Manastir Drenča
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Manastir Drenča  (Pročitano 5083 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Jun 26, 2011, 11:51:26 pm »

**

D R E N Č A
Manastir Drenča, sa crkvom posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice,
nalazi se u živopisnom predelu aleksandrovačke Župe


Selo 3 km severno od Aleksandrovca. U selu se nalaze ruševine crkve istoimenog manastira, poznate u narodu pod imenom Dušmanica. Osnivači manastira su monah Dorotej i sin jeromonah Danilo. Podigli su ga 1382. uz odobrenje kneza Lazara, što se vidi iz osnivačke povelje. Manastiru je pripisan stavropigijski red, a za izdržavanje poklonjeno mu je trinaest sela u kruševačkom kraju i Braničevu. Po svom arhitektonsko-prostornom i konstruktivnom sklopu manastirska crkva Sv. Stefana pripada krugu spomenika moravskog graditeljstva. Osnova je u obliku trikonhosa, sa jednom kupolom, koja počiva na četiri stupca. Nema pripratu. Tročlana istočna apsida je spolja petostrana a iznutra polukružna. Severna i južna apsida (konha) spolja su četvorostrane a iznutra eliptične. Izvesna monumentalnost i živost arhitektonskih oblika je osnovna odlika ove dosta originalne građevine. Dekorativna plastika takođe ima zanimljiva obeležja. Oltarska bifora ukrašena je prepletima, predstavama lavova i krilate žene s krunom i lavljim šapama. Prozor na severnoj konhi ukrašen je motivom vinove loze i likom čoveka iz čijih usta izlazi vreža. Sa izvesnom naivnom svežinom i izražajnošću, plastika u Drenči ostaje usamljen primer u moravskoj arhitektonskoj skulpturi, jer nije ponovljena ni na jednom potonjem spomeniku. Freske nisu očuvane.

Kulturna riznica SRBIJE | sastavio i uredio Jovan Janićijević | IDEA | Beograd, 2005.

Autor fotografije nepoznat
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Jun 27, 2011, 12:00:02 am »

*

MANASTIR DRENČA


Manastir Drenča sa crkvom Bogorodičinog Vavedenja dugo je ležao u ruševinama, da bi obnovljena crkva danas okupljala vernike u župi nedaleko od Aleksandrovca. Pošto su knez Lazar i patrijarh Spiridon potvrdili 1382. ovome manastiru posede u oblasti Kruševca i Braničeva, smatra se da je podignut neposredno pre toga, najranije 1379. Njegovi kritori su Ivaniš, ugledni vlastelin cara Dušana i potonji monah Dorotej, i njegov sin, jeromonah Danilo, koji je bio prvi iguman manastira, a kasnije postao srpski patrijarh Danilo III. Crkva je trikonhalne osnove, dekorativno zidana sigom i opekom, sa trodelnim oltarskim prostorom i slobodnim stupcima koji nose kupolu.
 
Arhitektonske osobenosti ogledaju se u širenju osnove sa zapada ka istoku, krstastim svodovima nad prostorima protezisa i đakonikona kao i variranju spoljnih blika konhi — pevničke su polukružne, oltarska petostrana, a apside proskomidije i đakonikona četvorostrane. Klesani ukras doprozornika, sa neobično komponovanim ljudskim figurama, zoomorfnim i floralnim motivima i prepletom, prvobitno je bio i bojen. Osnovom i elevacijom kao i elementima sekundarne plastike Drenča predstavlja ranu etapu nastanka moravske arhitekture.
 
Arheološka sondažna istraživanja i konzervacija ostataka crkve vršeni su 1952, 1967, 1971, 1983 i 2002, da bi u periodu 2003—2006. kraljevački zavod u celini restaurisao crkvu.
Atlanta Serbs
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: