Srpska Crnja
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Srpska Crnja  (Pročitano 10413 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« poslato: Avgust 31, 2011, 08:01:15 pm »

**

SRPSKA CRNJA


Po tradiciji Srpska Crnja (granično mesto ka Rumuniji, jugoistočno od Kikinde) je kulturni centar gravitacionog područja.

Srpska pravoslavna crkva sagrađena je 1775. godine. Stari ikonostas je 1787. godine rad je nepoznatog slikara. Novi deo ikonostasa — prestone ikone i ikone na tronovima slikao je Đura Jakšić 1853—1854. godine.

U rodnoj kući Đure Jakšića je Memorijalni muzej. Tu se nalaze rukopisi njegovih dela, pisma, kompozicije pisane na tekstove njegovih pesama, sva objavljena dela i prevodi na strane jezike i reprodukcije slikarskih dela koja se nalaze u Galeriji Matice sprske u Novom Sadu i Narodnom muzeju u Beogradu.

U Srpskoj Crnji su rođeni pesnik i pripovedač Mileta Jakšić (1869—1935), vajar Aleksandar Zarin (1924) i pisac Momčilo Milankov (1930—1979).


Blago na putevima Jugoslavije | JUGOSLAVIJAPUBLIK | Glavni urednik: Nebojša Tomašević | Beograd, 1983
Sačuvana
Angelina
Administrator
Sr. Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 417Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Septembar 05, 2011, 11:23:27 pm »

*

RODNA KUĆA — SPOMEN MUZEJ ĐURE JAKŠIĆA


Kuća u kojoj je danas smešten Muzej Đura Jakšić često je do danas menjala vlasnike i funkcije. Posle smrti Dionisija Jakšića kuća je pripala najmlađem sinu Venijaminu, svešteniku u Crnji. Posle smrti Venijamina Jakšića, kuća je pripala državi. U njoj je 1919. otvorena prva biblioteka i čitaonica u Srpskoj Crnji. Godine 1932. prilikom proslave stote godine od rođenja Đure Jakšića tadašnja opština Srpska Crnja je postavila na ovu kuću spomen-ploču koja i danas ovde stoji. Nekoliko godina kasnije 18. maja 1939. godine svečano je otkriven reljef sa likom Đure Jakšića i smešten iznad spomen-ploče.

Pred Drugi svetski rat u ovoj kući je bila smeštena pošta, a za vreme rata ovde je bilo sedište nemačke policije. Nemci su tada skinuli i spomen-ploču i reljef sa Đurinim likom.

Prva odluka o otvaranju muzeja posvećenog Đuri Jakšiću doneta je 5. decembra 1944. godine. Muzej nije otvoren tada, već 5. oktobar 1952. godine.

Rodna kuća Đure Jakšića stavljena je pod zaštitu 1956. godine. Odluku o osnivanju Spomen-muzeja Đure Jakšića donela je Skupština opštine Srpska Crnja 1975. Konzervisana je i restaurisana u dva maha: 1961. i 1981. godine. Zaštitne radove obavio je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture SAP Vojvodine u Novom Sadu. Sadašnjoj postavci muzeja predhodile su dve postavke, ali skromne i po obimu i po tehničkoj opremi. U jednoj sobi, prof. Milan Kostić izložio je kopije dokumenata i fotografija, izvode iz dnevne stampe, knjige i note. Drugu postavku uradio je Narodni muzej Zrenjanin u Zrenjaninu 1962. godine u okviru prvih "Liparskih večeri" koje su sadržale niz kulturnih manifestacija, pozorišnih predstava, izložbi i koncerata.

Izložbeni prostor muzeja ima tri sobe. Sadašnju postavku uradio je Narodni muzej Zrenjanin 1981. godine. Muzej je postavljen tako da sama ekspozicija suštinom svog sadržaja i doslednom realizacijom treba da predstavi kompleksnu ličnost najvećeg srpskog slikara i pesnika epohe romantizma. Muzeoloski interpretirani podaci o životu i radu Đure Jakšića prikazani su sa oko 400 raznovrsnih dokumentarnih jedinica: fotokopija, kserokopija, reprodukcija u boji (originalni dokumenti se čuvaju u arhivima Novog Sada, Kragujevca, Požarevca, Svetozareva, Jagodine, muzeja grada Beograda, a slikarska dela u galeriji Matice Srpske u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Beogradu i Zrenjaninu) sa sažetim i studioznim legendama i etiketama kojima se objašnjava izložbeni materijal.
SrpskaU srpskoj Crnji rođen je 1832. godine Đura Jakšić, veliki pesnik i slikar srpskog romantizma.
Kuća u kojoj se rodio zidana je početkom XIX veka i pretstavlja tipičnu građevinu panonskog tipa.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: