Angelina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Jul 11, 2011, 10:58:11 pm » |
|
** KAD SE RODIO NA NEBU SE SVETLOST JAVILA "Život i dela velikog Đorđa Petrovića, KARA-ĐORĐA, Vrhovnog Vožda, oslobodioca i Vladara Srbije, i život njegovi Vojvoda i junaka. Kao gradivo za Srbsku Istoriju, od 1804 do 1813 i na dalje, Sabro napiso i izdo Konstantin N. Nenadović, Kraljev. Srb. Artiljerije Kapetan u penziji, sa 14 litografisanih slika" Ja sam ovo delo piso za narod, i narodnim Serbskim jezikom", kaže u predgovoru knjige o Karađorđu, štampanoj u Beču 1883. godine pisac Konstantin N. Nenadović, koji ne propusti da se svojom punom titulom potpiše: "Kraljevine Srbske Artiljerijski kapetan Prve klase, u penziji". Konstantin Nenadović, rodom od Nenadovića iz Brankovine, pet razreda gimnazije završio je u Kragujevcu, a zatim je "u vojenu službu Artiljerijsku stupio". Pun naslov ove biografije Karađorđeve Glasi: "Život i dela velikog Đorđa Petrovića, KARA-ĐORĐA, Vrhovnog Vožda, oslobodioca i Vladara Srbije, i život njegovi Vojvoda i junaka. Kao gradivo za Srbsku Istoriju, od 1804 do 1813 i na dalje, Sabro napiso i izdo Konstantin N. Nenadović, Kraljev. Srb. Artiljerije Kapetan u penziji, sa 14 litografisanih slika"
Napomena: Zapise Konstantina Nenadovića objavljujemo u orginalu, ortografijom i gramatikom onako kako ih je on pisaoVeliki Kara-Đorđe Petrović rodio se 21-ga Dekemvra 1762 godine u Srbiji u selu Viševci Kragujevačkog okruga, na podnožju planine Golubice, na koje vrhu nalazi se stari Grad Golubac ili Goluban, a na desnoj strani reke Rače. Od zemljoradnički roditelja. Otac mu se zvao Petar, a mati Marica; oboje poreklom od Podgorice Kučansko-Drekalovićskog okruga, ispod Kneževine Crnogorske; Odakle su se njiovi stari u Srbiju doselili, i u Viševci nastanili. Otac Kara-Đorđev, nije imao osobiti uzvišeni darova duševni, no na protiv mati njegova od prirode obdarena je bila, vrlo otličnim darovima. Ona je bila posve čestna, vredna, i radina žena, puna oštroumnog duha i otvažnosti, i u svemu svom načinu i ponašanju, pokazivala je muški drski karakter. Znala je bolje jašati konja nego mnogi čovek; i zato su je u reči zvali: "Marica katana". Kara-Đorđe je 21-ga Dekemvra 1762. godine u veče noću rođen. Tog večera kad je se on rodio, trevio je se na konaku kod njegovog oca Petra, kao gost Turčin Sali-Aga spahija istog sela, koji je živio u Kragujevcu, i tu na prenoćište kod Petra došo. Marica po sve teretna tog večera, zgotovi večeru, i izda Spahiji i svom mužu Petru; i posle pošto im i postelju za spavanje namesti i namiriji, u jedanput nestane je iz kuće. No uto doba sva se kuća zasvetli! Turčin poviče uplašeno.
"Petre vidide da što ne gori". Petar odma istrči napolje vidi neku svetlost s neba koja je se kao duga pružila i svu kuću njegovu i vajat obasula i osvetlila; u kojoj svetlosti pred vajatom smotritri svoju ženu Maricu, gdi pri zemlj prignuta stenje. Petar seti se šta je pre trči k'njoj, i vidi da je dete rodila, i drži ga u krilu, uzme dete u naručije, unes ga u vajat — staju — a po tom i Marica z, njim dođe; i odma dogovore se da nipošto nekažu Spahiji da je dete tad u veče rođeno, kad je se to svetlo pojavlenje dogodilo; bojeći se da Turčin što ne posumnja, i detetu naškodi, nego izjutra, i tako to i učine. Petar vrati se po tom odmah u kuću, i Spahiji kaže da je svetlica sinula pa odmah i izčezla. Onda se Turčin uspokoji, zamisli i legne da spava, i kako zaspi i zahrče, izgovori usnu kao i na javi poplašenim glasom, ove reči:
"Ja nijesam Murat, Obiliću! Ni dahija, niti kesedžija Već Spahija i nasljednik oca, Dobra blaga, kano i sam što sam! Boga radi nedajte me rajo, Vi bar znate, šta sam i kakav sam! Sve vas pazim k'o što su mi stari"...? Kad ove reči izgovori, prokrtolji se, okrene se na drugu stranu, i produži dalje spavati, i ne pojavi se da je se probudio. Ove sve reči saslušao je, Petar koi je budan bio, i vidio je da je taj san važan za njegovo dete. No posle ovoga sna, u jutru uzoru, Turčin ipak usni da ga je sčepao neki strašan Lav sa svojim oštrim noktima da ga rastrgne, i on u tom strahu probudi se i skoči iz postelje uplašen i zbunjen, a dobro upamtio je i sinoćni san, uzme te se umije, uzme "Avdez" — pomoli se Bogu — pa onako brižan kaže da mu se doručak zgotovi pa da ide.
Petar, i on se zdravo bio uplašio, za dete, i činio se da ništa čuo nije što je Turčin sanjo. Sam zgotovi doručak i izne se pred Turčina. Spahija se uzbezekne! i zapita: Petre, zašto se ti trudiš, gdi ti je žena zašto ona neizmećari? Na to Petar prostodušno reče:
"Nemaš Aga, šta čuti, mučila se svunoć, i uzoru jedva umirila se..."! Turčin pak, rodila jeli? Jeste Aga muško balavo škovrče! Aga:
"Daj dones Ga! kad je mojom srećom... Da Ga vidim i darivam majci! A snio sam daćus' radovati, I velikog prijatelja steći, Zar mom sinu drugom što će negda biti, Jer i drvo na drvo s oslanja."
Petar neimade kud, ode i done se dete okupato i već povijeno. Spahija ga pogledi, i oholo nasmeje se, i zapovedi te se dete razvije, a dete ćutalo je mirno i ne zaplače se. Sali-Aga gledeći i diveći se veličini (bio je 7 oka težak kad je se rodno) i mirnoći deteta, reče: "Alah! Alah! Mašala!" i produži dalje govoriti: "Valah, bilah, musafa mi moga! Mila mi je i ugodna radost, Dobri ljudi koliko i moja, Zdrav ti bio, živ, i napredan! Baš je nešto, i sinom ti sin je; Srećan ti je, tek mu se, hranom staraj..."! Potom Sali-Aga izvadi dukat, te dete daruje, i Petar ga povije, i odne se u vajat Marici. Kad se Petar vrati u kuću; Turčin mu Sali-Aga Spahija reče:
"Vala Petre taj tvoj sin biće veliki junak, i veliki čovek, i on će sa mlogim miletom — narodom — zapovedati". Pa mu onda ispriča navedeni san koji je te noći u snio. I kad doručkuje i razveseli se događajem rođenja tog deteta — Kara-Đorđa — kao da je na to taj san značio. Onda uzjaše hata da ide, i reče:
"Čuvaj dobro sina tvoga, i pamti dobro šta sam ti kazao!" Reče mu s Bogom i ode raspoložen u Kragujevac svojoj kući. Petar i Marica imali su, osim Đorđa, još tri sina, Marinka, Marka i Jovana, i dve kćeri, Mariju i Milicu. Đorđe je bio veliki, jak i spretan u dečjim igrama. Kad god bi se deca igrala hajduka, uvek bi njega za arambašu birala. Još u detinjstvu, naspram Turaka, pokazivao je "osobitu drskost i mrznost". Posle, Petar i Marica, Đorđa su brižljivo gajili i negovali, sluteći na ovo, pri rođenju svetlo pojavlenje, i na san, i reči Spahine koje su dobro zapamtili da će biti Đorđe veliki čovek, pa o njemu su se više brinuli, nego o svoj drugoj deci koju su docnije imali. A imali su osim Đorđa još tri sina, Marinka, Marka i Jovana, i dve ćeri Mariju i Milicu. DETINJSTVO Kara-Đorđe je rastao i u svačim napredovao; a majka mu se otom radovala i govorila: O! Bože daruj mi, da mi bude moj sin Đorđe srećan i veliki čovek, kao što mi je onaj Turčin na njegovomu rođenju trevivše mu se proročestvovao. O rođenju vožda Kara-Đorđa napisato je po kazivanju pokojnog sovetnika Ranka Matejića koje mu je otac Matija Jovičić onda biv. Kmet Topolski, pričao, a i mnogi drugi iz onoga vremena. A Čubra Čojković za sve ovo veli, da nije izmišljeno, nego su mu to seljaci u ono doba čuvajući stražu u sovetu kazivali, i kao za istinu tvrdili, a i sam stari Petar Topolac, to mu je pričao. Kara-Đorđe u detinjstvu svom, vrlo se naglo u rastu, snazi, i umu razvijao, tako, da je od sviju svoji parnika, najveći, najmudriji, i najjači bio, i pri igrački, kad su se hrvali, svakoga je nadjačo i obalio, a pri skakanju, svako me je odskočio. Posle pri bacanju kamena s ramena, i bacanju motke svakome je dalje odbacio, pa i mnogo starijim u godinama od sebe. I zato su se deca, njegovi vršnjaci, uvek oko njega rado skupljali, i za čudo volili ga, i pri igrački, svagda su ga birali sebi za starešinu — poglavicu — i njega što on kaže slušali; a pri igranju hajtuka, kao što je običaj tad kod dece u Srbiji bio — a i danas postoji — birali su ga u vek za svoga Arambašu. PRVI POJAV OTVAŽNOSTI UMLADOLJESTVU Još u detinjstvu pokazao je Kara-Đorđe osobitu drskost i mrzost protivu Turaka, koi su u ono doba, narod Srbski ugnjetavali, i zlostavljali tiranski. U 14-15. godini svoga uzrasta, nalazeći se samo sam kod svoji i Novkovi svinja, čuvajućiji jednom u Zagoričkom ataru pored reke Kubršnice, blizu ćuprije, koja je na istoj reci bila, preko koje je išo drum iz Beograda za u Kragujevac. Bila je kažu česta' gora oko te ćuprije, Kubršnice, i druma. Kara-Đorđe se zamori čuvajući svinje, trčeći čas zvamo, čas onamo za svinjama, pa ostavi svinje kod ćuprije i Kubršnice da planduju i pasu. A on umoran malo više u stranu ode, pod jedan veliki debeo gust, i granat zeleni rast, da se odmori; gdi pod istim na travu sedne i snom obvladan zaspi. No u jedanput Kara-Đorđe usnu u gori vidi: "dva velika i čudesna sijajuća lica, koja su blistajućim sjajom i čudesnom krasotom svu goru oko njega i predel sjajom zasvetlili, da se dovoljno okom nije moglo nagledati! Kara-Đorđa utom snu, obuzme veliki strah i trepet u srcu njegovom. Utim licama u snu zpaženim, vidi Kara-Đorđe svetoga Kralja Studeničkoga i s njim svetoga Arhangela Gavrila, koi je blagovestio svetoj Bogorodici tajnu božestvenu! I utom magnovenju u kom se srce i duša Kara-Đorđeva od straha tresla, gledajući pred sobom ta sveta čudesa! Dokle na jedanput i neisčeznu oba, ispred očiju njegovi. — No tad čuje umilne i blage reči: "Čuj i hrabri se junače, s nama je Bog! — Bede i tuge dosta je bilo, a ti ako imaš tvrdu nadeždu na Boga, pobjedićeš vraga, a hrabrost može bit s voljom Božijom sodružena; današnji dan, odsudiće i u krepiti mišicu tvoju, i duh tvoj, i uputiće te kud treba ići, da tražiš gdi su ostatci Svetinja vaši Srbski, i tražićeš tam pomoći i spasenja pod blagočestivim skiptrom, koji veruju raspjatuje hristovo. Osvesti se od sna!"
Kara-Đorđe kad vidi, i sasluša te svetiteljeve reči, trgne se, i, iz sna probudi, i nikog od sveti lica pred sobom nevidi. Pa sav ushićen o čudesnom tom pojavu, sa strahom stane kao dete o tom razmišljati! I tako udubljen umisli, čuje skiku i groktanje svinja njegovi, i lavež pasa. Baci pogled na mesto gdi je svinje ostavio, i smotri da rtovi progone svinje njegove, i pođe da ji brani, no kad i svinje skupivše se ugomilu poteraju rtove. Turčin tad na besnom hatu stane ji goniti i iz pištolja tući. No kad Kara-Đorđe na to mesto prispje sčepa kamen i udari jednog rta uglavu koji stane skamukati. Turčina to još gore razjari, pa kako je ispraznio bio pištolje pucajući na svinje; poleti na hatu i sukne sablju da poseče Kara-Đorđa. Kara-Đorđe do Kubršničke ćuprije zakloni se za jedan debeo Klen, pa hitro iza pojasa ispod gunjića izvadi svoj pištoljić sav uvezan likom, koji je uvek pod gunjićem sakriven nosio; skreše na doletivšeg Turčina sa golom sabljom Klenu, — drvo — i trevi ga u sred prsiju, gdi mu kuršum iziđe na levo rame, i Turčin se sa svoga hata stropošta na zemlju i glasa nepusti! A hat turski pod svom opremom ostavivši mrtvog svog gosu odjuri sam drumom, a i rtovi agini odjure za njim.
Pa kako je se to predveče dogodilo, pri samom zahodu sunca; Kara-Đorđe svuče sa Turčina svo njegovo odelo, pokupi oružije i sve što je pri njemu našao, pa namami svinje da krv tursku pojedu da se mesto nezna, pa uzme oružije i odelo i odnese u šumu i sve posakriva u jedno šuplje drvo. No dok se on vrati natrag, gdije se i posumračilo bilo, nađe svoga izbucana i pojedena Turčina od svinja, i on uzme one turske kosti i pobaca u jednu lokvu u reci, i odozgo kamenjem i peskom zaspe; pa zajmi svinje i otera ji kući, i srećom njegovom nikoga neopazi. A i on sam nikom nekaže šta je učinio, pa ni samom svom ocu ni materi Marici. No docnije kad je po odrasto, kazao je za sav taj slučaj svojoj materi, Marici; i tursko oružije koje je u šupljem drvetu sakrio bio upotrebio ga je. Ubijenog Turčina, Turci su tražili mnogo i mnogo, no nikako mu nisu mogli naći, ni traga ni java, i dali je živ ili mrtav. Ovo je prvi Turčin koga je Kara-Đorđe okušavši svoju sreću, i mlađanu snagu, još kao dete u obrani života svoga ubio i ovo je se dogodilo biće u Maju 1777. godine. PRESELJENJE IZ VIŠEVCA U TOPOLU
Na tri godine posle ovog slučaja kad je Kara-Đorđe prvog Turčina ubio. Kara-Đorđev otac Petar umire; a Marica mati Kara-Đorđeva po drugi put udase za seljaka u istom selu Viševcima Petronija, i ovaj se odma preseli u selo Topolu, i tu se sa kućom stani. Tada je Kara-Đorđu bilo nepuni devetnest godina. On se kao mlad, više zanimo sa lovom, nego sa zemljoradnjom, i uvek pod oružijem, a i kad je se u samom radu nalazio, pištolje za pojasom i dugu pušku uvek je pokraj sebe imao. KARA-ĐORĐEVA ŽENIDBA Kara-Đorđe u devetnestoj godini svoga života, a toje u godini 1781 pozna jednu devojku imenom Jelenu koje su roditelji bili obor knez Nikola i mati Bosiljka iz Masloševa u Jasenici okruga Kragujevačkog. No ta devojka Jelena ostavša bez roditelja živila je kod svoje udate sestre za Marka Vilipovića u Jagnjilu u Lepenici okruga Kragujevačkog. Kara-Đorđe je nju samo iz viđenja poznavao, kao i ona njega, i jedno drugom dopadali su se, al jedno s drugim nikako govorili nisu, i simpatije svoje izmenjivali. Jednog dana nađe je Kara-Đorđe kod jednog izvora, gde je došla bila da vodu za piće zavata, pa zaište vode da pije, ona mu doda. Kara-Đorđa je tad zapita:
"Jelena oćešli ti za mene poći?" Ona se zarumeni i stidljivo mu kaže: "Bog stobom Đorđe, što pitaš mene! pitaj moje starije, pa ako oni reknu, ja oću!" Pa pođe da ide, no Kara-Đorđe je uvati za ruku i reče; kad ti oćeš, a ti ajde samnom, i nepustije više od sebe, razlupa sudove s kojima je za vodu došla, pa je odvede kući u Topolu, s kojom se odma u Žabarskoj crkvi i venča. Kara-Đorđe se na taj način oženio zato, što su onda momčadija Jagnjilska sa Topolskom momčadi u velikoj zavadi zbog devojaka bili, pa ne bi Jeleni dozvolili, da je nju Kara-Đorđe redovno prosio, da se u Topolu za njega uda. Kara-Đorđe je sa Jelenom od venčanja do same smrti svoje ljubavno živio, s njom je dva sina i četiri kćeri izrodio. Zapis Konstantina N. Nenadović 
|