SMF pomoć korisnicima: Pretraživanje
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
UvodRegistracijaPrijavljivanjeProfilPisanje porukaPrivatne porukePretraživanje

Premda SMF sadrži i moćan pogon za pretraživanje, znati ga koristiti ne znači i uspešne rezultate pojedine pretrage!

 1. Pokretanje pretrage
 2. Sintaksa
  1. Navodnici
 3. Jednostavna ili napredna?
  1. Jednostavna pretraga
  2. Napredna pretraga

Pokretanje pretrage

Pod pretpostavkom da forum ima podrazumevanu SMF temu (ili njoj sličnu), trebalo bi postojati polje Pretraga (u kombinaciji sa tekstualnom vezom Napredna pretraga text link) u skupljivom delu na vrhu i opcija Pretraga u glavnom meniju . Ako to nije slučaj, opcija glavnog menija Pretraga vodi direktno na ekran napredne pretrage.

Sintaksa

I ako je moguće jednostavno upisati (i pretraživati) bilo koju kombinaciju znakova, treba razmotriti korišćenje navoda za što primereniju pretragu, da bi pretraga funkcionisala što bolje.

Navodnici

Na primer, pretraga za pojmom simple machines forum će vratiti svaku navedenu ili sve te tri reči, ali ako se pojam stavi u dvostruke navodnike (npr. "simple machines forum") vratiće se cela fraza.

Jednostavna ili napredna?

Jednostavna pretraga

Za korišćenje jednostavne pretrage (ukoliko je omogućena), gore objašnjena osnovna sintaksa je sve što je potrebno koristiti. Ipak treba znati da ovaj pogon može pretraživati čitav forum za bilo koji i sve specificirane pojmove objavljene u zadnjih 9999 dana (Što je više od 27 godina)! Za veću kontrolu pretrage, preporučljivo je koristiti naprednu pretragu.

Napredna pretraga

I ako ekran napredne pretrage može izgledati pomalo odbojno na forumu koji ima više rubrika i podrubrika, zapravo je iznenađujuće jasan ako se reducira na svoje osnovne komponente:

+  Ime foruma
|- +  Pretraga
Postavi parametre pretrage
Traži za:   Od korisnika:
     
 
Opcije: Starost poruka:


Između i dana..
Poredak pretrage:

Izaberi rubriku za pretragu ili pretraži sve:

Ime kategorije

 • Neki forumi prikazuju stablu za navigaciju na vrhu u štedljivom horizontalnom obliku.
 • Uprkos prvim utiscima, ustvari postoje tri opcije za pretragu. Uz Označi sve reči i Označi bilo koju reč dostupnim iz padajućeg menija, i "Označi kao frazu" je dostupan prema gornjem opisu.
 • Podrazumevani * u polju Od korisnika predstavlja višeznačnik tj. bilo kojeg pošiljaoca. Treba primetiti kako je moguće zameniti taj višeznačnik bilo kojim pojedinim korisničkim imenom za precizniju pretragu, mada nije moguće vršiti pretragu za više korisnika istovremeno.
 • Prikaži rezultate kao poruke vraća cele poruke koje sadrže traženi pojam (sa opcijom odgovora) umesto uobičajenog prikaza vezanog odlomka, što naravno rezultira mnogo većim stranicama sa rezultatima.
 • Starost poruke postavlja najraniju i najstariju moguću starost poruka koje se pretražuju.
 • Izaberi rubriku za pretragu nudi još jedan način ograničavanja pretrage, sa podrazumevanom opcijom 'sve' (čitav forum, ili, preciznije, sve rubrike dostupne korisniku na čitanje).
 • Opcija Pretraga bez sumnje pokreće pretragu, ali odabir dugmeta 'Enter' direktno iz nekog od polja za pretragu je prikladniji.
UvodRegistracijaPrijavljivanjeProfilPisanje porukaPrivatne porukePretraživanje