Nikola Aleksić (1947)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
PONOS SRPSTVA « ZASLUŽNI SRBI « Heroji i borci « Nikola Aleksić (1947)
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Nikola Aleksić (1947)  (Pročitano 5191 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 760Pogledaj profil
« poslato: Jun 29, 2018, 03:39:03 am »

*

NIKOLA ALEKSIĆ


Nikola Aleksić, rođen je u Somboru 19.12.1947. godine gde je završio srednju medicinsku školu-laborantskog smera. Posle odsluženog vojnog roka i kratkog rada u struci, 1969. godine odlazi u Novi Sad gde upisuje Medicinski fakultet. Paralelno se zapošljava kao noćni čuvar u Službi društvenog knjigovodstva (SDK) gde je radio isključivo u trećoj smeni tokom studiranja. Kao apsolvent medicine sa nekoliko preostalih ispita, dobija stan iz fonda solidarnosti, zbog čega pasivizira privođenje kraju studija da bi zadržao stan i formirao porodicu, jer se oženio koleginicom tokom studija. Ubrzo menja posao za srednjoškolsko radno mesto na završnoj obradi dokumenata i nastavlja da radi isključivo u trećoj smeni sve do gašenja SDK 2005. godine kada dobija otkaz kao i stotine drugih i osam godina čeka starosni uslov za odlazak u penziju koju je dobio tek u decembru 2013. godine.

Kao društveno aktivan čovek 1989. godine ulazi u Skupštinu grada Novog Sada u poslednji saziv delegatskog sistema. Po slomu političkog sistema u SFRJ, kao delegat bez baze koja je ukinuta, predlaže novoosnovanom Ekološkom pokretu Novog Sada (21.4.1990.) da bude njegova baza i prva nevladina organizacija koja je imala svog predstavnika u lokalnom parlamentu. Njegov predlog je zvanično prihvaćen i Nikola Aleksić postaje prvi legitimni predstavnik neke organizacije u lokalnom parlamentu u prelaznom periodu SFRJ, a od 1995. godine izmenom Statuta postaje direktor Ekološkog pokreta na kom mestu se i danas nalazi. Zahvaljujući korektnom zastupanju interesa građana i programskom opredeljenju Ekološkog pokreta, Nikola Aleksić je još tri puta zaredom izabran za odbornika po većinskom sistemu (po imenu i prezimenu) između svih političkih stranaka i koalicija kao predstavnik grupe građana pod anzivom Ekološki pokret Novog Sada. Zbog njega je protivustavno promenjen izborni zakon na lokalnom nivou samo da bi bio sprečen da ga građani biraju i po peti put za svog predstavnika.

Kroz četiri mandata zastupanja interesa građana u lokalnom parlamentu Novog Sada izborio se da se očuvaju svi parkovi Novog Sada, Sokolski dom, Zmaj Jovina i Dunavska ulica koje su duša Novog Sada, stadion FK Vojvodine, Vojna bolnica, Petrovaradinska tvrđava, Fruška gora i ostvario bezbroj drugih rezultata. Među rezultatima se svakako mora navesti da je do sada organizovao više od 350 javnih tribina-predavanja, simpozijuma, savetovanja, okruglih stolova i više od sto različitih koncerata, promocija, izložbi, pozorišnih predstava, zatim, 19 međunarodnih naučnih Eko-konferencija koje su 5 (pet) puta zaredom imale (nefinansijsko) pokroviteljstvo Ujedinjenih nacija(!) i iza kojih je ostalo više od 2.000 naučnih radova objavljenih u celovitom obliku na više od 15.000 strana.

Poseban podvig je izveo 1999. godine kada je sa jednim jedinim letkom sam pobedio NATO pakt i rasterao 30.000 vojnika iz Makedonije, čime je sprečio vojnu okupaciju SRJ! Opisani podvig mu je NATO pisanim putem priznao kopirajući njegov letak i zatrpavanjem vojnika JNA na Kosovu i Metohiji sa tim letkom pod oznakama NATO alijanse u uzaludnoj nadi da će postići isti efekat. Nikola Aleksić je ugrozio i samu NATO alijansu kada je 61-og dana agresije podneo krivičnu prijavu Državnom tužiocu SAD protiv predsednika Klintona. Kuriozitet je bio u tome što je krivična prijava predstavljala originalnu optužnicu protiv nacističkih ratnih zločinaca iz Nirnberga 1945. godine u kojoj su bili promenjeni samo datum, imena zločinaca i geografska odrednica, sve ostalo je bilo 100% istovetno! Time je dokazao, pored toga da je američki predsednik pogazio sopstveni Ustav, jer je nastavio agresiju preko 60 dana bez dozvole Kongresa, isto tako i da su SAD i NATO zvanično preuzele nacističku ideologiju! Zatim je 2008. godine sprečio odvajanje Vojvodine internacionalizacijom krivične prijave protiv separatista po imenu i prezimenu zbog nezakonitog donošenja i protivustavnog usvajanja Predloga statuta APV. Da je Predlog usvojen u Narodnoj skupštini, NATO snage bi za 6 sati zauzele pozicije na Savi i Dunavu i odvojile Vojvodinu, a da se niko na svetu ne bi mogao pobuniti, jer bi odluka bila naša.

Šest puta je sam išao na Narodnu skupštinu i jednom ispred Generalštaba ispred kojih je javno pozivao vojsku i policiju da uhapse predsednika Srbije, Vladu i Generalštab zbog izdaje naroda i države i zbog genocida koji se svakodnevno sprovodi nad stanovništvom Srbije. Da nije njegovih protesta i borbe protiv genocida, zakon o legalizaciji GMO bi bio donet još pre nekoliko godina.

Svojim doslednim zalaganjima i neustrašivim nastupima postao je poznat i van granica Srbije, on je postao sinonim borbe protiv GMO.

Za 26 godina koliko vodi i predstavlja Ekološki pokret nije primio, niti je mogao i jedan honorar da obezbedi sebi, jer nije imao od čega. Četiri puta je zalagao sopstveni stan u hipoteku poslovne banke da bi Ekološki pokret dobio kratkoročni kredit da prevaziđe neke prolazne teškoće i po sopstvenom priznanju, prestao je da broji pokušaje likvidacije, samo se raduje kad preživi. www.color.rs
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: