I Robert de Niro je nekad brao paradajz u dolini Južne Morave
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
PONOS SRPSTVA « PRIJATELJI NAŠEG NARODA « Priče i događaji « I Robert de Niro je nekad brao paradajz u dolini Južne Morave
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: I Robert de Niro je nekad brao paradajz u dolini Južne Morave  (Pročitano 12390 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 760Pogledaj profil
« poslato: Decembar 11, 2011, 07:23:06 pm »

*
TRAGOM VESTI


I ROBERT DE NIRO JE NEKAD BRAO PARADAJZ U DOLINI JUŽNE MORAVE

Poznati glumac 1967. godine, kao autostoper kroz Bliski istok i Evropu, nekoliko dana proveo u Nišu i okolini
 
Niš — Nije poznata holivudska filmska zvezda Robert de Niro, inače vatreni navijač i obožavalac srpskog tenisera Novaka Đokovića, tek onako pre tri dana u susretu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Njujorku rekao da se pomalo oseća Srbinom. Glavni protagonista vrhunskih kinematografskih ostvarenja poput filmova "Kum 2", "Taksista"”, "Razjareni bik" "Dvadeseti vek" i mnogih drugih, nekoliko dana proveo je u dolini Južne Morave, u niškom selu Čokot i u samom Nišu. Bilo je to pre četiri decenije, u vreme kada još nije bio poznati glumac i popularna filmska zvezda.

Tog svog boravka Robert de Niro setio se i prilikom boravka na beogradskom FEST-u pre mnogo godina, žaleći, rekao je tada, što je izgubio adresu i zaboravio imena dobrih ljudi koji su mu se tada našli u nevolji, dočekali ga i ugostili domaćinski. Mnogi meštani Čokota njega, međutim, nisu zaboravili. Vladimir Ranđelović odlično se seća mnogih detalja:

— Bio je gost našeg komšije, prošle godine preminulog Radovana Đokića, koji se u sumrak jednoga letnjeg dana 1967. vraćao sa niške pijace, gde je prodavao povrće. Na izlazu iz Niša ga je zaustavio mladić u beloj košulji sa kratkim rukavima sa molbom da ga poveze. Komšija Đokić bio je zaprežnim kolima, povezao je mladića i u Novom Selu, koje je između našeg Čokota i Niša, zastali su. Tu je jedan Nišlija, koji je govorio francuski popričao sa mladićem, koji je rekao da putuje kroz Evropu i na Bliski istok, ka Skoplju i da traži gde će prenoćiti. Radovan ga je odvezao svojoj kući, gde je Robert de Niro zatražio da spava u pomoćnoj ekonomskoj zgradi, u senu. Đokići su ga, međutim, odbili i zaista dočekali domaćinski, kao najdražeg gosta, iako su ga prvi put videli.

Sutradan, kada je student Robert de Niro krenuo prema Makedoniji od svojih domaćina dobio je ispečenu srpsku pogaču i paket sira, da mu se nađe na putu. Tačno godinu dana kasnije, u leto 1968. godine, u Čokot je stigao "folksvagen" nemačkih registracija. Iz automobila je izašao "glavom i bradom" onaj isti mladić, seća se Dragan Đokić, bratanac Radovanov:

— Pustio je u međuvremenu bradu, ali stric Radovan ga je poznao. Čim se pozdravio sa njim zatražio je da ga povedu do štale, ponavljajući stalno ime Olga, pokazujući da nije zaboravio ime kobile, koja je bila upregnuta u zaprežna kola kojima se dovezao prilikom svog prvog boravka u selu. Ostao je ovoga puta u Čokotu tri dana. Zajedno sa svojim domaćinima odlazio je u obližnju baštu, sa njima brao paradajz i drugo povrće, dva puta išao sa njima i na pijacu u Nišu i prodavao. Svojom "folcikom" prevozio je robu na pijacu.

U Nišu je Robert de Niro, pričaju meštani Čokota, najviše vremena provodio na pijaci pored Gradske tvrđave, ali i na njenim bedemima i obalama Nišave. Posle tri dana krenuo je za Grčku svojim kolima, ali se u Čokot kod Radovana Đokića vratio samo posle nekoliko sati. Na jednoj usputnoj benzinskoj stanici opljačkan je, neko mu je dok je kupovao benzin iz automobila uzeo novčanik i sav novac. Od svog domaćina, da bi mogao da nastavio put, dobio je novac. Ponudio je da kao zalog ostavi kameru, koju je svuda nosio sa sobom, ali su Đokići to odbili. Tada, na rastanku, rekao je da će sigurno opet doći u Čokot, Niš i Srbiju... Tek mnogo godina kasnije na filmskom platnu žitelji Čokota shvatili su kome su bili dobri domaćini.

— Nadamo se da ćemo preko Novaka Đokovića uspeti da dovedemo slavnog glumca opet u Čokot. Već smo uputili pismo Novaku objasnivši mu našu želju. Čvrsto verujemo da ćemo se opet videti, sigurno nas nije zaboravio, sigurno se, izgovorivši kako se oseća malo i Srbinom u razgovoru sa predsednikom Tadićem, setio svog putovanja pre četrdeset godina kroz Evropu auto-stopom, i godinu dana kasnije automobilom, i naravno našeg sela Čokota i Niša — ispričao nam je Vladimir Ranđelović.

Stanovnici pitomog moravskog sela Čokot ubeđeni da će prilikom sledećeg dolaska Roberta de Nira u našu zemlju i njegovog boravka u Srbiji opet sresti sa svojim nekadašnjim gostom, sada velikom filmskom zvezdom. Znaju da je posle pročitanog romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija" svojoj kćerki dao ime Drina kao i da obožava našu Srbiju.


Toma Todorović | 29.09.2008. | Politika


* * *

U mestu Gornja Koviljača, na tri kilometra od Banje Koviljače i deset od Loznice, dočekuje vas prizor kao na filmu. Na četiri hektara se pružio sportsko-turistički kompleks "Sunčana reka". Na centralnom mestu je vila sa dva apartmana, restoranom, letnjom baštom. Na samoj obali drvene i zidane kućice za smeštaj sa 54 ležaja. Od vlasnika Zorana Mirkovića saznajemo da je mesto na kojem se nalazi kompleks u stvari otkrio poznati glumac Robert de Niro.

— Putujući krajem šezdesetih autostopom kroz Srbiju, De Nira je put naveo baš ovde, na Drinu u Gornju Koviljaču, gde je na obali reke prenoćio. Opčinjen lepotom Drine, koja je na njega ostavila nezaboravan utisak, kasnije je svojoj ćerki dao ime Drina. U znak zahvalnosti što je našu Drinu predstavio svetu u najlepšem svetlu, mi smo jedno naše naselje nazvali po njemu — objašnjava Mirković. Blic
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: