RIZNICA SRPSKA

SRBIJA — VODIČ PO PUTNIM PRAVCIMA => Vršac • Zrenjanin • Kikinda => Temu započeo: Angelina Jul 11, 2011, 12:30:36 amNaslov: Bela crkva — Banatska Venecija
Poruka od: Angelina Jul 11, 2011, 12:30:36 am
**


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Spomenici_kulture/Bela_Crkva_Banat_Srbija_(pravoslavna_crkva)_1.jpg)


BELA CRKVA

Grad u jugoistočnom Banatu, oko 52 km jugoistočno od Alibunara. Prvi put se pominje u prvoj polovini XIV veka. U naselju i okolini otkriveno je više praistorijskih nalazišta i predmeta, od kojih su najpoznatija votivna kolica iz obližnje Dupljaje, 14 km severozapadno od Bele Crkve (jedna se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu, a druga u Narodnom muzeju u Vršcu). Srpska pravoslavna crkva je sagrađena 1780. Ikonostas je slikao 1808. Pavel Đurković, a zidne slike Simeona Jakšića iz 1810. obnovio je, odnosno ponovo slikao Đoka Putnik 1898. Slike u rumunskoj pravoslavnoj crkvi radili su Dimitrije Turku i Aksentije Marišesku.1

*

Bela Crkva je prepoznatljiva po velikom broju baroknih fasada u centru grada. Lokalni muzej postoji još od 1877. godine. Glavna ulica, nazvana Prvog oktobra ide od gradskog parka u samoj sredini grada prema severu. Najlepši pogled na grad pruža se sa brda Kalvarije, koje se uzdiže iza rimokatoličke crkve i koje je, zapravo, jedan od poslednjih ogranaka Karpata.
 
Bela Crkva je poznata i kao grad cveća, a tradicionalno se, svakog leta, u ovom mestu organizuje i manifestacija Karneval cveća. On se, bez izuzetka, održava već više od 100 godina.2

1 Kulturna riznica SRBIJE | sastavio i uredio Jovan Janićijević
2 SRBIJA (http://www.srbija.travel/destinacije/52-vikenda-u-srbiji/vrsac-bela-crkva/) Turistička organizacija Srbije


Naslov: Bela crkva — Banatska Venecija
Poruka od: Angelina Jul 11, 2011, 12:30:45 am
**


BELA CRKVA BANATSKA VENECIJA(http://riznicasrpska.net/fotografije/Spomenici_kulture/Mesta/Bela_Crkva_Banat_Srbija_(Banatska_Venecija).png)


Belu Crkvu zovu "banatska Venecija" jer je okružena i ispresecana mnoštvom voda: tu su reka Karaš, moćni Dunav, kanal Dunav-Tisa-Dunav, kristalno čistih sedam jezera. Grad je dobio ime po jednoj staroj crkvici na koju su ovde, davno-davno, naišli prvi naseljenici posle kojih su se kao na traci menjali Tračani, Kelti, Skiti, Dačani, Rimljani, Avari, Sloveni... svi, na svoj način, ostavili tragove.

Danas je Bela Crkva lepa evropska varoš. "Stare ulice, fasade u stilu baroka, duh otmenosti i smirenosti, muzike i vina, prelepo prirodno okruženje, čine ovaj grad i ovaj kraj izvanrednom putnom destinacijom."

Ovde se organizuje i nadaleko poznati "Karneval cveća"— a posebna atrakcija je lov na soma koji, po predanju, teži i preko 200 kg.

96 km severoistočno od Beograda

"100 dobrih razloga da posetite Srbiju" | Turistička organizacija Srbije
Za izdavača Mišo Vujović, direktor i glavni urednik | "Princip Bonart Pres"
Tekstovi: Petar Milatović i arhiva "Princip Bonart Pres"


Naslov: Bela crkva — Banatska Venecija
Poruka od: Angelina Jul 11, 2011, 12:59:00 am
*

VOTIVNA KOLICA


(http://riznicasrpska.net/fotografije/R_S/Spomenici_kulture/Votivna_kolica_iz_obliznje_Dupljaje_kod_Bele_Crkve.jpg)


Dupljaja, lokalitet Grad, Bela Crkva, Srbija, Narodni muzej Beograd, Keramika, rukom rađeno.

Bronzano doba (period 1800—1200 g. pre. N.E.) Kolica sa antropomorfnom figurom, predstavlja remek delo praistorijske umetnosti, izuzetno značajno za proučavanje društvenog i religioznog života tadašnjih ljudi.

Votivna kolica su vezana za kult plodnosti i vegetacije u kome se pojavljuje muško božanstvo kao pandan Velike Majke. Ovo božanstvo blisko je Apolonu, koji prema Grčkom predanju, jedan deo gdine provede u zemlji Hiperborejaca, u podunavlju, a drugi deo u svetilištu u Delfima u Grčkoj.

Tomislav Gievski (http://www.tomislavgievski.rs/13_details.html)