Manastir Ježevica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Manastir Ježevica  (Pročitano 7806 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Mart 06, 2011, 01:21:00 am »

**

J E Ž E V I C A


Mala i niska crkva manastira Ježevice, 11 km. jugoistočno od Čačka, podignuta je, kako kaže predanje, još u Dušanovo doba. Njen prvobitni izgled do danas je toliko izmenjen da je teško odrediti kome vremenu pripada. Po izvesnim elementima potseća na spomenike raške škole čija se tradicija vrlo dugo zadržala, naročito u severnim delovima srednjevekovne Srbije.

Krstoobrazna osnova crkve završava se na istoku jednom prostranom polukružnom apsidom. Nad presekom brodova uzdiže se kube, koje je nekad bilo potpuno maskirano krovom. U XIX veku dozidana je na zapadnoj strani priprata sa visokim tornjem — zvonikom, pa je tom prilikom porušen zapadni zid, da bi priprata bila direktno vezana sa ostalim prostorom crkve.
 
Živopis je dosta oštećen. Rađen je u dva maha: 1609 i 1637 godine, trudom igumana Avakuma, Gavrila i proigumana Domentijana — kako stoji zapisano u oltaru i na stupcu kod severne pevnice. I po kvalitetu i po tematici ove freske pripadaju krugu ostalih spomenika iz prve polovine XVII veka. I pored naivnosti koja dolazi usled neukosti slikara, kod njih se oseća živost i neposrednost u izrazu, u gestovima figura, u prikazivanju pojedinih scena. Kako je crkva posvećena sv. Nikoli, opširno je obrađena legenda ovoga sveca. Osim nje, ilustrovano je nekoliko strofa Bogorodičinog akatista (himne), zatim, u gornjim zonama, scene iz ciklusa Stradanja Hristova i niz drugih uobičajenih tema.


"Spomenici kulture" | Urednik: MILORAD PANIĆ SUREP | Prosveta, Beograd 1951
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Mart 06, 2011, 01:39:18 am »

*

MANASTIR JEŽEVICA
Manastir Ježevica nalazi se u istoimenom mestu u okolini Čačka. Hram je posvećen Svetom Nikoli i po predanju zadužbina je kralja Milutina. Prema lokalnim izvorima, manastir je osnovan za vreme vladavine cara Dušana. U arhitektonskom smislu crkva ima osnovu krsta.

Centralni deo hrama islikan je živopisom iz 1609. godine koji prikazuje scene iz života svetog Nikole. Barokni zvonik dozidan je u XIX veku, kao i priprata 1846. godine. Očuvane su freske o životu Svetitelja, Bogorodice i stradanju Isusa Hrista. U periodu od 1950. do 1951. godine preduzeti su konzervatorski radovi na popravci crkve i krova. Hramu je vraćen prvobitni izgled iz 1846. godine. Zanimljivo je da freske potiču iz iz 1609. i 1637. godine i da na sasvim poseban način podržavaju srpsku i pravoslavnu tradiciju.


http://www.cacak.org.rs/186-1-l
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: