Stara planina — Park prirode
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Stara planina — Park prirode  (Pročitano 14085 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Avgust 24, 2012, 10:55:03 pm »

*

STARA  PLANINA
P a r k  p r i r o d e


Smeštena na Balkanskom poluostrvu, delom u Srbiji, a delom u Bugarskoj, gradeći deo zapadnobalkanskog planinskog venca, Stara planina se smatra jednom od najraznovrsnijih prirodnih naseobina u Evropi. Drugo ime za Staru planinu je Balkan, tako da je zapravo po toj planini i celo Balkansko poluostrvo dobilo ime. Skladna mešavina netaknute prirode, zanimljive istorije i bogate tradicije — učinila je tu planinu savršenim mestom za odmor. Sve to je uticalo da Stara planina bude na listi prioriteta u strategiji razvoja turizma u Srbiji. Stena "Babin zub", sa 1758 metara nadmorske visine, gde se jedan odstenjak izdvaja oblikom koji podseća na stari zub — zaštitni je znak Stare planine. Posebno zanimljivi i značajni lokaliteti na Staroj planini su i Dolina potoka Bigar, najviši vrh Midžor, meandri Temštice... Prirodni rezervati i spomenici prirode čine posebne vrednosti tog parka. U njima rastu retke i zaštićene vrste: bor krivulj, bukove prašume, planinski javor i biljke iz porodice mesožderki.

Pejzažom Stare planine dominiraju bogate prošarane šume, pašnjaci i brojna slikovita sela, udenuta među vinograde. Njihovi žitelji poznati su po tradiciji tkanja ćilima. Slika sela podseća na one iz snova, poput davno zaboravljenog raja. Pored planinskih livada, šuma i potoka, kraj je raznovrstan i po nastanjenim vrstama, po čemu je jedan od najbogatijih na Balkanu. Na Staroj planini raste 40 biljnih vrsta, koje su, kao prirodne retkosti na području Srbije, stavljene pod zaštitu. Među njima su: krilasti zvončić, Pančićeva žablja trava, žbunasta jova, bor krivulj, stepski lužnjak, planinska sasa, rosulja, šumski ljiljan, patuljasta perunika, tresavski kaćun... Stara planina je dom lekovitog bilja. U toj oblasti živi više od 30 vrsta sisara, a među njima su i tekunica, snežna voluharica, ris i medved, te 203 vrste ptica. Riđem mišaru i poljskoj ševi tu je glavno stanište. Pored toga, to je kraj poznat po autohtonim vrstama ovaca, koza i goveda koje su se prilagodile teškim uslovima visokih pašnjaka. Na području Stare planine, i Suve planine, do pre 15 godina pravljen je jedan od najboljih sireva na svetu. Zvao se staroplaninski kačkavalj ili pirotski kačkavalj i predstavljao jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Srbije. Zanimljivo je dodati da je šezdesetih godina dvadesetog veka to bio sir koji se najviše koristio u ishrani u Beloj kući.


Priroda Srbije | Odmor u pokretu
Turistička organizacija Srbije
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Avgust 25, 2012, 12:00:44 am »

*
STARA  PLANINA
P a r k  p r i r o d e

Fotografije: TrekEarth by sarjos
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Avgust 25, 2012, 12:27:59 am »

*

STARA  PLANINA


...Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji, visokoplaninski masiv koji se prostire kao prirodna granica prema Bugarskoj. Udaljena je 330 km od Beograda. Najviši vrh je Midžor, visine 2169 m.
 
Drugo ime za Staru planinu je Balkan, tako da je zapravo po ovoj planini i celo Balkansko poluostrvo dobilo ime. Fascinantna lepota netaknute prirode čini je najlepšom planinom istočnog dela Srbije. Poznata je po brojnim vodopadima, a najveći broj nalazi se u gornjem delu sliva Toplodolske reke.
 
Na Staroj planini nastala je i priča o babi koja je Turcima ukrala harač, pa se kaže da su je na Tresibabi tresli, u Mučibabi mučili, a na Babinom zubu slomili zub, da bi priznala gde je turski harač. Babin zub, sa vrhom nadmorske visine 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine.

Stara planina je pravo prirodno bogatstvo i zaštićeni park prirode. Samo joj treba dati vetar u leđa, a ko će joj dati bolji podstrek nego turizam.
 
Stara planina je skoro pet meseci godišnje pod snegom, na visini između 1100 i 1900 m. Izgradnjom žičara i ski staza, smeštajnih kapaciteta i druge infrastrukture, Stara planina će veoma brzo postati jedan od najvećih i najznačajnijih ski centara u Srbiji. Ovde možete i da planinarite, letite zmajem i paraglajderom, lovite ribu, sakupljate lekovito i aromatično bilje. Stara planina zaista svakome može da nađe "crtu".
 
Zahvaljujući ulaganju i razvoju turizma na Staroj planini, vraća se i stanovništvo u taj kraj. U selima koja su bila na ivici izumiranja, sada se mogu videti ljudi koji rade na svojim domaćinstvima, razvijaju biznis i seoski turizam. Polako se vraća šansa da mladi ostanu u svom rodnom kraju, jer će, zahvaljujući investicijama, moći da se zaposle u svom mestu i tu stvore porodicu.
 
Razvojem skijališta, ski centar na Staroj planini postaće ozbiljna konkurencija u regionu, skijaši iz Bugarske već uveliko dolaze ovde da skijaju, a kada je sezona, na stazama Stare planine dnevno je oko 700 skijaša.
 
Na Jabučkom ravništu, na Staroj planini, uskoro će  biti otvoren prvi hotel. Meštani ga očekuju sa uzbuđenjem, podjednako kao i turisti...
 
Novi hotel  biće gostimа nа rаspolаgаnju tokom čitаve godine jer, osim zimskog, imа uslove i zа kongresni i letnji turizаm. I državni sekretar za turizam Goran Petković veoma je zadovoljan...
 
Hotel "Stara planina" nalazi se na površini od 26.000 kvadratnih metara. Imaće 147 soba i 454 kreveta, dva restorana, tri konferencijske sale, piceriju, etno restoran sa domaćom kuhinjom, velnes i spa program i zatvoren bazen...
 
Stara planina ima da se pohvali još jednom investicijom, biće otvorena i prva gondola u Srbiji...


Deo teksta preuzet sa: Ujedinjeni regioni Srbije.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Avgust 25, 2012, 12:47:49 am »

*
STARA  PLANINA
P a r k  p r i r o d e

Fotografije: TrekEarth by sarjos
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Avgust 25, 2012, 01:01:56 am »

*
STARA  PLANINA
P a r k  p r i r o d e

Fotografije: TrekEarth by sarjos
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: