Desanka Đorđević (1927—2011)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
PONOS SRPSTVA « ZASLUŽNI SRBI « Srpski velikani umetnosti  « Desanka Đorđević (1927—2011)
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Desanka Đorđević (1927—2011)  (Pročitano 5459 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 760Pogledaj profil
« poslato: April 11, 2011, 11:16:17 pm »

*
DESANKA ĐORĐEVIĆ DESA

Desanka Đorđević rođena je u Lici, 1927. godine.

— U Beogradu je završila II žensku gimnaziju.
— Apsolvirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, engleski, nemački i francuski jezik.
— Počela je kao amater 1946. u društvu "Branko Cvetković" u Beogradu.
— 1948 je prešla u Državni ansambl u kome je ostala i danas.
— Solista — istaknuti igrač ansambla narodnih igara i pesama Srbije KOLO.
— Solo i grupni pevač.
— Pedagog za igru.
— Asistent za igru Ansambla KOLO.
— Pomoćnik direktora Ansambla KOLO, Olge Skovran.
— Etnokoreolog.
— Koreograf (preko 30 koreografskih dela).
— Predavač na seminarima narodnih igara kako u zemlji tako i u inostranstvu.
— Autor objavljenih zbirki narodnih igara Srbije.
— Dobitnik brojnih priznanja u zemlji i inostranstvu.
— Dobitnik nagrade za životno delo KOLO.

Desanka Đorđević je ostavila neprocenljiv dokaz i doprinos na sakupljanju, razvoju i prezentaciji srpskih narodnih igara i s pravom se može reći da je nastavljač rada sestara Danice i Ljubice Janković i gospođe Olge Skovran, kao gradonačelnika nauke o scenskom prezentovanju naše narodne umetnosti.

Odlaskom u penziju njena veza sa folklorom nije se prekinula. Naprotiv, postaje još jača i intenzivnija. Predavanja na kongresima i seminarima u mnogim zemljama sveta (Danska, Belgija, Austrija, Nemačka, Švajcarska, Amerika...), vaspitni rad sa mladim igračima i rad sa folklornim ansamblima u zemlji kao i u dijaspori su "penzija" u kojoj naša Desa uživa.

Reči naše drage i poštovane Dese: Deco, ako želite da se bavite narodnom igrom morate je VOLETI. Ja sam igri posvetila ceo svoj život. Ona me je održala i hvala joj.


Tekst i fotografija: facebook
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 760Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Decembar 11, 2011, 05:11:06 pm »

*
In memoriam — Desanka Đorđević

ODLAZAK LEGENDE

U petak 02. decembra  umrla je Desanka Đorđević, istaknuti koreograf srpskog folklora u kome je ostavila neprocenjiv trag, sakupljajući i prezentujući srpsku narodnu igru. Zahvaljujući njenom višedecenijskom radu na prezentaciji srpskih narodnih igara, Moravac, Čačak, Srbijanku, Bojerku, Užičko i Moravsko kolo i druge bisere srpske narodne igre izvodili su pored Srba u zemlji i rasejanju i Grci, Švajcarci, Holanđani, Nemci, Norvežani i drugi svetski i evropski narodi.

Desanka Đorđević, rođena je 1927. godine u Gomirju u porodici železničkog službenika. Zbog prirode očevog posla porodica se često selila, te je konačno 1941. godine porodica iz Banjaluke doselila u Beograd gde je  živela do smrti.

U Beogradu je završila II žensku Gimnaziju 1946. godine. Apsolvirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogardu, engleski, nemački i francuski jezik.

Ceo radni vek provela je baveći se narodnom igrom. Počela je kao amater u KUD "Branko Cvetković" 1946. godine kod  Branka Markovića, čuvenog koreografa. Prvi radni odnos zasnovala je u Umetničkom anasmblu JNA 1948. godine. Dekretom Ministarstva prosvete Srbije premeštena je u Ansambl "Kolo" i tu ostala do penzionisanja, početkom 1980. godine.

U toku rada u Ansamblu Kolo bila je istaknuti igrač, solista, pevač, asistent za igru i pomoćnik direktora. Uporedo sa radom u Kolu odvijao se njen pedagoški i istraživački rad.

Odlaskom u penziju njena veza sa narodnim igrama nije se prekinula, već je nastavila da drži seminare i kongrese narodnih igara u mnogim zemljama sveta, Danska, Belgija, Austrija, Nemačka, Švajcarska, Amerika, Norveška...

Bila je predavač narodnih igara u jugoslovenskoj školi folklora od njenog osnivanja  1963. do 1990. godine, predavač na semnarima narodnih igara širom sveta.

Autor je nekoliko  knjiga narodnih igara Srbije, autor tridesetak koreografija koje izvodi vise od 140 ansambala u Srbiji i svetu.

Zbog celokupnog doprinosa i decenijskog kontinuiteta u radu u oblasti tradicionale umetnosti, Desa Đorđević је dobitnica nebrojeno nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju, nacionalna penzija u oblasti scenske umetnosti i nagrada za životno delo Ansambla Kolo. Poslednje veliko priznanje koje je dobila bilo je sredinom novembra meseca o.g. u Jekaterinburgu, međunarodna nagrada za istaknutog koreografa.

Desanka Đorđević, ostavila je neprocenjiv doprinos na sakupljanju, razvoju i prezentaciji srpskih narodnih igara i s pravom se može reći da je nanstavljač rada sestara Ljubice i Danice  Janković, kao i Olge Skovran.

Nesebičan doprinos u razvoju amaterizma Desa Đorđević je dala i na području Republike Hrvatske. Bila je dugogodišnji član stručnog saveta Međunarodnog festivala folklora u Zagrebu, saradnik Instituta za folkloristiku u Zagrebu, HAZU i Prosvjetnog sabora Hrvatske.

Saradnju sa Desom Đorđević svojevremeno su imala kulturno umetnička društva iz Splita, Karlovca, Dugog rata, Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Vukovara,...

U skorije vreme sa Desom Đorđević saradnju su uspostavili KUD "Mladost" iz Trpinje i KUD "Vaso Đurđević" iz Bršadina.

Najveću saradnju sa Desom Đorđević ostvario je Ansambl narodnih igara SKD "Prosvjeta" koji na svom programu ima 4  njene koreografije i pripremljenu petu ali zbog njebe smrti  ANI nije uspeo da dobije izvođačko pravo i za tu koreografiju.

Poznate reči koje je  Desanka Đorđević govorila svakom ko se želio baviti narodnom igrom u bilo kom obliku jesu "Deco, ako želite da se bavite narodnom igrom morate je voleti. Ja sam igri posvetila ceo svoj život. Ona me je održala i hvala joj".
SKD Prosvjeta
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: