Borivoje Marjanović Bocula (1928—2013)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
PONOS SRPSTVA « ZASLUŽNI SRBI « Filozofi • Profesori • Novinari • Publicisti « Borivoje Marjanović Bocula (1928—2013)
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Borivoje Marjanović Bocula (1928—2013)  (Pročitano 7983 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 760Pogledaj profil
« poslato: Novembar 10, 2013, 05:06:05 am »

**

BORIVOJE MARJANOVIĆ BOCULA
(Vranić, 1928 — 19.03.2013)


U noći između 18. i 19. marta u 85 godini prestalo je da kuca srce publiciste i novinara Borivoja Marjanovića – Bocule kako ga svi iz milošte zvasmo. Srce nije dozvolilo našem "Boculi" da dalje stvara. Samo nekoliko dana pred smrt, iako već iznemogao maštao je iz bolesničke sobe da vidi prve otiske novonapisanih knjiga i razreši uobičajene probleme sa izdavačima.

Rođen je u Vraniću. Mladalačke dane provodi u rodnom mestu, Obrenovcu i Beogradu odrastajući sa knjigom, loptom i šahovskom tablom. Igrao je fudbal u obrenovačkom Radiničkom, tada elitnom klubu Srbije, a u šahu je imao snagu majstora.

Počeo je da piše u ranoj mladosti o prošlim i aktuelnim događajima. Pišući prvu knjigu "Stazom bezumlja" o gnusnom stradanju civila Vranića koja je objavljena 1959. godine, istakao se kao objetktivan pisac sa istančanim smislom za opis likova u hronologiji događaja. Intenzivno piše, putuje po Rusiji, zemljama Evrope, Americi, obilazi mesta i razgovara sa akterima događanja. U razgovoru je direktan. Znao je da izazove kod neiskrenog sagovornika i znatnu nelagodnost. Pitanja su mu reska. Izuzetno pamti i beleži dijaloge.

Objavio je više od 30 knjiga pišući o istorijskim i sportskim ličnostima i događajima. Remek dela njegovog stvaralaštva su knjige: "Kraljevi ringa", "Čarobnjaci lopte, od Pelea do Mesija", "Velikani svetskog šaha", "Šampioni tenisa", "Velikani jugoslovenskog sporta"... Intervjuisao je najveće boksere i šahiste sveta, kao što su Mihail Talj, Robert Bobi Fišer, Vasja Smislov, Gari Kasparov, Anatolij Karpov, Muhamed Ali, Maks Šmeling, kubanski bokser Stivenson... Sa velikim žarom je obavio zadnji ekskluzivni intervju sa Svetozarom Gligorićem. Završio je i tekst o Novaku Đokoviću. Objavljuje feljtone u "Politici", "Novostima", "Borbi", "Ekspres politici", "Tempu"... Njegovi stručni komentari šahovskih partija su izazivali znatnu pažnju čitalaca.

Odlučan je. Živi asketski. Proučava istorijsku građu. Upoznaje političare, obične ljude, akademike, prelistava bezbroj knjiga u bibliotekama. Izučava arhive. Pišući ne bira teme. Piše kako misli. Štampaju se nove i nove knjige poput "Srpske stranputice", "Ravna Gora", "Jugoslovenski atentati", "Karađorđevi ustanici", "Miloš Obrenović", "Monografija Aleksandra Rankovića", "Svetski atentati", "Haški zatvorenik"... Knjige su mu prevođene u zapadnim i istočnim zemljama.

Da bi stvarao u miru, odrekao se lagodnog porodičnog života sa suprugom prof. Milankom i sinom Sašom. Međutim, mira nikada nije imao. On nije bio svojstven njemu. Prezirao je konforizam, a to je pokazivao i perom i rečju.

Oči su mu iskrile kad je pričao o Barajevu, Vraniću, Konaticama, Draževcu, Borku, o ljudima sa kojima je provodio dane. Voleo je obične ljude.

Sahranjen na Kragujevačkom groblju, nekada prestonom gradu Kneževine Srbije, a po želji porodice koja u njemu živi. Vratio se svojima. Verujemo da će mu se barajevci, nakon sagledavanja njegovog dela, sada kad mirno počiva, odužiti, ako ni sa čim, onda bar imenom jedne ulice i buketom cveća. Kako i ne bi, pa "Bocula" je bio i jeste najplodniji pisac sa teritorije opštine Barajevi i Posavine.

Imao sam čast da sa njim provedem dane u smiraj njegovog života, a da me on, što je retko činio, nazove prijateljem i saradnikom.

Uča
Barajevski glasnik, broj 51, jul, 2013
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 760Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Novembar 10, 2013, 06:27:12 pm »

*

BORIVOJE MARJANOVIĆ BOCULA


Objavljene knjige


VELIKANI JUGOSLOVENSKOG SPORTA
Izdavač: Oeconomica Bgd., 1973


MEČEVI ŠAMPIONA
Autori: Borivoje Marjanović i Milan Đordjević
Izdavač: Dečje novine Gornji Milanovac, 1982TOTALNI ŠAH
Autori: Milan Đordjević i Borivoje Marjanović
Izdavač: Litera Bgd., 1991RAVNA GORA
Izdavač: A — S Delo Bgd., 1992

Autentično svedočanstvo o ljudima i događajima iz srpske revolucije 1804. godine čiji je stožer i inspirator bio Vožd Karađorđe. Rekonstruisane su najveće bitke iz tog prelomnog vremena srpske istorije, a na živ i verodostojan način oslikana je galerija likova srpskih junaka i vojvoda poput Stanoja Glavaša, Hajduk Veljka, Ilije Birčanina, braće Nenadović i drugih.


SRPSKE STRANPUTICE — Bratoubilački rat
Izdavač: Knjiga komerc, Beograd, 2000


ALEKSANDAR RANKOVIĆ LEKA
Izdavač: Knjiga komerc, first published in 2002


KARAĐORĐEVI USTANICI
Izdavač: Knjiga komerc, first published in 2003


MILOŠ OBRENOVIĆ — II srpski ustanak
Izdavač: Udruženje slobodnih prodavaca knjiga za SRJ, Bgd, 2004


ATENTATI KOJI SU PROMENULI SVET : od Filipa Makedonskog i Julija Cezara do Džona Kenedija i Zorana Đinđića
Autori: Borivoje Marjanović i Milan Đordjević
Izdavač:  first published in 2005


Većina poznatih enciklopedija atentat definiše kao pokušaj ubistva neke značajne ličnosti, na javnom mestu, iz političkih, verskih ili drugih razloga. Preciznu granicu između atentata, u klasičnom smislu, i političkog ubistva je veoma teško utvrditi, ali ona postoji. Svrha atentata je uklanjanje nekog političkog, vojnog ili verskog lidera sa ciljem da se spreči njegovo delovanje i uticaj na tok istorijskih i najčešće političkih tokova zbivanja. Dijapazon motiva pokušaja atentata je veoma širok, bez obzira da li se radi o organizovanoj zaveri ili individualnoj akciji izolovanog pojedinca, od ličnih i gotovo beznačajnih, do globalnih i kosmopolitskih. Fenomen atentatora — egzekutora ubistva, menja svoje značenje u zavisnosti od ugla iz kojeg se gleda. Za jednu stranu on je nacionalni heroj (uzmimo za primer Gavrila Principa), a za drugu, sirovi ubica. Autori opisuju atentate kroz istoriju, počevši od atentata na Filipa II, Cezara, Karađorđa, pa sve do atentata novije istorije — Gandi, Kenedi, Đinđić...


KRALJEVI RINGA
Izdavač: Beoknjiga, 2006

Borilački sportovi & Borilačke veštine
Najmoćniji među bokserima, teškaši, pravi su kraljevi snage i moći. Svetske šampione u ovoj kategoriji proglašavaju na način koji po ritualima podseća na krunisanje državničkih glava.


JUGOSLOVENSKI ATENTATI od Karađordja do Slobodana Miloševića
Izdavač: Beoknjiga, first published in 2006

Svrha atentata je uklanjanje nekog političkog, vojnog ili verskog lidera sa ciljem da se spreči njegovo dalje delovanje ili uticaj na tok istorijskih i najčešće političkih tokova i zbivanja.
Otkrijte mnoge tajne o atentatima u našoj istoriji kao što naslov kaže od Karađorđa, Aleksandra Karađorđevića, Draže Mihajlovića, Zorana Đinđića i mnogih drugih.


KAKO JE UHVAĆEN GENERAL DRAŽA
Izdavač: Beoknjiga, 2006

Ovo je autentično svedočanstvo o vremenu bratoubilačkog rata, puno ispovesti kako vođa ravnogorskog pokreta, takođe i aktera komunističke ideologije; i to tako učesnika i u "lovu" i hvatanju đenerala Draže Mihajlovića.
Marta 24, godine 1946, ministar unutrašnjih poslova FNRJ Aleksandar Ranković, u svom ekspozeu u Narodnoj skupštini obznanio je da se "izdajnik" Dragoljub Draža Mihailović od 13. marta nalazi u rukama narodne vlasti. "Zato drugovi, dozvolite da ovog puta kažem nekoliko reči o Odeljenju za zaštitu naroda, jednoj od najlepših tekovina NOB-a naših naroda. Ja znam da ovako lepo ne misle svi o Ozni."
Autor ovog dela Borivoje Marjanović obilazio je najpoverljivije svedoke istorije, koji su mu ostavili svoja zaveštanja šta da objavi posle njihove smrti.

HAŠKI ZATVORENIK — Politička biografija Slobodana Miloševića
Izdavač: Knjiga komerc,  first published in 2006


VELIKANI SVETSKOG ŠAHA
Izdavač: Beoknjiga, 2007

Predistorija borbe za šahovsku krunu, osvajači šampionata u bivšoj SFRJ od Milana Vidmara do Ljubomira Ljubojevića!
Šampioni posebnog kova; velemajstori šaha; zaljubljenici u drevnu igru; ukratko sažeta lektira za sve one koji žele nešto da saznaju o velikanima šahovske igre.


ŠAMPIONI TENISA od Bjerna Borga do Novaka Đokovića
Izdavač: Beoknjiga, 2008

Ilustrovana biografija najvećih svetskih tenisera, zanimljiva literatura u vremenima kada je srpski tenis na vrhuncu.


BRIONSKA FARSA
Izdavač: Knjiga komerc, 2009

Životopise Aleksandra Rankovića je upravo uzbudljiv roman, tim pre, jer ima svoj prolog i epilog. Od seoskog čobančeta iz rodnog Draževca, i abadžijskog šegrta — vinuo se do najviših vrhova vlasti — potpredsednika SFRJ.
Ukratko uzevši ilegalac, robijaš, visoki funkcioner, revolucionar, konačno državnik, i najzad komunistički otpadnik, ujedno je i jedna od najtragičnijih ličnosti jugoslovenske revolucije.
Više od tri decenije bio je aktivan u državnom partijskom vrhu, kao i kreiranju sudbonosnih odluka za zemlju. Čistunac u partiji, boreći se za njen etički lik, tvrdokorni linijaš levičarskih stavova.
Nije bio sklon mitu i korupciji, i najmanje arčenju društvenih dobara. Kontraverzan, strog i popustljiv, progonio i praštao, međutim po svom mentalnom sklopu nije bio predodređen za policajca, pogotovu po svojoj prirodi i temperamentu. Najmanje je posedovao policijsku krvoločnost, okrutnost i osvetoljubivost.
Stoga razumljivo, više je voleo da pušta nego da zatvara. Važio je za savest i mač partije i njen odan vernik, kao i fanatičan borac za komunističke ideale. Istorija će ga vrednovati prema delima i zaslugama.


ČAROBNJACI LOPTE : od Brazilca Pelea do Argentinca Leo Mesia
Izdavač: Knjiga komerc, 2010

FIFA je uoči XIX Svetskog prvenstva u fudbalu izabrala idealni tim dosadašnjih finalnih turnira.
Najboljih 11 svih vremena u formaciji 4-3-3 čine:
Jašin (SSSR), Kafu (Brazil), Mur (Engleska), Bekenbauer (Nemačka), R.Karlos (Brazil), Garinča (Brazil), B. Čarlton (Engleska), Zidan (Francuska), Krojf (Holandija), Pele (Brazil) i Maradona (Argentina).

dobra-knjiga.com / abebooks.co.uk
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: