RIZNICA SRPSKA

SRBIJA — VODIČ PO PUTNIM PRAVCIMA => Raška • Novi Pazar => Temu započeo: Angelina Jun 26, 2011, 09:37:02 pmNaslov: Stara Pavlica
Poruka od: Angelina Jun 26, 2011, 09:37:02 pm
**


STARA PAVLICA(http://riznicasrpska.net/fotografije/Spomenici_kulture/Stara_Pavlica_Srbija_1.jpg)


Ruševine ove vrlo stare crkve uzdižu se na stenovitom terenu iznad same železničke pruge, nedaleko od mesta Brvenika u ibarskoj dolini. Doba njenog postanka ne može se utvrditi, jer ne postoje ni istoriski podaci niti predanje po kojima bi se moglo nešto saznati o njoj. Po svojoj arhitekturi crkva pripada vremenu pre Nemanjića ili samom početku njihove vladavine.

U planu građevine pojavljuje se kombinacija sažetog krsta i trobrodne crkve. Istočna strana se završavala trima apsidama od kojih je srednja, najveća trostrana, a ostale dve izgleda da su bile polukružne. Srednji deo crkve nadvišen je kupolom od koje se još drže delovi tambura. Zgrada je podignuta od kamena i opeke. Radi pojačanja akustike unutrašnjeg prostora, u zidove oko oltara ugrađeni su lonci od pečene gline.
 
Živopis crkve, dugo vremena izložen nepogodama, slabo se očuvao. Sudeći po preostalim fragmentima rađen je verovatno u XIII veku.

SPOMENICI KULTURE | Urednik: MILORAD PANIĆ SUREP | Prosveta, Beograd 1951
Fotografija: Panoramio (http://www.panoramio.com/photo/8908995)


Naslov: Stara Pavlica
Poruka od: Angelina Jun 26, 2011, 09:46:37 pm
*


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Spomenici_kulture/Stara_Pavlica_Srbija_2_i_3.jpg)


STARA PAVLICA

"Na stenovitoj zaravni u ibarskoj dolini sačuvani su ostaci manastira Stare Pavlice. Kao muški manastir i metoh manastira Studenice pominje se u darovnoj povelji kralja Stefana Prvovenčanog. Po svom arhitektonskom sklopu crkva pripada vremenu Nemanjića, odnosno samom početku njihove vladavine, najverovatnije krajem 12. veka. Crkva je posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu".

Fotografije: www.tt-group.net (http://www.tt-group.net/forum/viewtopic.php?f=33&t=1878)