RIZNICA SRPSKA

SRBIJA — VODIČ PO PUTNIM PRAVCIMA => Kraljevo • Kruševac • Stalać => Temu započeo: Angelina Jul 13, 2013, 02:00:51 amNaslov: Vrnjačka Banja — Srpske Karlove Vari
Poruka od: Angelina Jul 13, 2013, 02:00:51 am
**

VRNJAČKA BANJA — SRPSKE KARLOVE VARI(http://riznicasrpska.net/fotografije/Spomenici_kulture/Vrnjacka_Banja_Dvorac_generala_Belimarkovica_danas_je_Zamak_kulture.jpg)

Dvorac generala Belimarkovića danas je Zamak kulture


Istorija svakog iole pristojnog mesta umnogome se ljuljuška na brojnim legendama. Tako je i sa ovim mestom ušuškanim na obroncima Goča i u dolinama Vrnjačke i Lipovačke reke. Po njima, ali i materijalnim tragovima, ovde su se lečili i rimski legionari, ali i turski begovi. Prava priča o najotmenijoj dami domaćeg turizma zapravo počinje kad je knez Miloš Obrenović angažovao barona Žigmunda Herdera da ispita kvalitet vrnjačkih voda. I evropski glasoviti stručnjak za termalne izvore zaključio je da je ravna onoj iz čeških Karlovih Vari.

U Vrnjačkoj Banji, okruženoj planinama, leti nije sparno, zimi nije preterano hladno, čak je 170 dana godišnje bez vetra. A sedam izvora mineradne vode prava su blagodet za obolele od šećerne bolesti, za one koje muče žuč i organi za varenje, ali i sve kojima sterilitet zadaje glavobolju. Početkom 20. veka ovde su izgrađene mnoge otmene vile uglednika, a kasnije i hoteli. Danas je meta mnogih koji traže vrhunske medicinske usluge, od skenera do uobičajenih lekovitih kupki.

Tokom cele godine, a naročito za letnjih meseci, cela Vrnjačka Banja je velika pozornica kojom tutnje maskenbali, karnevali a natkriljuju vatrometi, gde se ulični svirači smenjuju s promenadnim koncertima, a književne večeri s pozorišnim predstavama i festivalom (domaćeg) filmskog scenarija.

200 km južno od Beograda

"100 dobrih razloga da posetite Srbiju" | Turistička organizacija Srbije
Za izdavača Mišo Vujović, direktor i glavni urednik | "Princip Bonart Pres"
Tekstovi: Petar Milatović i arhiva "Princip Bonart Pres"