RIZNICA SRPSKA

SRBIJA — VODIČ PO PUTNIM PRAVCIMA => Sremska Mitrovica • Fruška gora => Temu započeo: Angelina Septembar 03, 2013, 07:20:47 pmNaslov: Manastir Novo Hopovo
Poruka od: Angelina Septembar 03, 2013, 07:20:47 pm
**


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Spomenici_kulture/Novo_Hopovo,_manastir_Srbija.jpg)


MANASTIR NOVO HOPOVO


"Manastir Hopovo ili kako se u prostom narodu zove Opovo, stoji u podnožju Fruške Gore, sa njene desne strane, koja je smeštena u Sremskom okrugu. Od reke Dunava prema jugu, do manastira se ide dva časa hoda, a od reke Save prema severu, ide se četiri časa hoda. Od trgovačkog mesta Iriga udaljen je četvrt sata hoda, na imanju koje ima lepu dolinu i livadu između dva brdašca. Na lepom je mestu osnovan i sazidan". Ovim rečima iguman manastira Novo Hopovo, Irinej (Radić) počinje svoju povest o manastiru 1846. godine.

Mi danas, koristimo nešto drugačiji, pomalo i siromašniji jezik, i neke druge odrednice, pa kažemo da je na blagoj padini južnih obronaka Fruške Gore, na samo par stotina metara od magistralnog puta Ruma — Novi Sad, smešten manastir Novo Hopovo. Taj položaj ga čini i najpristupačnijim fruškogorskim manastirom. Kuda god da krenete na bogomoljstvo on će vam stajati uz put. Domaćin ove svete obitelji, Sv. Teodor Tiron, čeka na nas. On širi ruke svima. Svako ko dođe je dobrodošao. Svi smo jedno u Hristu i jedno kroz Hrista, kome i neke od nas privede i mnoge će privesti, jedan od prvih stradalaca za veru, sv. Teodor Tiron. Njegove cele netljene mošti počivaju u ovom biseru među fruškogorskim manastirima.

Tekst i fotografija: Nena Nikolić | Štampa: Manastir Novo Hopovo, Irig, 2006.