Hr | Kulturna i spomenička baština Srba u Hrvatskoj
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
RIZNICA SRPSKA « SRPSKI SPOMENICI KULTURE U DRUGIM ZEMLJAMA « Spomeničko nasleđe Srba u regionu « Hr | Kulturna i spomenička baština Srba u Hrvatskoj
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Hr | Kulturna i spomenička baština Srba u Hrvatskoj  (Pročitano 3867 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Decembar 26, 2011, 03:28:13 am »

*

SRBI U HRVATSKOJ 2007


9. KULTURNA I SPOMENIČKA BAŠTINA

Kulturna i spomenička baština Srba u Hrvatskoj u grubo bi se mogla razvrstati u nekoliko kategorija: sakralni objekti i artefakti; objekti iz građanskog razdoblja, te spomenici iz razdoblja Narodnooslobodilačke borbe. Potpun popis ni za koju kategoriju još uvijek nije napravljen. Zato je jedan od prioriteta SNV-a izrada kataloga kulturne i spomeničke baštine Srba u Hrvatskoj.

Od sakralnih objekata SPC mnogi su obuhvaćeni obnovom i rekonstrukcijom. Spomenut ćemo samo neke od važnijih. Vladičanski dvor u Pakracu obnavlja se već dulje vrijeme. Na čelu odbora za obnovu i sam je patrijarh Pavle, ali obnova unatoč tome teče sporo. Pri završetku je obnova hrama sv. Nikole u Karlovcu, ali je jedno od dva zvona koja su bila sklonjenja u tamošnju kasarnu nedavno ukradeno. Manastir i crkva sv. Jovana Preteče obnavlja se već dulje vrijeme. Crkva, drvena, Roždenija Bogorodice u Malim Zdencima, također se obnavlja. Isto je i s crkvom sv. Petra u Miranjama Gornjim kraj Benkovca.

Državno odvjetništvo i policija upravo se spremaju isporučiti tokom rata ukradene ikone, liturgijske knjige ili druge liturgijske predmete Eparhiji dalmatinskoj i Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj. Oba ministarstva kulture, i Hrvatske i Srbije, kao i vladika Fotije, suglasni su da je hitno potrebno stvoriti pretpostavke za povratak sakralnog blaga manastira Krka i Krupa.

Dio spomenika građanske kulture također je devastiran tokom rata. Neki od njih su obnovljeni ili se obnavljaju. Tako je obnovljena rodna kuća Milutina Milankovića u Dalju, i to zajedničkim naporima Vlade Srbije i Vlade Hrvatske, a na inicijativu SKD "Prosvjeta" i općine Erdut. Također je završena obnova, na inicijativu SNV-a, kuća Peleša, glinskih trgovaca, u kojoj je, na domaćinskom klaviru, Josif Runjanin komponirao hrvatsku državnu himnu "Lijepa naša domovino". Ovdje je potrebno još srediti vlasničke odnose i pripremiti program buduće postave kuće Peleš ili kuće himne. Već nekoliko godina se obnavlja Kula Stojana Jankovića u Islamu Grčkom (Zadar), a koja je i rodna kuća Vladana Desnice, jednog od najvećih srpskih pisaca 20. stoljeća. U pripremi je inicijativa da se obnovi kuća patrijarha Josifa Rajačića u Brinju, koja je minirana početkom devedesetih i u kojoj je ubijen jedan od njegovih potomaka.

U razdoblju od 1990. do 1996. oko 3.000 spomenika antifašističke borbe ili je srušeno ili ošetećeno. Neki od njih izuzetne su umjetničke vrijednosti, poput radova Vojina Bakića ili Vanje Radauša. Na inicijativu SKD "Prosvjete i SNV-a otpočela je obnova i uređenje Partizanske spomen bolnice na Petrovoj gori. SNV je pokrenuo inicijativu da se obnovi spomenički kompleks na Petrovoj gori, djelo kipara Vojina Bakića i arhitekta Berislava Šerbetića. SNV je zajedno sa Savezom antifašističkih boraca pokrenuo inicijativu i obavio prve korake u pravcu izrade projekta za obnovu spomenika Ustanku naroda Hrvatske u Srbu, rad kipara Vanje Radauša, miniranog nakon "Oluje 1995. Građanskom inicijativom, uz podršku vasti grada Bjelovara, pokrenuta je obnova miniranog spomenika "Bjelovarac", kipara Vojina Bakića.

U sklopu obilježavanja 150. godine rođenja Nikole Tesle, a na inicijativu SNV-a koja je prihvaćena od strane Vlade, uređen je u njegovom rodnom Smiljanu "Memorijalni centar", a u Zagrebu, na inicijativu SKD "Prosvjeta i SNV-a, gradske su vlasti na križanju Tesline i Preradovićeve ulice postavile Meštrovićev spomenik Tesli. Iznova odljeveni Kršinićev spomenik Tesli koji je 1991. bio miniran, pripremljen je za postavljanje i u ljevaonici zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti čeka odluku vlasti da ga se ponovo vrati i postavi tamo odakle je uklonjen — na glavni gradski trgu u Gospiću (trg se do rata zvao Teslinim, a danas se zove — Starčevićevim).

U velikim gradovima, kao što je Zagreb, mnogo je objekata spomeničke vrijednosti koje su gradili ili posjedovali Srbi, oni tek čekaju da budu uvršteni na kulturnu kartu Srba u Hrvatskoj, jednako kao i brojna velika imena srpske kulture, znanosti, umjetnosti, politike ili nekog drugog područja. Ta mapa bi se najprije trebala ocrtati u planiranom Leksikonu Srba u Hrvatskoj ili u svojevrsnom Srpskom abecedariju u Hrvatskoj.


UMJESTO ZAKLJUČKA

Srbi u Hrvatskoj danas, nakon iskušenja da gotovo nestanu s područja Hrvatske u vremenu devedesetih, iznova se rekonstituiraju kao važan dio srpskog naroda i kao važan dio hrvatskoga društva. Rješavajući svoje elementarne teškoće i formirajući svoje institucije, sudjelujemo u stvaranju Hrvatske drugačije nego što je ona zamišljena početkom devedesetih, te drugačijih hrvatsko-srpskih odnosa, nego što su oni bili krajem devedesetih.

Svjesni smo gubitka svojeg historijskog položaja, kojeg smo kao konstitutivni narod stoljećima gradili. Ponovo prolazimo put od nepriznate zajednice, preko zajednice koja se organizira posredstvom mehanizama personalne autonomije i koja obnavlja spomen na svoju historijsku ulogu, i već gradimo novu zajednicu, u novim historijskim okolnostima, postjugoslavenskog, a budućeg evropskog društva.

Na kraju, znamo da nismo ni prvi ni zadnji koji žive sa sviješću o bogatstvu svojeg historijskog ruha i siromaštvu kroja svog današnjeg odijela, no to ne razumijemo kao povod za malodušnost, već kao izvorište energije potrebne za promjene.
Srbi u Hrvatskoj
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: