Bajina Bašta — Manastir Rača
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bajina Bašta — Manastir Rača  (Pročitano 4367 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Mart 06, 2011, 03:49:51 am »

**

BAJINA BAŠTA


BAJINA BAŠTA. — Varošica na desnoj obali Drine, kod ušća Rače. Nekada se zvala Plijeskovo. Današnji naziv dobila je po Osmanu Baji, koji je tu imao velike bašte.

Nedaleko od Bajine Bašte, na padinama planine Tare, nalazi se stari manastir Rača. Po predanju, manastir je osnovao kralj Dragutin (1276—1316). Rača je bila opustela i porušena, pa su je u XVI veku obnovili monasi manastira Tronoše. Posebno se pročula u XVII veku, kada se u njoj razvija stvaralačka delatnost na ispisivanju i ukrašavanju rukopisnih knjiga, u čemu se posebno ističu poznati prepisivači starih rukopisa Jerotej i Kiprijan Račanin.

U doba oružanih sukoba između Austrije i Turske u poslednjoj četvrtini XVII veka, manastir je opusteo. Turci su u više mahova vršili odmazde nad monasima Rače, zbog njihove prosvetiteljske uloge. Za vreme velike seobe (1690), monasi iz Rače našli su utočište u Beočinu, na Fruškoj Gori, gde nastavljaju svoju aktivnost. Rad u opusteloj Rači obnavlja se 1795, ali već 1813. manastir ponovo strada od Turaka.

Današnja crkva, zidana od tesanog kamena, obnovljena je 1835. godine na temeljima starog hrama. Zidne slike su delo Dimitrija Posnikovića, a ikonostas Georgija Bakalovića.

~

U selu Dubu, nedaleko od Bajine Bašte, nalazi se stara crkva-brvnara. Podignuta je verovatno krajem XVIII veka. Karakteristična je po četvorostranoj apsidi i petostranom tremu na zapadnoj strani, koji služi kao priprata. Slikani ikonostas iz prve polovine XIX veka ističe se posebnom rezbarijom, naročito naglašenom na carskim dverima. Ikone su rad naivnih umetnika toga doba. Zanimljivi su i ostaci srednjovekovnih gradova Višeslave, 5 km severno, i Solotuše (Solotnik), 10 km južno od Bajine Bašte.


Blago na putevima Jugoslavije | JUGOSLAVIJAPUBLIK | Glavni urednik: Nebojša Tomašević | Beograd, 1983
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: