Angelina
|
 |
« Odgovor #15 poslato: Februar 12, 2011, 11:20:10 pm » |
|
** U SKITU HILANDARSKOM ZVANOM SPASOVA VODA (Odlomak iz "Poslanice mitropolitu Mihailu Kratovcu")
U Svetoj Gori Atonskoj, u skitu hilandarskom zvanom Spasova Voda, smerno metanisanje s ljubavlju i puhovnim pozdravom časnom tvom liku i svetinji tvojoj, skupivši ruke i kolena priklonivši, poklonjenje tvorimo do lica zemlje, ali, i ako i grešni jesmo da imamo tvoje pominjanje u sveštenom služenju našem, da nam zdravstvuješ u obojem, u mnogom veselju i blag u savršenoj ljubavi. Posle ovog ako imaš želju znati o našoj grešnosti, — tako Bog hoće, — u molitvama onoj koja ga je rodila, nalazimo se još među živima, provodeći bedni, malovremeni, plačeviti život, dok pe vratimo dug iskušenja i huljenja za znamenje časnoga krsta svakoga dana neprestano, kao što i sam dobro znaš, a uvek volja Gospodnja da je.Damaskin Hilandarac (XVII vek) .jpg) Hilandar, carske dveri Royal Doors Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 20
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #16 poslato: Februar 12, 2011, 11:20:30 pm » |
|
** HILANDAR
Crna majko Trojeručice Pruži mi jedan dlan Da se u čarobnom moru okupam Pruži mi drugi dlan Da se slatkog najedem kamenja
I treći dlan mi pruži Da u gnezdu stihova prenoćim Prispeo sam s puta Prašnjav i gladan I željan drugačijeg sveta
Pruži mi tri male nežnosti Dok mi ne padne hiljadu magli na oči I glavu ne izgubim
I dok tebi sve tri ruke ne odseku Crna majko TrojeručiceVasko Popa (1922—1991) .jpg) Hilandar, igumanski presto sa Bogorodicom Trojeručicom The prior's Throne with Mother of God, the Three-Handed Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 21
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #17 poslato: Februar 12, 2011, 11:41:23 pm » |
|
** .jpg) Hilandar, freska "Sv. Simeon dođe u Vatoped" Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 23
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #18 poslato: Februar 13, 2011, 01:32:11 am » |
|
** HILANDARSKA MOLITVA ZA SRPSKI NAROD (Odlomak iz drame "Nemanja") O istočniče ljepote i blaga sviju, O duše, care iz čije visoke krune Istina jasnih bezbroj rubina griju I sjajem slave vrelo života pune, Jedini, moćni, veliki i sobomdani, Pod šatorima svjetlosti blagodatne Što njiviš stabla, cvijet i biljke zlatne, I čije djelo plodima zemlju hrani!
O ti što umu našem pokaza mete, Neiskazani, besmrtni oče i spase, Pred kojim služe sva sunca i planete, Molitve moje tople usliši glase! U svakom času s narodom mojim brodi, Po pučinama svjetiljke jasne mu pusti! Ti moćnu ruku na kormilo mu spusti I mirnoj luci njegove brodove vodi!
Oživi njega i krepke daruj mu sile. Ko zdravo stablo zamahom jakih grana Neka se i on burama kobnih dana Odupre tako zamahom sloge mile! Ko što rijeke širokom moru skore, Neka sve duše naroda moga lete Jednome cilju zavjetne misli svete — Jedinstvu srpskom, rođenju zore!Aleksa Šantić (1864—1924) .jpg) Hilandar, freska Tajna večera Fresco: the Seecret Supper Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 24
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #19 poslato: Februar 13, 2011, 02:03:22 am » |
|
** .jpg) Hilandar, trem ispred trpezarije Porch in front of the dining room Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 25
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #20 poslato: Februar 13, 2011, 02:08:24 am » |
|
** NAŠ SVETI MANASTIR (Odlomak iz "Hilandarskog tipika") Ovaj naš sveti manastir, kao što znate, opustelo beše mesto od razbojnika. A kada je k meni došao otac naš Simeon monah, triblaženi nastavnik, zbog težnje prema vrlini, i nju tražiše vatreno, hoteći da primi naš monaški lik. Pun vrele ljubavi prema ovom, i božanstvenim pokrenut duhom, čuvši preslatki glas koji govori: "Ko ne ostavi sve i za mnom ne ide nije mene dostojan", carstvo svoga otačestva ostavivši i sve što je na zemlji i pobegavši od sveta koji zarobljava dušu, dođe u ovu pustinju meseca novembra i drugi dan u godini 6706 (1197). I htede on blaženi, da kao što tamo opravda svoje carstvo, tako i ovde. Zaželevši da nađe mesto spasenja, izmoli u cara ovo pusto mesto, i uze mene grešnoga iz Vatopeda, i nastanivši se na ovom mestu i ostavši neko malo vreme sa mnom, a veliki i natprirodni podvig prešavši, 8 meseci u tome, pređe u večno blaženstvo.Sava Nemanjić (1175—1235) .jpg) Hilandar, odmor monaha Monks' Rest Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 32
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #21 poslato: Februar 13, 2011, 02:08:50 am » |
|
** U DOMU PRESVETE BOGORODICE HILANDARSKE (Odlomak iz "Života Svetoga Save") U domu presvete Bogorodice Hilandarske počeše prebivati dva svetilnika Božja, Sveti Sava i Sveti Simeon, tvoreći svu silu svoju u molitvama, dnevnim i noćnim, i sa velikom ljubavlju i sa premnogim suzama neprestano dogledajući konačni dan, omrzoše greh do kraja i istinito zavoleše Hrista... .................................. I radi te ljubavi Sin Božji siđe s nebesa k nama i sva dobra dade onima koji ga ljube, i smrt bi zgažena, i ad bi plenjen, i radi ljubavi postade stado anđela i ljudi, i raj bi otvoren, i carstvo nebesko bi spremljeno onima koji istinom ljube Boga. Ova ljubav je umudrila ribare i mučenike je ukrepila, i ova je pokazala pustinje kao stanove, i ova je ispunila gore i pećine pojanjem, i ova nauči sve one koji ljube Boga da idu tesnim i skrbnim putem.Domentijan (Oko 1210 — posle 1264) .jpg) Hilandar, Monah Pavle Paul the Monk Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 33
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #22 poslato: Februar 13, 2011, 02:11:13 am » |
|
** .jpg) Hilandar, kosturnica Charnel-House Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 35
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #23 poslato: Februar 13, 2011, 02:12:53 am » |
|
** .jpg) Zvona hilandarska Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 36
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #24 poslato: Februar 13, 2011, 02:14:15 am » |
|
** .jpg) Karejski tipik sa pečatom Sv. Save (detalj) Carean Typicon with St. Sava's stamp Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 37
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #25 poslato: Februar 13, 2011, 02:15:22 am » |
|
** .jpg) Povelja kneza Lazara 1379/80. King Lazar's chart 1379/80 Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 38
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #26 poslato: Februar 13, 2011, 02:15:48 am » |
|
** .jpg) Krst sa česticama Časnog krsta Cross with particles of Holy cross Katalog: OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠE | str. 39
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #27 poslato: Februar 13, 2011, 02:17:51 am » |
|
** .jpg) Plan manastira Hilandara
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #28 poslato: April 05, 2011, 11:43:16 pm » |
|
** .jpg) Sveta Gora na geografskoj karti GREACIAE PARS SEPTENTRIONALIS, XVIII v., bakrorez (detalj) OSAM VEKOVA SRPSKE DUŠEPriredio: Mišo Vujović Fotografije: Slavomir Matejić Izdavač: Manastir Hilandar
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|