Srbija — Etno zdanije "Zmaj od Noćaja"
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
RIZNICA SRPSKA « ZNAMENITOSTI I PRIRODNE LEPOTE SRPSKIH ZEMALJA « Muzej pod vedrim nebom « Srbija — Etno zdanije "Zmaj od Noćaja"
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Srbija — Etno zdanije "Zmaj od Noćaja"  (Pročitano 8728 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Jul 13, 2013, 09:59:53 pm »

**

ETNO ZDANIJE
ZMAJ OD NOĆAJA
Na desnoj obali reke Save, u Mačvanskoj Mitrovici, kod Sremske Mitrovice, nalazi se Etno zdanije Zmaj od Noćaja. Smešteno stotinak metara od regionalnog puta Mitrovica — Šabac, i u neposrednoj blizini arheoloških lokaliteta Sirmijum sa jedne, i prirodnog rezervata bara Zasavica sa druge strane, nezaobilazna je stanica za odmor i okrepljenje svih koji žele da se upoznaju sa bogatim kulturno istorijskim nasleđem ovog dela Mačve i Srema. Etno zdanije Zmaj od Noćaja nosi ime po čuvenom vojvodi Prvog srpskog ustanka Stojanu Čupiću, čiji su život i ustanički poduhvati vezani za ovaj kraj Mačve. U selu Salašu Noćajskom u porti crkve nalazi se spomenik ovom znamenitom Vojvodi, a porodica Čupić još uvek čuva sećanje na svog čuvenog pretka.

U domaćinstvu Svetislava Čupića, u dvorištu iza porodične kuće, sagrađena su tri nova objekta u cilju bavljenja seoskim turizmom. Svi objekti izgrađeni su od cigle i drveta, pokriveni biber crepom. Dekorativni elementi i pojedina arhitektonska rešenja izvedena su u duhu stilizovanih formi srednjevekovnih utvrđenih gradova (kule) i narodnog graditeljstva Mačve (četvoroslivni krov, terase i tremovi...). Na severnoj strani dvorišta nalazi se jednospratna zgrada sa uređenim apartmanom za smeštaj. Neposredno uz nju je prizemna zgrada za prihvat i posluženje gostiju. U njoj su izložene muška i ženska narodna nošnja iz Mačve, a prozori, stolovi i stolice prekriveni su tkaninama, zavesama i stolnjacima sa motivima iz ovih krajeva.

Na zapadnoj strani je jednospratni objekat namenjen za čuvanje, pripremu i posluživanje hrane. U prizemlju gde se nalaze peći izloženi su predmeti i posude korišćene za pripremu hrane u tradicionalnom seoskom domaćinstvu ovog kraja. Na spratu je prostrana terasa predviđena za posluživanje gostiju. Ovaj prostor se koristi i kao izložbeni prostor umetnika iz ovog dela Mačve. Na spratu je i jedna zatvorena prostorija opremljena eksponatima koji su vezani za život vlasnika kuće. U drugoj sobi izložene su fotografije i drugi predmeti vezani za vojvode iz Prvog srpskog ustanka. Izloženi eksponati kojima vlasnik želi da promoviše istorijsko i kulturno nasleđe ovog kraja, jesu originalni reprezenti narodnog života i stvaralaštva Mačve.

Istorijski značaj i porodična veza sa mačvanskim vojvodom Stojanom Čupićem, Zmajem od Noćaja, posebno se ističe, te je jedna od prostorija posvećena njemu. U nesigurnim vremenima Prvog srpskog ustanka, svojim junaštvom, čašću i besedom, Stojan Čupić je bio garant rizičnih ustaničkih poduhvata, a njegovi ljudski kvaliteti dolaze do izražaja u najtežim trenucima, kada u svom domu u Noćaju prima i štiti izbegle Srbe iz Bosne. Za iskazano gostoprimstvo, pesnik Filip Višnjić odužio se Stojanu Čupiću pesmama o njegovom junaštvu. Gostoprimstvo Stojana Čupića iskazano u rečenici "Nit' uzmi, nit'ostavi, već daj" i danas je primer ljudske nesebičnosti i putokaz njegovim potomcima.


dipl etnolog i antropolog
D. Stanković

* * *

On the right coast of the Sava river, in Macvanska Mitrovica, nearby Sremska Mitrovica you can came across ethno mansion "Zmaj od Nocaja". Placed a hundred metres from the regional road Mitrovica-Sabac and nearby archealogical excavations Sirmijum on one and nature reserve Zasavica on the other side there is place that you should by all means see. There you can take a rest and recreate an learn more about rich cultural heritage of this part of Macva and Srem.

Ethno mansion "Zmaj od Nocaja" is named after famous duke from the First Serbian Uprising, Stojan Cupic, whose life and heroic achievements are connected to this part of Macva. There is a monument dedicated to this famous duke in the churchyard in the village of Salas Nocajski. Cupic family still charish remembrance of theirfamous ancestor.

Three new objects are built in household of Svetislav Cupic in order to develop village tourism. All buildings are built of brick, wood and covered with tile. Decorative elements and pieces of architectural designs are made in spirit of medeival fortresses and ethnic architecture.

There is a one-storey building built to accommodate guests on the north side of the backyard. There is a ground-floor house next to that building for serving guests. There are exhibited male and female national costumes from Macva. Windows, tables and chairs are covered with curtains, fabrics and table-cloths from these regions.

There is one-storey building built for keeping, preparing and serving food on the west side of the backyard. Objects and dishes used for preparing food in a traditional village household of this area are exposed on the ground-floor where are stoves. On the first floor there is a wide balcony built for serving guests. This space is also used for the purpose of regional artists' exhibitions.There is an indoor room on the first floor decorated with objects that deal with the owner's life. In the other room there are exhibited photos and other objects referring to dukes from the First Serbian Uprising.

Ehxibited objects are origin objects of traditional lifestyle and creativity of Macva and the owner wants to promote cultural heritage of this area by them.

Historical importance and family bonds with Macva's duke, Stojanom Cupicem, Zmajem od Nocaja is very important so that one of the rooms is dedicated to him.

In hard times of First Serbian Uprising, Stojan Cupic, as a good orator and a man of honour played a very important role. His human qualities emerged when he accomodated and protected Serbian refugees from Bosnia in the hardest moments. As a sign of gratitude, poet Filip Visnjic wrote songs about his bravery. Hospitality of Stojan Cupic is showed in a sentence: "Neither take, nor leave but give" and even today this is the example of human unselfishness and guide line to his descendant.


translation Marija Trifunovic

Fotografija preuzeta sa interneta
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Jul 13, 2013, 10:17:13 pm »

**

ETNO ZDANIJE
ZMAJ OD NOĆAJASačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Jul 13, 2013, 10:30:37 pm »

*

TRPEZA VELIKOG VOJVODE U MAČVI

Oni koji se zateknu u Mačvi treba obavezno da posete etno-zdanije "Zmaj od Noćaja". Mesto je dobilo ime po slavnom vojvodi iz Prvog srpskog ustanka Stojanu Čupiću

Lep ambijent, dobra muzika i odlično posluženje glavni su razlozi zašto, kada se neko zatekne u Mačvi, treba da svrati u Etno-zdanije "Zmaja od Noćaja", koje nosi ime po čuvenom vojvodi iz Prvog srpskog ustanka Stojanu Čupiću. On je Mačvu nadaleko proslavio sabljom.

Ova nezaobilazna stanica za odmor i okrepljenje svih koji žele da se upoznaju sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem nalazi se na desnoj obali reke Save, u Mačvanskoj Mitrovici, kod Sremske Mitrovice. Zdanije se nalazi kod puta za Šabac: u blizini arheoloških lokaliteta Sirmijum (čija je Carska palata nedavno kompletno uređena) s jedne, i prirodnog rezervata bara "Zasavica" (najlepšeg eko-centra Srbije) s druge strane.

— Kompletno zdanije posvećeno je mom pretku, a u Vojvodskoj kuli nalazi se i spomen-soba posvećena vojvodama i voždu Karađorđu — kaže domaćin Svetislav Čupić. — Trem, galerija i preostale dve kule pravo su mesto da posetilac, bar na nekoliko minuta, oseti kako je to bilo pre dva veka.

Svetislav je vedrog duha i voli muziku, pa rado svojim gostima lično zasvira na harmonici. U dvorištu zdanija, okruženom kulama, čim grane sunce iznose se sinije, pa se u hladovini uživa u srpskim specijalitetima. Kada je hladno vreme gosti sede u zastakljenom tremu gde je rado dolazio i princ Tomislav Karađorđević. Potomci Čupića i danas su veliki prijatelji sa njima...

Originalna vojvodina sablja i čakšire čuvaju se u Muzeju Šapca, a pravi se kopija koja će se, takođe, naći u ovom zdanju. Svetislav planira da ove godine, na mestu stare crkve iz 1809. godine, izgradi novu, identičnu kakvoj je ktitor bio vojvoda.

— Arhitekta Andrijana Škorić napravila je nacrte prema kojima ću izgraditi istu crkvu od cigala iz Majura i šindre sa Zlatibora — podseća Čupić. — To će postati ženski manastir koji će imati i vinograde.

Na mestu stare crkve izgrađena je nova, u čijoj porti je grob Zmaja od Noćaja i njegov spomenik. Ovaj kraj je prepun slavnom istorijom i velikim događajima, a pravo vreme za posetu je proleće kada sve ozeleni, puzavica pokrije Ašik kulu, a gostima domaćin samo prinosi bogatu trpezu... Etno-zdanije ima tri "zvezdice", ali nije klasičan restoran, već mesto koje uz najavu mnogi gosti mogu da ručaju ali i prenoće.


A. Krsmanović | 08.02.2013 | Večernje novosti


INFO
* Salaš je od Beograda udaljen 75 km.
* Nalazi se se u Mačvanskoj Mitrovici, u ulici Cara Lazara broj 3.
* Zasavica i Sirmijum su od Salaša Noćajskog udaljeni samo nekoliko kilometara.
* Grob i spomenik vojvode Čupića nalazi se u Salašu Noćajskom, udaljenom dva kilometra.
* Ručak se priprema samo kad se gosti najave.
* http://www.etnozdanije.com
* Tel: +381 (0) 63 556 450
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: