RIZNICA SRPSKA

SRBIJA — VODIČ PO PUTNIM PRAVCIMA => Kraljevo • Kruševac • Stalać => Temu započeo: Angelina Novembar 01, 2012, 02:24:27 amNaslov: Manastir Naupara
Poruka od: Angelina Novembar 01, 2012, 02:24:27 am
*

MANASTIR NAUPARA


(http://riznicasrpska.net/fotografije/Spomenici_kulture/Naupara_manastir_Srbija_1.jpg)


 
Na desnoj obali reke Rasine, u podnožju Jastrepca, u selu Naupara, oko 30 km od Kruševca, nalazi se istoimeni manastir, sa crkvom posvećenom Rođenju Bogorodice. Gradnja crkve manastira Naupara završena je oko 1381. godine. Prvi pisani podatak o manastiru Naupari nalazimo u Povelji kneza Lazara iz 1382. godine, kojom manastiru Drenči poklanja, između ostalog i "Dvor u Naupari sa crkvom". Osnivači Naupare su hilandarski monah Dorotej i njegov sin Danilo, budući srpski Patrijarh, a prema legendi je zidanje crkve pomogao despot Stefan Lazarević... PanaComp (http://panacomp.net/srbija?mesto=srbija_naupara)


Naslov: Manastir Naupara
Poruka od: Angelina Novembar 01, 2012, 02:52:56 am
**

NAUPARA


Crkva Naupara kod Kruševca pominje se prvi put 1382 godine. Prema tradiciji, ktitor joj je bio knez Lazar. U XIX veku, 1835 godine, restaurisana je, pa je tom prilikom mnogo izgubila od svog prvobitnog izgleda.
 
Po tipu arhitekture Naupara pripada moravskoj školi, a kao neposredni uzor poslužila joj je, svakako, obližnja crkva Lazarica. I ona je građena u obliku trolista sa kupolom i ukrašena arhivoltama i rozetama, čija je plastična ornamentika, iako vrlo slična, sa manje veštine rađena od dekoracije kruševačke crkve.
 
Prilikom restauracije naročito velike izmene pretrpeo je gornji oprat priprate, za koji se pretpostavlja da je služio kao zvonik.
 
U Naupari danas nema nikakvog živopisa. Verovatno da je tokom vekova bio tako propao, da se 1835 godine nije moglo od njega ništa sačuvati, pa je zato sva unutrašnjost omalterisana.

"Spomenici kulture" | Urednik: MILORAD PANIĆ SUREP | Prosveta, Beograd 1951