Obedska bara — Let rajske ptice
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Obedska bara — Let rajske ptice  (Pročitano 9020 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Maj 14, 2012, 10:17:12 pm »

*

OBEDSKA BARA
LET RAJSKE PTICE
Autor fotografije nepoznat


To je jedno od naših najstarijih prirodnih dobara koje poseban status ima još od kraja 19. veka. Austrougarski dvor je to područje 1874. godine proglasio za carsko lovište, a kraljevsko lovište dinastije Karađorđević postaje 1919. godine. To je sezonski plavljeno područje reke Save, sa močvarama, barama, vlažnim livadama i mrtvajom okruženom šumama hrasta, vrbe i topole. Najveća bara predstavlja autentičan kompleks rukavaca, močvara, tresetišta, vlažnih livada i šuma u kojima žive puhovi, vodene voluharice, zečevi, ježevi, divlja svinja, srna, ali i veliki broj insekata kao što su jelenak, velika hrastova strižibuba, trčuljak, pčela, kraljevski vilin konjic. Među biljkama izdvajaju se — beli i žuti lokvanj, testerica, mešinka; u svetu gljiva, od oko 180 vrsta — vrganj, lisičarka, velika ćelavica, velika sunčanica; a među vodozemcima — podunavski mrmoljak, mali mrmoljak, obična češnjarka, velika krastača... Barska kornjača, zelembać, slepić, smuk, belouška, ali i šarka — predstavnici su gmizavaca. Ovde žive i brojne ptice — mali gnjurac, mali vranac, vodeni bik, gak, velika bela čaplja, patka njorka...

Priroda Srbije | Odmor u pokretu
Turistička organizacija Srbije


Obedska bara nalazi se 50 km zapadno od Beograda
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Maj 14, 2012, 10:21:24 pm »

**

OBEDSKA BARA
LET RAJSKE PTICE


Poznata je širom sveta još od sredine 19. veka, od kada se o njoj ispredaju priče kao o "raju" za ptice. Nekada čuveni ornitološki rezervat, a danas specijalni rezervat prirode, ovaj prostrani močvarno-šumski kompleks nalazi se uz reku Savu, u južnom Sremu. Najveću vrednost područja čini autentičan splet mrtvaja, bara, okana, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma s izuzetno bogatim diverzitetom ekosistema i vrsta, posebno onih ugroženih.
Ramsarskom konvencijom iz 1977. godine Obedska bara nalazi se na IBA listi područja od posebnog značaja za ptice Evrope.

Bogatstvo flore i faune ogleda se u prisustvu 220 vrsta ptica, 50 vrsta sisara, 13 vrsta vodozemaca, 11 vrsta gmizavaca, 16 vrsta riba, oko 180 vrsta gljiva, 500 biljaka i mahovina 50 vrsta. Poseban biser je orao belorepan, a od 2003, posle četrdesetak godina, vratio se ibis, rajska ptica, u starom Egiptu smatrana pticom života i blagostanja, koje je ovde sredinom 19. veka bilo više od 4500 parova.
 
Obedska bara jedno je od najstarijih zaštićenih prirodnih dobara u svetu (1874) i nalazi se na Listi svetski značajnih vlažnih staništa UNESCO-a, i kao područje od međunarodnog značaja za ptice (IBA projekat).


"100 dobrih razloga da posetite Srbiju" | Turistička organizacija Srbije
Za izdavača Mišo Vujović, direktor i glavni urednik | "Princip Bonart Pres"
Tekstovi: Petar Milatović i arhiva "Princip Bonart Pres"
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Avgust 24, 2012, 10:27:00 pm »

*

OBEDSKA BARA


Pre dva veka, o Obedskoj bari se govorilo kao raju za ptice. Bila je čuveni ornitološki rezervat, a danas slovi za specijalni rezervat prirode koji se prostire na 12 hiljada hektara i nalazi se na 50 kilometara od Beograda, u južnom Sremu . To je močvarno-šumski predeo uz reku Savu, čiju najveću vrednost, prema oceni prirodnjaka, čini splet bara, mrtvaja, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma gde rastu i neke, sada već, ugrožene vrste.

Korito bare se zbog karaketerističnog oblika naziva potkovica. Proteže se na nešto više od 13 kilometara, širina je do 750 metara, a prosečna dubina dva i po metra. Obedska bara je ostatak meandra starog korita reke Save, čiji je glavni tok sada malo južnije. Ime je dobila po manastiru Obeda, u čijoj blizini su ruševine srednjevkovnog grada. To je jedno od retkih očuvanih plavnih ritskih područja na kome su stoletne šume hrasta lužnjaka i kolonije ptica močvarica. Krajem marta, kada sve ozeleni i procveta, na Obedsku baru se vraćaju ptice selice da se gnezde i podižu potomstvo.

Do jeseni, kada kreću na jug, bude ih nekoliko stotina hiljada, a prirodnjaci kažu da se u to vreme na ovom području može videti 220 različitih vrsta, od kojih više od polovine predstavljaju prirodnu retkost. Najbrojnija su staništa čaplji koje, od sredine 19. veka kada su o njima objavljeni prvi zvanični podaci, na Obedskoj bari imaju kolonije. Zato je među turistima, veliki broj ljubitelja posmatranja ptica. Pored njih, na Obedskoj bari preko cele godine ima ribolovaca, jer u vodi živi 17 vrsta riba. U vreme visokog vodostaja, iz Save ulaze amuri i crveni i beli tolstolobik, jer je bara njihovo prirodno mrestilište. Bara je na putu i lovcima, jer u hrastovim šumama žive divlje svinje, jeleni, srne, zečevi, fazani i jarebice.

Projekat revitalizacije Obedske bare, koji je nedavno verifikovala Vlada Vojvodine, ima veliki značaj za očuvanje i turistički razvoj ovog, do skoro najvećeg staništa ptica u Evropi. Inače, posle Jeloustona u SAD, još 1874. godine Obedska bara je dobila status specijalnog zaštićenog rezervata. Svet je dao svoj glas prirodnoj retkosti, a na nama je da ga sačuvamo i približimo posetiocima, bez obzira da li se radi o turistima ili umetnicima koji u jedinom hotelu na Obedskoj bari povremeno organizuju koloniju kako bi na svoj način ovekovečili život tog područja.

Lepa Srbija
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: