RIZNICA SRPSKA

SRBIJA — VODIČ PO PUTNIM PRAVCIMA => Šabac • Loznica • Valjevo => Temu započeo: Angelina Mart 06, 2011, 12:57:07 amNaslov: Pustinja
Poruka od: Angelina Mart 06, 2011, 12:57:07 am
*

MANASTIR PUSTINJA(http://riznicasrpska.net/fotografije/Spomenici_kulture/Pustinja_manastir_Oblast_Valjeva_Srbija_1.jpg)


U oblasti Valjeva, kod mesta Rebelja, na desnoj sbali Jablanice leži manastir Pustinja. O postanku crkve ne postoje nikakvi podaci. Po njenom izgledu jedino možemo zaključiti da je nastala u vreme robovanja pod Turcima. Ktitor joj je, verovatno, bio jeromonah Joakim, čiji se lik nalazi na južnom zidu priprate. O manastiru su se i kasnije starali isključivo monasi.

Osnova zgrade je u obliku izduženog pravougaonika sa uzanom pripratom, a sa vrlo prostranim oltarskim delom i poprečnim brodom. Nad presekom brodova uzdiže se kube izvedeno pomoću trompa — rešenje koje se vrlo retko sreće u našoj arhitekturi. Docnije je uz zapadnu fasadu dozidana spoljašnja priprata sa visokom kulom-zvonikom. Zanimljivo je da se u crkvi sačuvao i stari zidani ikonostas.
 
Živopis je iz 1622. godine. Dosta dobro je očuvan. Rađen je u tradicijama našeg starog slikarstva, ali već prvi utisak nas upućuje na poznije doba: boja pozađa, fizionomija, način rada — odaju majstore koji su slikali u duhu svoga vremena iako su se inspirisali starijim uzorima. Osim pojedinačnih likova svetaca u donjoj zoni i nizova medaljona iznad njih, u gornjim zonama ilustrovani su: ciklus velikih praznika i scene iz Hristova života i stradanja.

Tekst: "Spomenici kulture" | Urednik: MILORAD PANIĆ SUREP | Prosveta, Beograd 1951
Fotografija: panoramio (http://www.panoramio.com/photo/22689483)


Naslov: Pustinja
Poruka od: Angelina Avgust 29, 2011, 12:47:33 am
**

MANASTIR PUSTINJA(http://riznicasrpska.net/fotografije/Spomenici_kulture/Pustinja_manastir_Oblast_Valjeva_Srbija_(arhandjel_Mihailo_na_ulazu_u_crkvu_manastira).jpg)

Arhanđel Mihailo na ulazu u crkvu manastira "štiti" prispele od nedaća