Negotin
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Negotin  (Pročitano 3507 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Mart 09, 2013, 04:56:24 pm »

**

NEGOTIN


Grad u Timočkoj Krajini, 59 km severozapadno od Zaječara. Prvi put se pominje 1627. Znamenito mesto iz Prvog srpskog ustanka, kada je u njemu živeo i 1813. prilikom odbrane grada od Turaka poginuo čuveni junak i vojvoda Hajduk-Veljko Petrović.
 
Staru crkvu, podignutu 1803, narod zove Hajduk-Veljkova crkva. Jednobrodna građevina bez kubeta i zvonika služila je u Prvom srpskom ustanku kao bolnica. Ikonostas je iz XIX veka. Uz crkvu je i Hajduk-Veljkov grob. Hajduk-Veljkova barutana, mala građevina kvadratne osnove, zasvedena poluobličastim svodom, sa ulazom na zapadnoj strani, pokrivena ćeramidom, u Hajduk-Veljkovo doba nalazila se u krugu kule zvane "Baba Finka", odakle je Hajduk-Veljko napadao Turke. Sada je ona u porti nove, saborne crkve, klasicističke građevine sa elementima pozne renesanse. Crkva je podignuta 1874, najverovatnije po projektu arh. Aleksandra Bugarskog. Ikonostas je slikao Milisav Marković 1895. oponašajući način rada Steve Todorovića, koji je sa suprugom Poleksijom 1901. uradio zidne slike u crkvi. Spomenik Hajduk-Veljku podignut je 1892. na mestu njegove pogibije.
 
Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca (1856—1914), istaknutog srpskog kompozitora i muzikologa, autora čuvenih Rukoveti, pretvorena je 1964. u spomen-muzej. Kuća u Dositejevoj br. 7 sastoji se od dva dela i, zajedno sa vrtom oko nje, predstavlja zaokružen memorijalni kompleks. Osim ličnih Mokranjčevih predmeta, u kući se nalazi osobita etnografska zbirka nameštaja i pokućstva iz njegovog doba. Ispred zgrade je 1981. otkriven spomenik ovom velikanu srpske muzike, rad vajara Nebojše Mitrića. U čast Stevana Mokranjca 1965. osnovana je muzička manifestacija Mokranjčevi dani, koja se održava svake godine u septembru, kada se organizuju koncerti, naročito horske muzike, savetovanja muzikologa i etnomuzikologa, slikarske izložbe i priredbe izvornog folklora.

Muzej Krajine, osnovan 1933, ima arheološko, etnografsko i istorijsko odeljenje, a arheološka zbirka naročito je obogaćea nalazima sa Đerdapa prilikom izgradnje hidrocentrale.
 
U neposrednoj blizini Negotina, oko 2 km jugozapadno, nalazi se manastir Bukovo, koji spada među najuglednija duhovna središta ovog kraja. Osnovan je krajem XIV veka. Manastirska crkva, posvećena sv. Nikoli, ima osnovu u obliku sažetog trikonhosa čije su apside spolja petostrane, a iznutra polukružne. Hram je bez kupole, zasveden poluobličastim svodom, a konhe polukalotom. Priprata je kasnije prizidana, možda 1684, kada je crkva obnovljena i naslikan novi živopis. Inače, u crkvi su uočljiva dva sloja živopisa: stariji, možda iz vremena gradnje crkve, i mlađi. iz 1684. Najnovije freske nastale su 1902. Njihov autor je Milisav Marković iz Knjaževca. Ovaj umetnik, skromnog talenta i obrazovanja, bukovačke freske je slikao po nacrtima Steve Todorovića.
 
Kod manastira Bukovo nalazi se Štubička pivnica, značajna etno-celina. Slična privredna zdanja — pivnice i salaši — sačuvana su i u obližnjim mestima Rajcu i Rogljevu.

Kulturna riznica SRBIJE | sastavio i uredio Jovan Janićijević | IDEA | Beograd, 2005.
Fotografije preuzete sa sajta: Čarolija istoka
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: