Najnovije poruke: Admin
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
  Prikaži poruke
Stranice: [1]
1  RIZNICA SRPSKA / Knjiga utisaka • Registracija • Podsetnik za lepo ponašanje / Riznica Srpska — Podsetnik za lepo ponašanje poslato: Decembar 24, 2010, 11:25:17 pm
*

RIZNICA SRPSKA — PONOS SRPSTVA

PODSETNIK ZA LEPO PONAŠANJE


01. REGISTRACIJA

Zvaničnim pristupom forumu, postaje se član/korisnik RS-e. Zabranjeno je lažno predstavlajnje i višestruko registrovanje, tj. otvranje više naloga.


02. PRAVILA PONAŠANJA

Pravila lepog ponašanja postoje na svakom javnom mestu pa tako i na forumu. Svaki član RS-e dužan je da poštuje pravilnik kako bi se očuvala prijatna atmosfera.

Tokom elektronske komunikacije obraćajte se pristojno i ljubazno.

Nepoželjne tekstove koji su u suprotnosti sa pravilnikom, biće uklonjeni. Diskusije treba da budu korektne i konstruktivne.

Kada odgovarate na određeni post, citirajte reči na koje želite da odgovorite. Ispod toga napišite svoje mišljenje, postavite komentar ili pitanje itd.

Ne pišite poruke samo da biste nesto napisali. Potrudite se da svoje mišljenje obrazložite; da Vaše poruke budu razumljive i da imaju smisao i svrhu u diskusiji jer na RS-oj akcenat je na kvalitetu a ne kvantitetu postova.

Ne odgovarajte na sve moguće poruke, samo da bi time imali što veći  broj postova na svom profilu. Poruke koje sadrže samo reč-dve, 'smeška' i komentare kao što su 'haha', 'aha', 'ok', 'super' su nekorisni. Forum prenatrpan bezvrednim i nepotpunim podacima takođe otežava pronalaženje korisnih informacija.


03. SLOBODA GOVORA

Sva međunarodna prava, koja garantuju slobodu govora, važe i ovde, ukoliko član prethodno namerno ne krši navedena pravila.


04. DRŽITE SE TEME

Diskusije koje se vode moraju biti tematski uokvirene. Na podforumu "Prostor za razgovor i priloge" imate priliku da vodite razgovor o zaslužnim Srbima ali i svim onim Srbima koji to nisu.

Nove teme i komentari koji se postavljaju tamo gde ne pripadaju, a sadrže interesantne i korisne podatke, biće prebačene na odgovarajuće mesto.

Sve ostale diskusije koje nisu vezane za teme koje se tiču ovog foruma možete voditi na jednom od ostalih foruma RIZNICE SRPSKE: http://www.riznicasrpska.net


05. OTVARANJE NOVE TEME NA PODFORUMU "PROSTOR ZA RAZGOVOR I PRILOGE"

Ako želite da započnete novu temu ili imate pitanje na temu koja nije bila predmet diskusije, ne nadovezujte se na već postojeće teme nego postavite novu temu. Nadovezivanjem na postojeću temu ometa se tok diskusije kao i mogućnost da će Vaš komentar ili pitanje ostati nezapažen tj. bez odgovora. Naslov teme mora biti u skladu sa sadržajem kako bi se iz njega moglo zaključiti o čemu je reč. Samim tim veća je verovatnoća da ćete dobiti reakcije na postavljenu temu.

Pre otvaranja nove teme koristite pretragu. Na ovaj način sprečava se postavljanje duplih tema i olakšava se rad urednika.


06. ODGOVORNOST ZA SADRŽAJ PORUKE

Forum je interaktivan što znači da se poruke objavljuju čim ih članovi napišu. Na temi "PROSTOR ZA RAZGOVOR I PRILOGE" vodi se otvorena diskusija tako da svako može napisati ono što želi. Stoga svaki korisnik RS-e snosi odgovornost za sadržaj svoje poruke.


07. POSTAVLJANJE PORUKE ILI AUTORSKOG DELA

Svaka poruka koja se objavi postaje, vlasništvo RS-e. Autor poruke može da briše ili menja svoju poruku ukoliko smatra da ona sadrži netačne informacije i slično. Nije dozvoljena mogućnost da korisnik može da briše celokupan svoj učinak na forumu. Postavljanjem Vaše poruke ili Vašeg autorskog dela na RS-u, dajete automatski saglasnost da ovaj forum postaje distributer Vašeg dela, bez novčane ili druge nadoknade. Samim tim odričete se mogućnosti povlačenja ili brisanja Vaše poruke, odnosno autorskog dela, sa ovog foruma bez saglasnosti urednika/administratora.


08. POSTAVLJANJE TUĐIH TEKSTOVA

Prilikom postavljanja tuđih tekstova na RS-oj, tekstova koji nisu pisani iz ličnog iskustva, član je dužan da uzme u obzir autorska prava stvaraoca. Za sve vrste tekstova koji se prenose ili prepisuju, kao što su odlomci iz književnih dela, stručne literature, zatim novinski članci, kopirani tekstovi sa interneta itd, obavezno je navođenje izvora tj. ime autora, knjige ili časopisa, internet adrese).

Svaki copy/paste koji bude priložen bez merodavnog izvora, biće obrisan bez prethodnog upozorenja. U slučaju da je autor teksta nepoznat — naznačite.

Stavljanje tuđeg teksta pod znake navoda se preporučuje, ali nije obavezno ukoliko je jasno naveden autor postavljenog teksta. Ukoliko se na istom mestu naizmenično koriste 'tuđe' i sopstvene reči, potrebno je pravilno citirati tekst sa znakovima navoda.

Ukoliko se prepiskom ili prenošenjem teksta povrede autorska prava, posledice snosi osoba koja je sadržaj postavila. Urednik/administrator RS-e se ograđuje od svake odgovornosti.


09. PPREUZIMANJE SADRŽAJA SA RIZNICE SRPSKE

Dozvoljeno je uz obavezno navođenje autora i uz jasno navođenje izvora — Riznice Srpske — sa linkom ka određenoj stranici odakle je tekst preuzet.

Nije dozvoljeno menjati tekst, niti ga koristiti u komercijalne svrhe.


10. NIJE OMOGUĆENO

 • otvaranje tema osim na podforumima:
  Knjiga utisaka
  Razgovor na temu o velikanima našeg roda
  Radna soba — prilozi članova


11. NIJE DOZVOLJENO

 • vređanje, omalovažavanje, provociranje i prozivanje po rasnoj, nacionalnoj i etničkoj osnovi;
 • uznemiravanje drugih članova foruma i urednika/administratora;
 • ugrožavanje privatnosti člana foruma ili bilo koje druge osobe; otkrivanje identiteta i lične informacije ostalih članova RS-e bez njihove saglasnosti kao što su e-mail adrese, brojevi telefona, imena i prezimena ili drugih privatnih podataka koji nisu javno poznati;
 • korišćenje vulgarnih reči (u slučaju da ih ne možete izbeći tokom diskusije, koristite zvezdice);
 • postavljanje postova koji su neistiniti, netačni i nekompletni;
 • postavljanje istih poruka ili pitanja više puta;
 • upotrebljavanje provokativnih nick-ova, avatara i potpisa (signatures) kao i stavljanje fotografija političara, vojnih ili ratnih komandanata;
 • linkovanje sajtova ili foruma na kojima se nudi piratizovana muzika ili pornografski sadržaj;
 • postavljanje poruka komercijalne sadržine (reklamiranje svojih ili tuđih usluga, servisa i sl.);
 • chat-ovanje na forumu (ukoliko želite razgovarati sa određenim članom tj. članovima, ili želite pozdraviti novopridošlog člana imate mogućnost otvaranja teme na već navedenom podforumu; precizirajte sa kim želite razgovarati ili kome želite dobrodošlicu; za razgovore lične prirode koristite privatne poruke tj. PM.


12. KRŠENJE PRAVILA LEPOG PONAŠANJA

Svaki član koji nenamerno prekrši pravila ponašanja, biće opomenut i zamoljen da pročita pravilnik, a sporna poruka biće izbrisana.

Ukoliko se neki član namerno ponaša u suprotnosti sa pravilnikom, najpre će biti opomenut, zatim zamoljen da dobrovoljno napusti RS-u. U krajnjem slučaju će mu biti zabranjen dalji pristup forumu.


Očekuje se od svih članova foruma da se pridržavaju navedenih pravila. U "Radnoj sobi" može se predlagati, sugerisati, kritikovati ili hvaliti rad RS-e; obraćati se za pomoć otalim članovima foruma i uredniku/administratoru ali staviti i eventualne primedbe u vezi navedenih pravila ponašanja na forumu ili se obratiti uredniku/administratoru preko PM. Ovo je takođe mesto gde možete postaviti korisne internet adrese drugih srpskih sajtova uz kratko obrazloženje zašto određeni sajt preporučujete.
2  ZASLUŽNI SRBI / Srpski velikani nauke / Mila Alečković Nikolić (19xx) poslato: Decembar 24, 2010, 11:24:56 pm
*

MILA ALEČKOVIĆ NIKOLIĆ

Prf. dr Mila Alečković Nikolić


DETINJSTVO

Rođena u Beogradu. Pohađa francusko obdanište i osnovnu školu u Beogradu. Detinjstvo provodi u Srbiji i u Rusiji. Nacionalnost: srpska, vera: pravoslavna.


ŠKOLOVANJE

Posle gimnazije studira kliničku psihologiju (Beograd) sa medicinom i filosofijom (Pariz). Još kao student prevodi i priređuje neobjavljene epistemološke i matematičke eseje Žana Pijažea (koje štampa Nolit: "Poreklo saznanja"). Za taj rad dobija stipendiju francuske vlade i posle završenih studija psihologije u Beogradu (studije završava godinu dana pre svoje generacije sa prosekom 9,16), odlazi na školovanje u Francusku. Upisuje se na Visoku Školu Socijalnih Studija (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, EHESS) u klasi Pjera Grekoa, nastavljača Žana Pijažea, odsek: psihologija inteligencije (Pierre Gréco).

Potom odlazi na Pensilvanija Univerzitet u Filadelfiju. Pri povratku u Francusku magistrira, a zatim doktorira na Univerzitetu Sorbona 1994. godine sa radom: Pojam nesvesnog u savremenim psihološkim teorijama, pred komisijom sa Sorbone, iz Hajdelberga i Oksforda, kao i pariskom javnošću (doktorat odbranjen pred punom salom publike). Rad je ocenjen kao: honorable (počasno odbranjen).

Specijalizuje potom, u Francuskoj, oblast antropološke psihologije i psihijatrije, a potom završava staž iz neurološke psihologije.


DIPLOME

Diploma španskog jezika, Univerzitet u Madridu, 1978.

Diploma kliničke psihologije, Beograd 1982.

Diploma antropološke psihijatrije, Pariz, 1990.

Doktorat, Univerzitet Sorbona, Francuska 1994.


STRUČNA KARIJERA

— Profesor je po pozivu, gostuje kao predavač na Univerzitetima i u Institutima širom sveta. Kao član srpske i tada jugoslovenske ekipe, učesnik je psihijatrijskog Kongresa u Bjaricu 1998., Kongresa u Pragu, Liježu, Rimu, Univerziteta Sorbone i Univerziteta "Da Vinči" u Parizu, Perpinjanu, Nici, MekGil Univerziteta u Mintrealu, Univerziteta u Lozani, Bengaziju, Instituta Vigotski u Moskvi, Katoličkog Univerziteta u Najmegenu, Univerziteta u Jerevanu, uključujući i Nacionalni Institut Socijalnih Nauka u Pekingu.

— Autor je oko 90 stručnih radova na nekoliko jezika i nekoliko knjiga

— Član je Svetskog Društva za Psihopatologiju Ekspresije i Art-terapiju i srpski predstavnik u njemu (Société Internationale de Psychopahologije de l'Expression et de l'Art thérapie) sa centrom u Parizu (bolnica Saint -Anne). Rukovodilac je međunarodnog projekta: PSIHOPATOLOGIJA EKSPRESIJE I IDENTITET

— Član je međunarodnog naučnog Društva "Mileva Marić-Ajnštajn".

— Na predlog profesora Srđana Stankovića bila je predstavnik srpske naučne dijaspore u Nacionalnom Savetu za Nauku Republike Srbije (2009.)


JEZICI

maternji: srpski jezik

piše i govori: francuski , ruski, engleski i španski jezik

samo govori: italijanski i slovenački jezik

samo čita: nemački jezik

razume: sve slovenske jezike


KNJIGE I MONOGRAFIJE

POJAM LUDILA U SLOVENSKOJ I ISTOČNOHRIŠĆANSKOJ TRADICIJI, Lettre Internationale

POJAM NESVESNOG U SAVREMENIM PSIHOLOŠKIM TEORIJAMA (na francuskom, doktorska disertacija), preuređena u knjigu: INCONSCIENT, PSYCHANALYSE ET PSYCHOLOGIE DE L'ART: LE CONCEPT DE L’INCONSCIENT DANS LES THEORIES DE LA PERSONNALITE

ETNOPSIHOLOŠKI ESEJI: O DOMU I ISKONU, (Slovo Srba u svetu, Gutengergova Galaksija), predstavljena u Beogradu od strane prof. dr Vladete Jerotića i dr Mile Stojnić

KO TO PRIČA O EVROPI? politički i filosofski eseji, Pyre, u Srbiji Orpheus. (po rečima francuskog izdavača: "Ovo je hrabra knjiga briljantnih eseja autentične Srpkinje i Evropljanke"

PSIHOLOGIJA POJMOVA SLOBODE I PRAVDE I SRPSKI NACIONALNI INTERES, prvi tom, ministarstvo za nauku, Institut za sociološka i kriminološka istraživanja

PSIHOLOGIJA POJMOVA SLOBODE I PRAVDE I SRPSKI NACIONALNI INTERES DANAS tom br 2, Izd, kuća Miroslav i Zavod za izdavanje udžbenika Srbije

STVARALAČKA LIČNOST — POGLED PSIHOLOGIJE I PSIHIJATRIJE, u štampi

SKRIPTA ZA STUDENTE: PSIHOLOGIJA STVARALAŠTVA, PSIHOLOGIJA LIČNOSTI, PSIHOLOGIJA I GEOPOLITIKA

Beletristika: SVETSKI STVARAOCI i VRATIĆEMO SE (zbirke pesama), knjiga uspomena U DOMU MOJE MAJKE (Službeni Glasnik); SRBIJO, LAŽU TE O EVROPI (Pešić i sinovi).

— oko 90 stručnih radova iz oblasti psihologije, antropološke psihijatrije i psihoneurologije u specijalizovanim časopisima

— više stotina društveno angažovanih tekstova u štampi, u različitim političkim časopisima i na internet sajtovima


DRUŠTVENE AKTIVNOSTI

— aktivista srpske evropske dijaspore (rasejanja), osnivač u Francuskoj Socijalnog antiglobalističkog Pokreta, kao i anti-Nato udruženja savesti

— žena žrtvava bombardovanja "Ženes"

— član je u Francuskoj Internacionalnog udruženja potomaka logoraša (jasenovačke žrtve)

— radi u Francuskoj na zbrinjavanju siromašnih i izbeglica sa prostora Balkana, 1992., 1993.

— organizuje, priređuje i prevodi u Srbiji knjigu francuskog premijera Dominika de Vilpena uz njegov pristanak "Krik koji tera zle duhove", 2006.

— osniva u Francuskoj psihološko stručno društvo "Psihologija i treći milenijum PTM" 2001. sa ciljem okupljanja naučnika i stručnjaka za duhovna i parapsihološka istraživanja u saradnji sa ruskom katedrom

— učestvuje u Francuskoj predsedničkoj kampanji 2007.

— u odboru je Srpsko-ruskog društva "Jedinstvo"

— Mila Alečković N. je član Udruženja književnika Srbije

— već punih 20 godina inicijator je povratka Srba sveta sa pet kontinenata u otadžbinu Srbiju

— pisac je više stotina društveno angažovanih tekstova po časopisima i internet sajtovima


RAZNO

— završen kurs restauracije ikona, ruska škola (Pariz)

— serija crteža

— niža muzička škola

— knjiga pesama posvećena Srbima sveta Vratićemo se

— knjiga uspomena U Domu moje majke (Službeni glasnik)

— Mila Alečković nosilac je titule "Majstora hata joge", Nju Delhi , 1979.


ZASLUGE

— Doktorat odbranjen na Sorboni uz kvalifikaciju : HONORABLE (POČASNO odbranjen, 1994.)

— kao dete osobe koju je više puta odlikovala najvišim odlikovanjima francuska vlada, još daleke 1969 (odlikovanje Milinoj majci predao Andre Malro), 1971. i 1983.), Mila Alečković N. u Francuskoj je imala status "pupille de la nation".
— Zahvalnica azilanata i izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije 1993.
— Zahvalnica Sveslovenskog Kongresa, Prag, 1998.
— Zahvalnica Univerziteta u Bengaziju 1999.
— Povelja Mokranjčevih dana 2004.
— Zahvalnica Ministarstva za dijasporu, 2004.
— "Velika Povelja za Velika dela" dobijena od Odbora za istinu o Kosovu i Metohiji svih zavičajnih udruženja Kosova i Metohije, 2007
— Zahvalnica za izuzetan doprinos na učvršćivanju jedinstva i duhovne bliskosti srpskog i ruskog naroda, 2008.


KURSEVI KOJE JE M.A.N. DRŽALA

— Smisao u filozofiji Ludviga Vitgenstajna (Univerzitet u Lozani), 1992.

— Psihologija umetnosti: psihološka struktura organskog umetnika (sa profesorom Vladimirom Panićem, Likovna Akademija, Beograd), 1995.

— Psihologija antiglobalnog sveta (Univerzitet u Tripoliju), 2005.

— Psihologija ličnosti i Umetnost u službi psihoterapije (Međunarodno Društvo za psihologiju umetnosti i psihopatologiju ekspresije, Pariz), 2000.

— Osnovi antropološke psihologije ličnosti (Društvo Psihologija i treći milenijum), Pariz, 2004.

— Pojam mentalnog zdravlja u zapadnoj i istočno-hrišćanskoj tradiciji: istorijske paralele (Univerzitet u Nijmegenu, Holandija), 1997.

— Strategija i Psihologija multipolarnosti (Institut za strateška istrazivanja, Peking) 2003,2004.

— Psihologija stvaralaštva i stvaralačke ličnosti (1) i Antropologija sa psihologijom (2) (Univerzitet Megatrend), 2007.

— Filozofski i teorijski koreni evropskog ujedinjenja, Univerzitet za mir i razvoj Ujedinjenih Nacija, ECPD,2007.

Psihologija ekspresije stvaralaćke ličnosti 2014., Société Internationale de Psychopathologie de l'expression, Paris


UNIVERZITETSKI PREDMETI KOJE PREDAJE:

OSNOVE LIČNOSTI

TEORIJE LIČNOSTI

PSIHOPATOLOGIJA LIČNOSTI

ŠKOLE I PRAVCI U PSIHOLOGIJI

ANTROPOLOGIJA LIČNOSTI

ANTROPOLOŠKA PSIHIJATRIJA

PSIHOLOGIJA MORALA

OPŠTA PSIHOLOGIJA 1 i 2

NEURO-KOGNITIVNA PSIHOLOGIJA

Biobibliografski podaci preuzeti sa: milaaleckovic.com
Stranice: [1]