Manastir Sisojevac
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Manastir Sisojevac  (Pročitano 5561 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Maj 15, 2012, 11:58:32 pm »

**

SISOJEVAC


Manastir Sisojevac udaljen je 12 km istočno od Ravanice. Postanak crkve, podignute poslednjih godina XIV veka, vezuje se za monaha Sisoja, koji je tu i sahranjen. U pisannm dokumentiia Sisojevac se poslednji put pominje krajem XVII veka, a izgleda da je uskoro posle toga zapusteo. Sada se nalazi u ruševinama.
 
Crkva pripada spomenicima moravske škole, ali u izvesnim elementima i otstupa od nje. Osnova je u obliku trolista, samo nešto većih razmera. Nad njom se nekad uzdizalo kube, koje nije imalo, u našoj arhitekturi uobičajeno, kockasto postolje. Zapadni deo zgrade jako je razrušen, tako da bi se teško mogao, rekonstruisati njegov izgled, ali na modelu koji ktitor drži u rukama vidi se da se iznad priprate ranije nalazila kula-zvonik.
 
Spoljni zidovi nisu se odlikovali bogatstvom ukrasa. To bi se, možda, moglo dovesti u vezu s poreklom crkve o čijem se podizanju brinuo jedan monah. Kao građevinski materijal upotrebljeni su tesanici običnog kamena, sige ili peščara, vezani malterom. Oživljavanje fasada izvedeno je jedino pomoću pilastara, koji su nekad u gornjim delovima bili spojeni lucima. Kolonete na ivicama apsida, obavezne kod Spomenika moravske škole, ovde su izostavljene, dok se po nekim fragmentima vidi da su one postojale na kubetu.
 
Ostaci živopisa i po obradi i po tematici potsećaju na ravanički. U kompozicijama se već opaža isticanje prostora na račun figura, što će se u slikarstvu XV veka naročito forsirati. Raspored fresaka ne otstupa od ustaljenog u ovo vreme: u donjem pojasu naslikani su sv. ratnici, iznad njih friz medaljona, a u gornjim zonama opširno su ilustrovana čuda Hristova. Na zapadnom zidu nalazi se portret despota Stevana i igumana Sisoja, koji jednom rukom pridržava model crkve.


SPOMENICI KULTURE | Urednik: MILORAD PANIĆ SUREP | Prosveta, Beograd 1951
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Maj 16, 2012, 12:15:28 am »

*

MANASTIR SISOJEVAC


"Manastir Sisojevac se nalazi u Eparhiji Braničevskoj, pokraj reke Crnice, odnosno u blizini njenog izvora u selu Sisevcu kod Ćuprije. Pretpostavlja se da je podignut negde oko 1370-1380. godine, a po prvi put u spisima se pominje 1398. godine, kada ga u jednoj povelji spominje knjeginja Milica. Povelja je najverovatnije izdata ktitoru manastira, monahu Sisoju Sinajitu, po kome je ovo mesto a i sam manastir i dobilo ime.

...Obnovu manastira je obavio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u periodu od 1972. do 1978.godine. Sisojevac je 1985.godine postao metoh obližnjeg manastira Ravanice, a narteks na manastirskoj crkvi je obnovljen 1993.godine. Danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja."

Fotografije: Manastiri u Šumadiji
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: