnje moćne rimske uprave


Kakav je to grad bio! Kažu da ga je na vrhuncu naseljavalo preko 100.000 stanovnika. Bilo je to u vreme kad je Sirmijum bio jedan od četiri prestona grada Rimskog carstva (Rim-Milano-Nikomedija-Sirmijum). Ovde i u okolini rođeno je niz careva, a neki drugi, poput cara - filozofa Marka Aurelija, ovde su živeli svoje poslednje dane i ovde umrli. Velelepni gradski hipodrom veličine 450 h 100 m i carska palata bili su više nego opipljiv svedok moći grada. Zanimljivo je da je cela palata imala sistem podnog grejanja, a podovi i zidovi bili su prekriveni mozaicima i freskama. Da se vidi, da se zna.
 
Grad je poneo i pridev "grad mučenika", pošto je u vreme moćnog Dioklecijana progon hrišćana poprimio takve razmere da se veruje da je svaki pedalj sirijumske zemlje zaliven krvlju stradalnika za Hristovu veru.
 
Putnik kroz (rimsko) vreme danas ovde značajne tragove može da vidi u Muzeju Srema, čak i ostatke jedne villae urbanae. Tu je i Muzej crkvene umetnosti, kao i Galerija "Lazar Vozarević" posvećena životu i delu ovog značajnog umetnika.


75 km zapadno od Beograda

"100 dobrih razloga da posetite Srbiju" | Turistička organizacija Srbije
Za izdavača Mišo Vujović, direktor i glavni urednik | "Princip Bonart Pres"
Tekstovi: Petar Milatović i arhiva "Princip Bonart Pres"
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Jul 04, 2011, 10:29:56 pm »

**

SREMSKA MITROVICA — SIRMIUM

Sirmium je rimska varoš, koja se prvi put pominje u dalmatinsko-panonskom ustanku u I veku. Ustanici su došli do Sremske Mitrovice, ali je nisu zauzeli. U I veku je bila već utvrđena varoš, a krajem istoga veka dobija pravo rimske kolonije. U III veku postaje jedna od najnaprednijih i najpoznatijih varoši u celoj rimskoj državi i smatra se za glavni grad Ilirika. U Sirmium-u rođeni su Aurelijan, Prob i Gordijan, a iz okoline su Trajan i Maksimilijan. U IV veku dobija pravo kovanja novca.
 
Ne samo da je Sirmium bio sedište namesnika Donje Panonije, već i prestonica prefekta za Ilirik. Tokom IV veka postaje crkveni centar, tako da se ovde održavaju crkveni sabori u doba borbe nikejaca sa arijevcima. Jedan od najznačajnijih sabora bio je 378 godine, koji nosi ime Ilirski koncil. Na ovome saboru arijevska jeres doživela je poraz.
 
Kao grad Sirmium cveta sve do hunske najezde. Huni ga zauzimaju i razaraju 448 godine, a tek za vlade Teodosija biva obnovljen. U VI veku oko ovoga grada vode se žestoke borbe između Gepida, Avara i Vizantinaca. Definitivno propada 582 godine, kad ga zauzimaju Avari. Još u XVIII veku videli su se tragovi ove rimske varoši.
 
Varoš je imala hramove, terme (kupatila), forum (trg), pozorište i vodovod. Današnja varoš podignuta je na temeljima starih antičkih građevina, tako da se još uvek nailazi na ostatke rimskih gradnji. U Planinskoj ulici br. 46, u bašti Bodrića, nađen je mozaik na prostoru 12 m2. Po svojoj ornamentici mozaik pripada vremenu od IV do VI veka. Sada se nalazi u Vojvođanskom muzeju u Novom Sadu.
 
GRADSKI MUZEJ. — Maja 1948 godine otvoren je Gradski muzej u Sremskoj Mitrovici. Muzej raspolaže arheološkom, etnografskom, istoriskom i umetničkom zbirkom.
 
U arheološkoj zbirci nalaze se razni predmeti iz rimskoga doba, osobito od mermera, bronze i stakla. Lapidarijum je smešten u gradskom parku i dvorištu muzejske zgrade. Sastoji se od rimskih sarkofaga, milJokaza, nadgrobnih stela, ali i drugih predmeta.

Etnografska zbirka raspolaže sa delovima stare nošnje, sremskim ćilimovima i drugim predmetima.
 
Istoriska zbirka ima dokumenata iz 1848 godine, o ukidanju kmetstva i mnoga druga.
 
CRKVENI MUZEJ. — Današnji Crkveni muzej smešten je u jednoj staroj crkvi. Postoji pretpostavka da je ova građevina podignuta između 1404 i 1456 godine, za vreme despota Stevana Lazarevića i Đurđa Brankovića koji su u to vreme držali i Sremsku Mitrovicu. Neizvesno je da li je bila podignuta na razvalinama kakve stare rimokatoličke crkve ili je oduvek bila pravoslavna. Pretpostavlja se, takođe, da su je sagradili i Pejačevići, porodica poreklom iz Makedonije, pri kraju XVII veka, a nije isključena ni mogućnost da je to bila neka privatna zgrada pa kasnije adaptirana za crkvu. To je, ustvari, jednobrodna građevina sa prostranom poligonalnom oltarskom apsidom, zidana od cigalja. Njene zidove sa spoljne strane podupire osam potpornih stubova. — Ikonostas po svojoj rezbariji spada u prvorazredne primerke ove vrste. Ikone na njemu su iz 1775 godine, a radio ih je, pored Teodora Kračuna, još neki drugi nepoznati majstor.
 
Ova crkva danas služi kao muzej. U njoj se nalazi veliki broj ikona od umetničke vrednosti, donetih i sakupljenih iz razrušenih crkava i manastira sa teritorije Srema. Tu su radovi Grigarija Davidovića Obšića, Kuzmana Kolarića, Teodora Kračuna, Konstantina Pantelića, Georgija Bakalovića, Mojseja Subotića, Stevana Aleksića, Uroša Predića i drugih srpskih slikara XVIII i XIX veka. Osim toga, u crkvi se nalazi i zbirka starih rukopisnih knjiga iz XVI, XVII i XVIII veka.


SPOMENICI KULTURE | Urednik: MILORAD PANIĆ SUREP | Prosveta, Beograd 1951
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Jul 07, 2011, 03:53:54 pm »

*


SREMSKA MITROVICA — CRKVENI MUZEJ

Sremska Mitrovica, stara pravoslavna crkva Sv. Stefana

Autor fotografije nepoznat
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: