PONOS SRPSTVA

SRPSKE VLADARSKE PORODICE => Portreti ostalih srpskih vladara => Temu započeo: Angelina Februar 21, 2012, 02:01:45 amNaslov: Jovan Vladimir (oko 990—1015)
Poruka od: Angelina Februar 21, 2012, 02:01:45 am
*

SVETI JOVAN VLADIMIR


Velikomučenik Jovan Vladimir (Vladimir je prezime), čudotvorac, knez Duklje od 998. (?) ubijen je na Prespi 22. maja 1015. godine. Rođen je u jednom debarskom selu udaljenom dva i po dana hoda od Elbasana, u sadašnjoj Albaniji. Kod Klbasana je podigao manastir, koji Albanci zovu Sin-Đon, jer su tako zvali Svetog Jovana Vladimira. Prema vizantijskim izvorima, sveti Jovan Vladimir je bio dobar, mudar, pravedan, miroljubiv i pravi svetitelj. Na poziv makedonskog cara Vladislava došao je na Prespu, gde ga je, dok se molio u crkvi, ovaj na prevaru ubio. Sveti Jovan Vladimir je podigao pored svog dvora, u mestu Krajina, crkvu posvećenu Presvetoj Bogorodici, koju je nazvao Prečista Krajinska. Njegovo telo je preneto sa Prespe i sahranjeno u ovoj crkvi. Nad svečevim grobom čitane su molitve i mnogi bolesnici su bili isceljeni. Iz njegovih moštiju širio se svetački miris. Gospodar Albanije, Karlo Topija, 1381. godine podigao je novi manastir kod Elbasana i u njega je preneo mošti sv. Jovana Vladimira, sahranjene sa drvenim krstom koji je držao u ruci u momentu ubistva. Taj krst se sada nalazi u crkvi u selu Velji Mikulići, na putu Bar-Ulcinj. Po tradiciji, pravoslavni Srbi, muslimani i katolici svake godine na Duhove u svečanoj povorci idu noseći ovaj krst na planinu Rumiju, upućujući molitve za isceljenje Gospodu i sv. Jovanu Vladimiru.
 
Kult sv. Jovana Vladimira postoji još od dana njegove pogibije. Pored pravoslavne crkve, priznaje ga i katolička, kao i Albanci muslimani. Priče i legende o životu sv. Jovana Vladimira našle su svoje mesto u knjigama više pisaca i u narodnim pripovetkama.

Srboljub Živanović: "Mošti i grobovi srpskih vladara-svetitelja"


(http://i461.photobucket.com/albums/qq338/Kulturna-bastina-Srbije/Knjizevnost%20-%20knjige%20-%20brosure%20-%20casopisi/Knjizevnicasopis-Ljudigovore8-91a.jpg)

LJUDI GOVORE (http://www.ljudigovore.com/issue/ljudi-govore-89/article/mosti-i-grobovi-srpskih-vladara-svetitelja/)
ČASOPIS ZA
KNJIŽEVNOST I KULTURU
godina 3 | proleće — leto 2010
knjiga 3 | sveska 8 i 9
Glavni i odgovorni urednik
Radomir Baturan
Toronto, Kanada