Manastir Čokešina
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Manastir Čokešina  (Pročitano 6746 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Novembar 30, 2013, 11:09:32 pm »

**

ČOKEŠINA


Na putu Šabac—Loznica, u neposrednoj blizini sela Prljavora, pod planinom Cerom leži crkva Čokešina. Nazvana je tako po nekom vlastelinu Bogdanu Čokeši, čija je bila svojina. Najstariji spomen o njoj potiče iz XVI veka. Godine 1785 crkva je obnovljena, ali su je Turci uskoro porušili, pa ju je knez Miloš uz pomoć svog brata Jevrema iz osnova podigao 1820—23 godine.

Za ovu crkvu vezana je uspomena na jedan važan događaj iz naše nacionalne istorije. Odmah u početku Prvog ustanka, 1804 godine, tu je došlo do ogorčene bitke između turske vojske i ustanika kojima su na čelu stajala braća Nedići. Srbi su tada branili prilaz ka opsednutom Šapcu kome su Turci pošli u pomoć. Kako je među srpskim vojvodama došlo do nesuglasica, pa su se neki od njih odvojili i napustili položaj, Turci iskoriste situaciju i, uz velike sopstvene gubitke, poraze ustanike. U tom boju izginu skoro svi Srbi, među njima i oba brata Nedića, a Turci zbog velikih žrtava budu prinuđeni da se vrate natrag. — Narodna poezija opeva ovaj događaj kao jedan od velikih podviga u borbi našeg naroda za oslobođenje.

Milorad Panić Surep

Spomenici kulture | Urednik: MILORAD PANIĆ SUREP | Prosveta, Beograd 1951
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 31, 2017, 03:55:31 am »

*

MANASTIR ČOKEŠINA


Manastir Čokešina je pravoslavni ženski manastir koji se nalazi u istoimenom selu, u podnožju Vidojevice na planini Cer, Mačvanski Prnjavor, Eparhija šabačka, Srpske pravoslavne crkve. Do manastira Čokešine se stiže magistralnim putem Loznica — Šabac sa skretanjem u selo Mačvanski Prnjavor, koji je od manastira udaljen 6 kilometara. Udaljenost manastira od Šapca je 34 km.

Po predanju, manastir je prvobitno bio zadužbina vojvode Miloša Obilića, koji je započeo gradnju manastira uoči Kosovske bitke. Predanje dalje veli: Kad je glasnik javio Miloševoj majci da joj je sin poginuo u Kosovskoj bici na Vidovdan 1389. godine, ona je rekla građevinarima koji su gradili manastir: Čok više! Prestajte sa radom! I nazivi pojedinih delova manastirskog imanja "Nečaja" i "Pusto polje" dovode se u vezu sa rečima koje je glasnik rekao Miloševoj majci: "Ne čaj" (ne čekaj) više, Miloševa majko, pusti ovce na to "pusto polje", Miloš ti je, majko poginuo.

Dovršetak radova na manastiru Čokešini (početak XV veka) vezuje se za vojvodu Čokešu, vlastelina iz tog kraja. Manastir je, zbog svog položaja, nekoliko puta bio rušen i spaljivan. Prema zapisima na listovima knjige Oktoiha (Osmoglasnika), štampane u Moskvi 1777. godine, Jevanđelja, štampanog u Moskvi 1782., Opšteg Mineja, štampanog u Kijevopečerskoj Larvi 1766. i drugim sačuvanim knjigama, vidi se da je manastir Čokešina obnovljen 1785. godine pri arhijereju valjevskom kir Joakimu i starešini manastira jeromonahu Pajsiju Lukiću. Mada je pretrpeo velika oštećenja u Drugom svetskom ratu, manastir je poslednji put zapaljen 1804. godine, kada je bio znameniti Boj na Čokešini.

Na Čokešini, više manastira, bila je borba Davida i Golijata, boj među Srbima i Turcima za Karađorđeva vremena, gde su na Lazarevu Subotu, uoči Cveti, 16. aprila 1804. godine sa 300 druga junački izginuli braća Nedići (Gligorije i Dimitrije), rođeni u Osečini. Posle Boja na Čokešini, manastir je obnovio 1823. godine knez Miloš Obrenović pri igumanu Konstantinu Vujaniću. Ikonostas je pravljen 1834. godine a majstori su bili Mihailo Konstantinović iz Bitolja i Nikola Janković iz Ohrida za vreme starešine manastira jeromonaha Sofronija Mijatovića. Manastirska Crkva je posvećena rođenju Presvete Bogorodice i od 1830. godine u crkvi se nalazi čuvena ikona Pokrov Presvete Bogorodice Čokešinske, pred kojom se, kako u prošlosti tako i danas, na verni narod izliva milost Gospoda našega Isusa Hrista i Presvete Bogorodice.

Potsticajem starešine manastira Čokešine, igumana Germana, 1890. godine podignut je sa severne strane do same manastirske crkve, spomenik od kamena, visok 5 metara, pod kojim su položene na večni počinak mučeničke kosti braće Nedića i slavnih Čokešinskih junaka sa mesta njihove pogibije.

Od 2002. godine, dolaskom shimonahinje Ane, započinje velika i značajna obnova manastira Čokešine. Uz pomoć države, opštine i vernog naroda a naročito obitelji manastira obnavlja se kompletno veliki konak iz 1928. godine, na hramu umesto crepa postavlja se bakar, ponovo se spolja malteriše hram i stavlja nova fasada, radi se drenaža, unutrašnjost hrama se generalno sanira, obija se stari malter i zidovi se dovode u pređašnje stanje, sanira se oltar, kompletno se restaurira ikonostas iz 1834. godine i postavljaju se novi polijeleji. Na mestu starog čardaka urađen je novi konak i ozidana je nova zgrada u ekonomskom delu. Urađen je asfalt do manastira i uređen je veliki parking prostor.

Turistička organizacija grada Šapca
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: