Ivanka Stefanović (1951)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Izvođači II « Ivanka Stefanović (1951)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ivanka Stefanović (1951)  (Pročitano 10778 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Avgust 26, 2011, 08:49:24 pm »

**
IVANKA
STEFANOVIĆ

Ivanka Stefanović pripada onoj malobrojnoj grupi umetnika, koji nisu želeli slavu preko noći, niti je postala "zvezda" koja zablista i išćezne. Skromnost je njena vrlina. Decenijama je pažljivo birala repertoar i nenametljivo darivala slušaoce toplim, zaobljenim i kultivisanim glasom, snažnom umetničkom ekspresijom i tananim osećajem za tumačenje teksta u muzici. Sinonim je za kvalitetnu umetničku interpretaciju.

Prve muzičke korake napravila je kao učenica osnovne škole u Krupnju, gde je rođena 1951. godine. U trećem razredu gimnazije, na insistiranje brata, profesora muzike, odlazi na "Šabačku Čivijadu" i nastupa na takmičenju amatera Selo veselo, koje je održano u organizaciji Radio Beograda. Kada je zapevala pesmu "Ja zagrizoh zeleniku jabuku", urednica RTV Beograd i članica žirija, Radmila Trifunović, bila je oduševljena. Od tog trenutka, vrata Radio Beograda za Ivanku Stefanović bila su širom otvorena.

1970. godine kao član KUD "Đoka Pavlović", na takmičenju kulturno-umetničkih društava "Amateri svome gradu" osvaja prvo mesto.

Nakon brojnih koncerata i emisija na radiju i televiziji, 1971. godine, na takmičenju u Vrnjačkoj Banji biva proglašena za Prvi glas Jugoslavije.

Pozivi i ponude se nižu i 1972. godine postaje solista Nacionalnog ansambla Kolo. Nastupala je širom Evrope, Azije, u Izraelu, a stigla je čak i do dalekog Japana. Na nastupu u Tokiju otpevala je njihovu himnu na japanskom, što je izazvalo opšte oduševljenje i na bis je izlazila neverovatnih dvadeset i šest puta. Tokom svog umetničkog rada bila je i član Državnog protokola.

Estrada je nije privlačila. Završila je fakultet i zaposlila se u državnoj službi, ali pesma je uvek bila njena najveća Ijubav. To joj je ostavilo mogućnost da na estradi bude prisutna samo onda kada to poželi. I dalje je snimala za Radio Beograd, kao i gramofonske ploče za svoju matičnu kuću PGP RTB.

Karakteriše je duboka posvećenost i odanost narodnoj muzici, sa autentičnošću vrsnog interpretatora i sa uvek prisutnom radoznalošću da istraži neispitano, da otkrije nešto staro, da ga strogo selektira i da teži stalnom kvalitetu i trajnim vrednostima, da bi na svetlost dana iznela samo dragulje riznice narodne umetnosti.

Izrazito jasna dikcija i precizno tačan smisao za melizmatičko ukrašavanje melodije, doprineo je da sa podjednakim uspehom, njen jasan i čist sopran, izvodi pesme iz Bosne, Šumadije, Istočne i Južne Srbije, kao i one iz Vojvodine i Dalmacije. U njene maestralno otpevane pesme, bisere našeg tradicionalnog narodnog stvaralaštva, ubrajaju se pesme "Anica ovce čuvala" "Bolna leži Anđelija mlada", ali za njima ni malo ne zaostaju kompozicije "Jutros mi je ruža procvetala" Petra Tanasijevića, ili "Kišo tiho padaj" Vitomira Životića.

Toplim i besprekornim glasom dala je pečat jednom vremenu koje ima neprolaznu vrednost u našoj narodnoj muzici. Ovo izdanje predstavlja podsećanje na četrdesetogodišnju uspešnu karijeru Ivanke Stefanović i njenu pesmu zapisanu u vremenu...


Muzički urednici
Dragana Marinković
Saša Janoš

CD 3 set — Zapisano u vremenu
Ivanka Stefanović
Izdanje RTS PGP
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Avgust 30, 2011, 04:33:35 pm »

**

IVANKA STEFANOVIĆ — DISKOGRAFIJAALBUMI
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: