Mihajlovac
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mihajlovac  (Pročitano 5327 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Mart 09, 2013, 01:26:37 pm »

**

MIHAJLOVAC

 
Selo 18 km severno od Negotina. U okolini se nalazi nekoliko značajnih arheoloških lokaliteta. Oko 1,5 km uzvodno, na lokalitetu Kula, otkriveni su ostaci naselja iz srednjeg kamenog doba — mezolita (kultura Lepenskog Vira, oko 7000—6000. g. pre n. e). Nizvodno, pokraj ušća Kameničkog potoka u Dunav, nalaze se ostaci naselja iz mlađeg kamenog doba — neolita (starčevačka kultura, oko 5000. g. pre n. e.). Nešto istočnije, na lokalitetu Mora Vagei, u celini su istraženi i konzervirani ostaci rimskog utvrđenja. Prvo utvrđenje od drveta i zemlje podignuto je na ovom mestu u I veku, a nad njim je početkom IV veka sagrađeno kameno utvrđenje, kvadratno u osnovi (18.5 x 18.5 m), sa visokom kulom u središtu. 

Kulturna riznica SRBIJE | sastavio i uredio Jovan Janićijević | IDEA | Beograd, 2005.
Fotografija: Wikipedia
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Mart 09, 2013, 03:12:12 pm »

**

MORA VAGEI

 
Utvrđenje na lokalitetu Mora Vagei nalazi se na oko 2,5 km istočno od sela Mihajlovca, na putu prema Negotinu, na levoj obali Kameničkog potoka, kod njegovog ušća u Dunav. Lokalitet je prvi put bio zabeležen od strane F. Kanica. Prva sistematska istraživanja su preduzeta 1981. godine, kada je tom prilikom otkriveno utvrđenje sa više građevinskih faza. Na utvrđenju postoji kontinuitet života od neolita preko bronzanog doba, pa sve do kraja VI veka.prvi put je sagrađeno u I veku, a krajem III i u toku IV veka izgrađeno je drugo utvrđenje, rušeno u dva maha i obnavljano u VI veku.

Najbolje je istraženo kasnoantičko utvrđenje, koje je kvadratnog oblika, dimenzija 18,50 x 18,50 m, sa kulom u sredini. (Slika 27) Bedemi su građeni od pritesanog kamena, sa libažnim slojevima od opeka. Ulaz u utvrđenje se nalazilo na sredini zapadnog bedema, širine 1,80 m. Kapija je u dva navrata prepravljana. Prvi put kada je na desnoj strani ulaz bio sužen dodavanjem dovratnika od opeka, a drugi put kada je definitivno zazidan. U sredini utvrđenja uzdizala se kula, dimentija 6 x 6 m. Temeljni deo kule sastoji se od rečnih oblutaka zalivenih malterom. Na dno kule, na nivou drvenih oblica, bio je bunar. Prostor između severnog, istočnog i južnog bedema, sve do stubaca kule na zapadnoj strani, obuhvatale su podrumske prostorije. Prilaz podrumskim prostorijama bio je moguć postojanjem stepenica. Kasnoantičko utvrđenje ima dva rova, širine 3,30 m. Prvi na 15 m od bedema, drugi udaljen od prvog 7,36 m.

Kasnoantičko utvrđenje na lokalitetu Mora Vagei pripada tipu burgusa. Na njemu su izdvojene dve građevinske faze:
Prva faza pripada vremenu izgradnje kasnoantičkog utvrđenja, krajem III i početkom IV veka.
Druga faza se vezuje za obnovu utvrđenja — V i VI vek.[1]

___________

[1] A. Cermanović – Kuzmanović, Antičko utvrđenje Mora Vagei kod Mihajlovca, Đerdapske sveske III, Beograd 1986., str. 456

Info Kladovo | 05.11.2012.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: