Srednjovekovni grad Koznik
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Srednjovekovni grad Koznik  (Pročitano 5515 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Jun 27, 2011, 12:56:11 am »

**

K O Z N I K


Srednjovekovni grad na ogranku planine Željin, oko 10 km severozapadno od Brusa. Tipičan župski grad sagrađen je na vrhu jednog kupastog uzvišenja koje domnnira širokom okolinom. Pretpostavlja se da ga je utvrdio i koristio se njime veliki čelnik Radič Postupović, vlastelin iz vremena despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, koji je jedno vreme gospodario župom Rasinom. Grad je štitio i kontrolisao ovo rudonosno područje kojim su prolazili trgovački putevi. U doba turske vlasti Koznik je imao određen strateški značaj jer je imao posadu i bio održavan. Gradski bedem nepravilne poligonalne osnove koju je diktirao oblik zemljišta, bio je ojačan sa osam nejednakih pravougaonih kula različite namene i očuvanosti. Među njima svojom veličinom i masivnošću dominiraju tri: dve u gornjem gradu, a jedna u donjem. Grad je imao dva ulaza, a prilikom arheoloških iskopavanja pronađen je čitav sklop nepoznatih objekata, u kojima je otkriven materijal izvanredne naučne i kulturne vrednosti.

Kulturna riznica SRBIJE | sastavio i uredio Jovan Janićijević | IDEA | Beograd, 2005.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Jun 27, 2011, 01:07:19 am »

*

GRAD KOZNIK


...Grad se vezuje za ime velikoga čelnika Radiča Postupovića koji se u istoriji pominje u vreme despota Stevana, između 1413 i 1435 godine.

Podignut na mestu gde je verovatno već i u antičko doba postojalo utvrđenje, Koznik ima dominantan položaj nad celim predelom koji se i danas naziva Rasinom. Od samog grada, čija je osnova nepravilnog oblika, očuvaki su zidovi sa tri četvrtaste kule velikih razmera i sa nekoliko manjih, od kojih neke još samo delimično postoje. Na južnoj strani vide se pod gradom tragovi podgrađa sa ostacima jedne kule.

SPOMENICI KULTURE | Urednik: MILORAD PANIĆ SUREP | Prosveta, Beograd 1951

"Srednjevekovni grad Koznik, poznat u Srbiji po svom izuzetnom položaju, nalazi se desetak kilometara jugozapadno od Aleksandrovca. Tvrđava je podignuta na kupastom uzvišenju, na 922 m nadmorske visine.
Legenda vezuje ovaj grad za Jerinu, po čijem je naređenju navodno i građen. Kako je uspon do vrha brda bio veoma težak, to su materijal za zidanje iznosile koze na svojim rogovima. Otuda i ime Koznik".

"Danas je tvrđava sa 7 kula uglavnom dobro očuvana, dok se ostaci predgrađa samo naziru. Okolna brda, iako su bila ogoljena zbog paljenja u ratovima, sada su obrasla gustim šumama zahvaljujući radu gorana. Do starog grada vodi nekoliko šumskih staza. Jedna od njih polazi od sela Koznica. Pešačenje traje oko 45 minuta".
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: