Kafana "?"
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kafana "?"  (Pročitano 5246 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Januar 18, 2011, 01:26:10 pm »

**

KAFANA "?"
Poznata beogradska kafana "?" i zgrada do nje bile su nezaobilazni deo stare srpske varoši. Kuću u kojoj se nalazi kafana "?" knez Miloš je davne 1825. poklonio svom vidaru Tomi. Do 1878. tu je bila "Hećim-Tomina kafana". Novi vlasnik Bogosav Ivković dao joj je naziv "Kod pastira". Sledeći, Ivan Pavlović, prozvao je 1892. "Kod Saborne crkve". Opekao se: videvši novi naziv, prota Novica Lazarević se zgranuo. Zar ime bogomolje dati kafani?! Požurio je sa žalbom vladici Inokentiju. Crkva je potegla tužbu. Gazda Ivan se prepao i brzo skinuo firmu. Kako nije mogao da se seti prigodnog naziva a ujutro je trebalo otvoriti kafanu, istakao je preko noći tablu sa ispisanim znakom pitanja. Sada se prota Novica začudio: "Ene, de, kakva mu je to kuka?!" Zgradu do kafane podigao je u čaršiji uvaženi Naum Ičko, trgovac i saradnik kneza Miloša. Tu je izvesno vreme i živeo. U prizemlju je otvorena prva srpska apoteka. Kuća je 1938. srušena.1


KAFANA "?"
ISTORIJA U TANJIRU

Srbin možda neće otići u crkvu kad to vreme i vera nalažu, ali zato neće mimoići kafanu u bilo koje doba dana, posebno noći. Ona je, poodavno, njegovo gotovo sveto mesto. Tu se raduje i tuguje, sklapaju poslovi i ogovaraju prijatelji, pišu knjige i dodeljuju nagrade, deca upisuju na fakultete a svastike zapošljavaju u ministarstvima. Tako je otkad se ovde pamti i otkad su otvorene prve kafane.
 
Beograd u njima nikad nije oskudevao, mada se često dešavalo da izađeš iz kafane a ujutru, kad hoćeš na kafu, a ono tamo apoteka, posebno u poslednje vreme. Jednoj kafani, pak, nisu ništa mogli ni vreme ni ljudi. Reč je o najstarijoj kafani koja i danas radi. Odmah do Saborne crkve, u Ulici kralja Petra I, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, podignuta je 1820. godine kafana koju je gospodar Srbije docnije poklonio svom trgovačkom konzulu Naumu Ičku. Ovde je, kao i ondašnjem kultnom mestu, često odsedao i Vuk Karadžić po povratku sa svojih belosvetskih drumovanja, ovde se — 1834 — pojavio i prvi bilijar u Beogradu.—
 
A tradicionalnim jelima i pićima srpske kuhinje, u enterijeru prohujalog vremena, ova kafana karakteristično bleštave bele fasade s naznakama narodne arhitekture s početka 19. veka omiljeno je sastajalište, pre svega, umetničkog, boemskog sveta. Odnedavno je, u bojazni da i ona ne poprimi obeležja 21. veka, grad Beograd zaštitio kao svoje dobro od kulturnog i istorijskog značaja.
2

1 Tekst i fotografija preuzeti iz dnevne štampe
2
Tekst: "100 dobrih razloga da posetite Srbiju" | Turistička organizacija Srbije | Za izdavača Mišo Vujović, direktor i glavni urednik | "Princip Bonart Pres"

[postavljeno 21.11.2011]
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: