Dečani — Zadužbina kralja Stefana Uroša III Nemanjića
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
RIZNICA SRPSKA « SRBIJA — VODIČ PO PUTNIM PRAVCIMA « Peć • Đakovica • Prizren « Dečani — Zadužbina kralja Stefana Uroša III Nemanjića
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dečani — Zadužbina kralja Stefana Uroša III Nemanjića  (Pročitano 10576 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Januar 01, 2011, 11:29:02 pm »

**

D E Č A N I    VISOKO, POD OBLAKE

Dečani — Zadužbina kralja Stefana Uroša III Nemanjića

Fotografija: Igor Jeremić
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Januar 01, 2011, 11:29:28 pm »

**

D E Č A N I
VISOKO, POD OBLAKE


Retkost je u istoriji da vladari dobijaju ime po nekoj građevini, češće je da je oni sami imenuju. E, ovde je vladar dobio ime po crkvi, odnosno manastiru koji je podigao: kralj Stefan Uroš III Nemanjić dobio je pridevak Dečanski upravo po grobnoj crkvi, posvećenoj Hristu Pantokratoru (Svedržitelju), koju je podigao u Dečanima. I Crkva spada među najveće građevine srednjovekovne Srbije: dužina hrama je preko 36 m, širina 24, a visina kubeta doseže do 29 m, te otud i ono Visoki Dečani. Uz to, jedna je od retkih za koju postoje pouzdani podaci o vremenu gradnje i majstorima koji su na njoj radili: protomajstor je bio fra Vito, mali brat iz kraljevog grada Kotora, rad je započeo 1327, u vreme Dečanskog, a završen je 1335, za vlasti njegovog sina, potonjeg cara Dušana Silnog.

Rame uz rame s monumentalnošću same crkve, stoji i podvig dečanskih freskopisaca čiji rad sadrži oko dvadeset obimnih ciklusa, više od stotinu kompozicija i preko hiljadu likova. Njegova izuzetnost je i u tome što je u celini sačuvan u istom obliku kao u vreme kad je dovršen, oko 1350. godine. Ovde su, prvi put u pravoslavnom shvatanju fresaka, prikazani i mnogi upotrebni predmeti iz srednjovekovne svakodnevice, a retkost je i da likovi na živopisu (pre svega, cara Dušana i njegovog sina Uroša) budu naslikani prema živom modelu, i to bez imalo udvaranja sili vlasti.

A ovdašnja riznica je, po bogatstvu crkveno-umetničkih i liturgijskih predmeta, umetničkom dometu i istorijskom trajanju, najočuvanija riznica u srpskoj duhovnoj i kulturnoj baštini.

Danas Dečane, smeštene u klisuri Dečanske Bistrice ispod Prokletija na putu ka Peći, čuvaju italijanski vojnici iz sastava KFOR-a. Ne samo zbog toga što predstavljaju jedan od bisera svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.


470 km južno od Beograda


"100 dobrih razloga da posetite Srbiju" | Turistička organizacija Srbije
Za izdavača Mišo Vujović, direktor i glavni urednik | "Princip Bonart Pres"
Tekstovi: Petar Milatović i arhiva "Princip Bonart Pres"


Fotografija: Igor Jeremić
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 19, 2011, 02:28:10 am »

*

V i s o k i  D e č a n i


Manastir Visoki Dečani nalazi se između Peći i Prizrena, dugogodišnje prestonice srpske dinastije Nemanjića. Reč je o najmonumentalnijem graditeljskom delu u unutrašnjosti zemlje izgrađenom u duhu južnoprimorske graditeljske škole. Dečane je između 1327. i 1355. na reci Bistrici gradio protomajstor fra Vita iz Kotora, a po narudžbini kralja Stefana Dečanskog.

Veličanstvena kraljevska zadužbina, monumentalna petobrodna bazilika sa kupolom i trobrodnim narteksom, potom savršenom plastikom kamenih reljafa, i izvanrednim freskama, postojano trajući već više od šest vekova na vetrometini istorijskih zbivanja, izaziva divljenje. Otuda joj je narod uz ime dodao oznaku Visoki. U arhitektonskom i slikarskom smislu, a takođe i u zidnoj plastici, zdanje manastira predstavlja eklektično umetničko delo. To delo svedoči o veštini kotorskih majstora onoga doba, u kojem gotika nije sasvim nadvladala ustaljene oblike starijeg graditeljstva. U crkvi su, osim glavnog, obrađena još dva zasebna oltara, što je izuzetan slučaj u našoj pravoslavnoj crkvenoj arhitekturi. Posebno su vredni ukrasi uklesani u mermeru na portalima, prozorima i konzolama krovnog venca. Crkva ima četiri portala, deset jednodelnih prozora, dve trifore i dvadeset jednu biforu. Zanimljivo je da je trifora u oltaru u stvari kopija studeničkog uzora.

Svi zidovi u unutrašnjosti građevine prekriveni su freskama, sa sabornim, dobro očuvanim kompozicijama, na kojima je naslikano oko 10.000 pojedinačnih likova i sa preko 20 velikih ciklusa iz istorije hrišćanstva. Među svetovnim portretima posebno se ističu oni koji prikazuju vladarsku lozu Nemanjića.

Kritori su znalački umeli da angažuju tadašnje najbolje slikare iz tog dela Evrope, ispoljivši veliko teološko i istorijsko znanje u idejnoj zamisli projekta. Njih su dosledno sledili vrsni, nažalost anonimni umetnici, od kojih se samo jedan potpisao kao "grešni Srdj". Posle 15 godina napornog rada tako je stvorena "jedna od najpoznatijih slikarskih celina koje ljudski duh može rukom u delo da pretoči", a na kojem je dosegnuta uzvišenost i duhovnost složenih slikarskih kazivanja. Iako slikarstvo manastira Visoki Dečani pripada narativnom stilu, u njemu je još moguće uočiti tragove monumentalnog stila XIII veka. U nauci vlada mišljenje da su freske iz Dečana i početak moravskog stila slikarstva.

Dečanska riznica, čuvena kao retko koja, poseduje preko 150 rukopisnih knjiga, među njima i inkunabule i hrisovulie sa početka XIV veka. U njoj se čuvaju i posebno značajne zadužbinske povelje Stefana Dečanskog i kralja Dušana. Tu su i vekovima prikupljane drevne ikone, uključujuci i pet prvobitnih oltarskih ikona (tzv. Stojčice) iz 1348. godine, potom i zlatni vezovi, srebrni sasudi, intarziran nameštaj...

Po predanju, veliki polijelej je iskovan od oružja kosovskih junaka, a nemački renesansni luster poklon je albanskog velikaša i junaka Skender-bega.

U Visokim Dečanima, kao vladarskom mauzoleju, sahranjen je kralj Stefan Dečanski.
Jat review
Autor fotografije nepoznat
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Februar 25, 2011, 11:13:47 pm »

**


R I Z N I C A
MANASTIRA VISOKI DEČANI

Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: