Miloš Ilić (1884—1960)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
PONOS SRPSTVA « ZASLUŽNI SRBI « Znameniti Srbi iz ostalih sfera « Miloš Ilić (1884—1960)
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Miloš Ilić (1884—1960)  (Pročitano 3599 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 760Pogledaj profil
« poslato: Decembar 16, 2013, 01:58:26 am »

**

MILOŠ ILIĆ

Prvi srpski ratni pilot


Miloš Ilić rođen je 3. avgusta 1884. godine u Šapcu. Osnovnu školu učio je u Kragujevcu i Krupnju, a gimnaziju u Šapcu i Beogradu. Kao odličan učenik upisao se u Vojnu akademiju i 1907. godine završio je stekavši čin pešadijskog potporučnika.

Godine 1912. primljen je na konkursu za avijatičara. Završio je pilotsku Blerovu školu u Francuskoj sa odličnim uspehom, a francuski listovi "Paris-sport" i "La Presse" pisali su pohvalno o njegovim avijatičarskim sposobnostima.

Rat sa Turskom 1913. zatekao ga je u Francuskoj, gde ga je, sa pilotima Živojinom Stankovićem i Jovanom Jugovićem, poslao predsednik Srpske vlade Nikola Pašić da kupe avione za vojsku. Avioni su brodom prebačeni do Crne Gore.

Prvi letovi učinjeni su po naređenju Vrhovne komande u operacijama na Skadar 7. aprila 1913. godine. Let su imali piloti Ilić i Stanković. Ratne zadatke, potom, obavljali su piloti Tomić, Jugović i Mihailo Petrović, koji je stradao zajedno sa avionom.

Kada je formirana aeroplanska eskadrila, Miloš je postavljen za njenog komandanta.

Učestvovao je i u ratu sa Bugarskom izviđajući položaje na frontu Stracin — Čupino Brdo i Palanka — Štip.

Posle rata bio je određen u Višu pilotsku školu u Francuskoj. Nije otišao. Nastale su pripreme za novi rat na pomolu, 1914. godine.

Poslat je u Požarevac da osnuje avijatičarsku školu, kojom je rukovodio.

U Prvom svetskom ratu, 1914/15. komandir avijacijskog eskadrona Ilić, dao je vsliki doprinos borbenim operacijama, izviđanjem i snimanjem neprijateljskih položaja. Uspešno su prenosili i ranjenike i poštu od Skadra do Drača i Vrhovnoj komandi donosili značajne podatke o kretanju neprijateljskih jedinica.

Penzionisan je posle završetka Otadžbinskog rata. Živeo je na Čukarici u Beogradu, nastavljajući gimnastičke aktivnosti iz mladosti. Bio je član Sportskog društva, Veslačko-plivačkog kluba i Pevačkog beogradskog društva.

Vitomir Bujišić

Vitomir Bujišić | Podrinci za nezaborav | Izdavač: "Čivija Print" — Šabac  | Beograd, 2010.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: