Republika Srpska | Nacionalni park "Sutjeska"
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Republika Srpska | Nacionalni park "Sutjeska"  (Pročitano 9123 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Februar 16, 2012, 01:49:01 am »

*

NACIONALNI PARK
S U T J E S K A

Najstariji nacionalni park u Republici Srpskoj sa Perućicom — najvećom očuvanom prašumom u Evropi

 
Proglašen je nacionalnim parkom 1962. godine iza kojeg je relativno duga tradicija zaštite prirodnih vrijednosti kao i kulturno — istorijskih spomenika.
 
Smješten je u jugoistočnom dijelu RS obuhvatajući područje planina Maglić (najviši vrh RS — 2386 m n.m.), Volujak (n.m. 2337 m) i Zelengora (n.m. 2014 m), uključujući i prirodni rezervat Perućica — 1219 hektara netaknute i nedirnute prirode u kome je zakonom zabranjena bilo kakva aktivnost ljudskog faktora i što je smješta u najveću prašumu Evrope na turističkoj karti Evrope. Prašuma Perućica obuhvata cijelo slivno područje istoimene rječice sa vodopadom Skakavac — 81m.
 
Do NP Sutjeska stiže se magistralnim putnim pravcem Beograd—Višegrad—Foča—Tjentište—Trebinje—Dubrovnik.
 
Park obuhvata površinu od 17.250 hektara, od čega je više od polovine pokriveno šumama, a ostali dio čine pašnjaci i golet. Poseban ugođaj pružaju šumski kompleksi, planinski pašnjaci, pitome doline, stjenoviti i planinski vrhovi, planinska jezera, mnogobrojni brzi potoci i kristalno bistri i hladni izvori, duboki kanjoni rijeka što pruža mogućnost organizovanja različitih vidova sportova u prirodi ( planinarenje, rafting, kajakaštvo...). Među popularnim manifestacijama izdvaja se planinarski Vidovdanski pohod (28.06.) na Maglić i jezera Zelengore koji svake godine privlači sve veći broj ljubitelja prirode. Ovim predjelom protiče rijeka Sutjeska sa svojim atraktivnim pritokama.
 
Posebno se ističu prelijepa planinska jezera glacijalnog porijekla, koja su zbog svoje ljepote i atraktivnosti izuzetan turistički motiv ovog predjela, a poznata su još i kao "gorske oči".
 
NP Sutjeska je prepoznatljiva i po raznovrsnosti biljnog i životinjiskog svijeta.
 
Bogatstvo flore karakteriše prisutnost 2 600 vrsta vaskularnih biljaka od kojih su veliki procenat endemske vrste, a posebno se ističe raznovrsnost jestivih gljiva koje broje preko 100 vrsta.
 
Sve ovo čini NP privlačnim i na taj način iz godine u godinu prima mnogo zaljubljenika u netaknutu prirodu.
 
U gustim šumama i po planinskim vrletima obitavaju mnoge vrste životinjskog svijeta tipične za planinski lanac Dinarida što je uslovilo i mogućnost razvoja lovnog turizma. NP Sutjeska gazduje bogatim lovište na površini od 53 700 ha.
 
Na ovom izuzetnom području, pored prirodnih ljepota, postoje brojni materijalni i istorijski dokazi koji na sebi svojstven način prikazuju istoriju, način življenja i tradiciju ovog kraja.
 
Veliko bogatstvo koje datira od prije 700 godina jesu nadgrobni spomenici, odnosno stećci, te će svaki znakovima isklesanim na njima, ispričati Vam svoju priču.
 
Narod ovog podneblja se bavio stočarstvom o čemu svjedoče katuni-ljetna stočarska naselja. I dan danas stočari ovog kraja, po vjekovnoj tradiciji izgone i čuvaju stoku u vrijeme ljetnog perioda.
 
Pored gostoprimstva koje će svaki turista osjetiti pružiće mu se prilika da uživa u specijalitetima čija je proizvodnja vezana za tradiciju življenja naroda tog kraja.


Deo teksta preuzet sa: Turizam Republike Srpske
Fotografija: Wikipedia
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: