Džon O'Nil — Nenadmašni genije [Život Nikole Tesle]
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
PONOS SRPSTVA « ČITAONICA « Knjiga o... « Džon O'Nil — Nenadmašni genije [Život Nikole Tesle]
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Džon O'Nil — Nenadmašni genije [Život Nikole Tesle]  (Pročitano 8512 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 760Pogledaj profil
« poslato: Jul 18, 2011, 12:15:50 am »

**Džon O'Nil

NENADMAŠNI GENIJE
Život Nikole Tesle


Nikola Tesla je jedan od najoriginalnijih mislilaca u istoriji ljudskog roda. Ne postoji nijedno područje tehničke civilizacije na kojem on nije radio kao preteča ili na kojem njegov rad nije ubrzao rad ostalih naučnika, pa se sa razlogom smatra stubom civilizacije. Biografi i obožavaoci Aristotela kažu da je civilizacija upravo onda počela kada se rodio ovaj veliki filozof. Nešto slično tome može se slobodno reći za Teslu, jer je u savremenoj civilizaciji napravljen džinovski korak tek onda kada je Tesla dao rešenje problema obrtnog magnetnog polja i polifaznog sistema naizmeničnih struja i time omogućio prenos električne energije na velike daljine.

Tesla je jedinstven genije koji nije pripadao samo našem narodu već celokupnom čovečanstvu. Njegova genijalnost je utoliko veća što je nije upotrebio za brutalno uništenje naroda, već da kao filozof prirode ispita njene ćudi i da ih stavi na uslugu čovečanstvu.

Džon O'Nil bio je urednik naučnih strana njujorškog dnevnika Herald Tribun, dobitnik Pulicerove nagrade, prvi Teslin biograf i dugogodišnji prijatelj. Njegova knjiga, Nenadmašni genije — život Nikole Tesle, objavljena je prvi put novembra 1943. godine na engleskom jeziku — Prodigal Genius (Nenadmašni genije) i postigla je veliki uspeh u Americi; za godinu dana doživela je tri izdanja i jedno posebno izdanje za američku vojsku. Prikazana je u mnogim časopisima i dnevnim listovima.

Imajući u vidu da je knjiga Džona O'Nila do sada služila kao najviše citirana u spisku literature mnogim domaćim i stranim autorima, ona, bez svake sumnje, predstavlja "pravi traktat" za mnoge čitaoce koji vole i poštuju Teslu i njegovo istinsko delo.Džon O'Nil NENADMAŠNI GENIJE — Život Nikole Tesle
Predgovor Mirko Kutlača | Istraživač života i dela Nikole Tesle
Prevod: Ivan Bošković
METAPHYSICA | Beograd, 2006.


Naslov originala:
John J. O'Neill PRODIGAL GENIUS — Life of Nikola Tesla
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: