Berislav Zloković (1952)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
PONOS SRPSTVA « ZASLUŽNI SRBI « Srpski velikani nauke « Berislav Zloković (1952)
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Berislav Zloković (1952)  (Pročitano 4360 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 760Pogledaj profil
« poslato: Februar 26, 2013, 01:39:00 pm »

*
BERISLAV ZLOKOVIĆ

ZLOKOVIĆ BERISLAV, profesor univerziteta, akademik. R: 06. 03. 1952, Beograd, Srbija, Jugoslavija.

OB: osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu; diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu; specijalizirao kliničku fiziologiju; doktorirao na Koledžu Kraljice Elizabete, London, V. Britanija; posledoktorske studije 1980—82. na Kraljevskom koledžu u Londonu.

ZA: od 1977. asistent, docent i vanredni profesor za medicinsku fiziologiju na Medicinskom fakultetu i vanredni profesor za neuronauke i biofiziku u Centru za multidisciplinarne studije Beogradskog univerziteta; 1984—88. vanredni viziting profesor na Seringtonovoj školi za fiziologiju u Londonu i Biološkom institutu u Plimutu pri Kraljevskom društvu Engleske i viši naučni savetnik Biomedicinskog odeljenja Sandoz-a iz Bazela, Švajcarska; od 1989, po pozivu, vanredni profesor neurohirurgije, zatim i fiziologije i biofizike na Medicinskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu, SAD, potom redovni profesor tih predmeta i od 1990. direktor Laboratorije za neurološku hirurgiju na istom univerzitetu; redovni profesor i anesteziologije i direktor bazičnih istraživanja za zaštitu mozga na Odeljenju za anesteziologiju i član Noris instituta za ispitivanje tumora mozga.

DOS: rezultatima svog rada svrstava se u vodeće svetske eksperte za fiziologiju i patologiju krvno-moždane barijere; njegov koncept o transportu biološki aktivnih peptida u mozgu je opšteprihvaćen; pored drugih rezultata, autor je tehnoloških unapređenja u metodama istrazivanja u ovoj oblasti medicinskih nauka; autor je više od 130 naučnih radova o krvno-mođdanoj barijeri i koautor monografija — Introduction to the Blood-Brain Barrier (sa Davson H, Selga M, Rakic Lj), Macmillan, London 1993, Blood-Brain Barrier: Amino Acids and Peptides (sa Segal M), Klunjer Acad., Boston 1990; Peptid and amino acid transport mechanisms in the central nervous sistem (sa Rakic Lj. i Begley Dj), Macmillan, London & Stockton Press, Njujork i dr; član Srpske akademije nauka i umetnosti (od 1997.); član Kraljevskog društva za fiziologiju i medicinu, V. Britanija, Društva za neuronauke i Društva za oftalmologiju SAD i Međunarodnog društva za nauku i tehnologiju; član je borda za neuronauke pri Nacionalnom institutu za zdravlje SAD, borda Binacionalne fondacije za nauku SAD-Izrcl i Saveta Americkog udruženja za ispitivanje moždanog udara; nosilac je više projekata pri Nacionalnom institutu za zdravlje SAD; član je uređivačkog odbora Neurosargery i recenzent skoro 20 vodećih međunarodnih časopisa iz oblasti neuronauka; aktivno sarađuje sa Medicinskim fakultetom i Biološkim institutom u Beogradu i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, naročito u organizaciji međunarodnih skupova i stručnom usavršavanju mladih naučnika.

NA: dobitnik nagrade za medicinu 1989. Britanskog saveta i Njellcome Trusta iz Londona; Zumbergove nagrade za inovacije u istraživanjima u SAD i Huverove nagrade za medicinska istraživanja 1991. i Senonove nagrade za medicinu 1992, dodeljene od strane Nacionalnog instituta za zdravlje SAD. A: 1732 Siera Bonita Av., Los Angeles, California 90046, USA.
Internet novine serbske

Autor fotografije nepoznat
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: