Angelina
|
 |
« poslato: Maj 27, 2011, 12:57:00 pm » |
|
*
S A D R Ž A J
Zapevala sojka ptica Zadunuše sabazorski vetrovi * Zašto Vase, zašto ujnin Vase * Zašto, Sike, zašto? * Zaženi se Rista Bulamače Zorule, pusto, ne svani Zaspo Janko Zapali se Ivica planina Zora rudi, majka sina budi * Zarasle se su staze ove Zaljubljeno zlato moje Zaspal Mija * Za goricom selo pomaleno Zavolje se dvoje mlado Zaspalo je siroče Zaspala devojka Zora zori, dan se beli
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Maj 27, 2011, 12:59:11 pm » |
|
* ZAPEVALA SOJKA PTICA narodna / Prizren, Kosovo i MetohijaZapevala sojka ptica, misli, zora je, more zlato, misli, zora je. Ajde, Kato, ajde, zlato, spremaj darove, more zlato, spremaj darove. Ja sam mlada i sirota, nemam darove, more zlato, nemam darove. Kad si mlada i sirota, što se udavaš, more zlato, što se udavaš? Udala se što sam mlada, tanka, visoka, more zlato, tanka, visoka. Udala se što sam lepa, bela, rumena, more zlato, bela, rumena. YouTube: Jordan Nikolić — Zapevala sojka ptica
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Maj 27, 2011, 01:11:28 pm » |
|
** ZADUNUŠE SABAZORSKI VETROVI narodna / Kosovo i Metohija Aj, zadunuše, zadunuše Sabazorski vetrovi. Aj, zadunuše, zadunuše Sabazorski vetrovi. Aj, otvoriše, otvoriše Na đul-bašči kapiju. Aj, otvoriše, otvoriše Na đul-bašči kapiju. Aj, i razviše, i razviše U đul-bašči ružicu. Aj, i razviše, i razviše U đul-bašči ružicu. Aj, pod njom sedi, Pod njom sedi Isprošena devojka. Aj, pod njom sedi, Pod njom sedi isprošena devojka. YouTube: Pavle Aksentijević — Podunuše sabazorski vjetrovi (Ej, zadunuše sabazorski vjetrovi)
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Maj 27, 2011, 01:15:53 pm » |
|
** ZAŠTO VASE, ZAŠTO UJNIN VASE "Zašto, Vase, zašto, ujnin Vase, Ti bez vreme dođe, ti bez vreme dođe?" "Ja sam došja, ujno, ja sam došja od teški meraci, od teški meraci. Kad sam čuja, ujno, kad sam čuja Naca se odala, Naca se odala. Ja ne žalim, ujno, ja ne žalim Što se je odala, što se je odala, Već ja žalim, ujno, već ja žalim Što Kostu uzela, što Kostu uzela." "Neostvarena ljubav pečelbara Vase — devojka koju je voleo, Naca (Nasta), udala se za poznatog trgovca Kostu Mihailovića Crešnjara. Vasa je celog života 'bija zalan' što se nije udala za njega." YouTube: Stana Avramović Karaminga — Zašto Vase, ujnin VaseYouTube: Staniša Stošić — Zašto Vase, zašto, ujnin Vase
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Novembar 09, 2011, 11:40:25 pm » |
|
** ZAŠTO, SIKE, ZAŠTO? Zašto, Sike, zašto Pod čador da ideš, Zašto, Sike, zašto, džanum, pod čador da ideš? "Miralaj me zove Fustan da mi kroji, Miralaj me zove, džanum, Fustan da mi kroji." Koj ti kupi, Sike, Srmali jeleče, Koj ti kupi, Sike, džanum, srmali jeleče? "Kupi mi ga, nane, Mlado miralajče, Kupi mi ga, nane, džanum, mlado miralajče." 1 Ivo Cenerić: NARODNE PESME iz istočne i južne Srbije | Beograd, 1974.YouTube: Slobodanka Danka Stojiljković — Zašto Sike, zašto
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Decembar 16, 2011, 12:37:03 am » |
|
** ZAŽENI SE RISTA BULUMAČE Zaženi se Rista Bulumače Slatka le nano, Rista Bulumače. Pa uzede, nano le mila, tuj Todorsku Katu Slatka le nano, tuj Todorsku Katu. Gajret ćerko, gajret ćerko Slatka le ćerko, majka će te dade. Će te dade, mila le ćerko, Mila le ćerko, za Kostu daskala. Al' ja neću, slatka le nano, Slatka le nano, za Kostu daskala. Nego 'oću, slatka le nano Slatka le nano, Ristu Bulumača. YouTube: Vasilija Radojčić — Zaženi se, nano le mila, Rista Bulamače
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Decembar 21, 2011, 08:10:55 pm » |
|
* ZORULE, PUSTO, NE SVANI Zorule, zorule, pusto ne svani, ne budi, ne budi mi moga dragana. Jer mi je, jer mi je dockan legnao! Svu noć mi, svu noć mi je kose mrsio. Svu noć mi, svu noć mi je lice ljubio. Zorule, zorule, pusto ne svani. YouTube: Danica Obrenić — Zorule, pusto ne svaniYouTube: Radmila Dimić — Zorule, pusto, ne svani
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Januar 11, 2012, 01:31:10 am » |
|
* 21012012ZASPO JANKO Zaspo Janko pod jablanom Mile moje drage Lepe moje crne oči Pogledajte na me Pod jablanom, zlatnom granom Mile moje drage Lepe moje crne oči Pogledajte na me Ja otrgoh zlatnu granu Mile moje drage Lepe moje crne oči Pogledajte na me YouTube: Grupa "Legende" — Zaspo Janko
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Januar 12, 2012, 03:54:01 am » |
|
*
ZAPALI SE IVICA PLANINA narodna / Iz Popovice kod Negotina
Zapali se Ivica planina. Sve izgore, ništa ne ostade, sam' ostade drvo javorovo, i pod njime dete mali Jovo.
Majka Jovi tijo govorila: "Rasti, sine, za nedelju dana, za nedelju kano za godinu."
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Januar 19, 2012, 09:37:42 pm » |
|
** ZORA RUDI, MAJKA SINA BUDI Svadbena pesma iz MačveZora rudi, majka sina budi: Ustaj sine, prođoše devojke! — Nek prolaze, moja proći neće! Zora rudi, majka sina budi: Ustaj sine, dolaze devojke! — Nek dolaze, moja doći neće! YouTube: Miodrag Bogdanović — Zora rudi, majka sina budi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Januar 25, 2012, 03:05:29 am » |
|
* ZARASLE SU STAZE OVE 1Zarasle su staze ove Kud sam prolazila. Došla bih ti zlato moje, Ne znaš kako mi je. Varaj momka, dušo, Varaj momka, rano, Varaj momka, ime moje, Dok si još devojče! Varala ga, dušo, Varala ga, rano, Varala ga, ime moje, Tri godine dana. Ne miriše ovo cveće Niti ovaj gaj. Došla bih ti zlato moje Al' bolujem, znaj. Varaj momka, dušo, Varaj momka, rano, Varaj momka, ime moje, Dok si još devojče! Varala ga, dušo, Varala ga, rano, Varala ga, ime moje, Tri godine dana. ZARASLE SU STAZE OVE 2Zarasle su staze ove Gde sam prolazio. Doš'o bi' ti zlato moje, Ne znaš kako mi je. Vara momka, diko, Vara momka, dušo, Vara momka, slatko lane, Sa sela devojka. Varala ga, diko, Varala ga, dušo, Varala ga, slatko lane, Tri godine dana. Ne miriše ovo cveće Niti ovaj gaj. Doš'o bi' ti zlato moje Al' bolujem, znaj. Danas-sutra, diko, Danas-sutra, dušo, Danas-sutra, slatko lane, Za tebe ću poći. Prekosutra, diko, Prekosutra, dušo, Prekosutra, slatko lane. — Ode za drugoga. 1 Po pevanju Živke Đurić Ivanović 2 Po pevanju Radmile Dimić YouTube: Živka Đurić Ivanović — Zarasle su staze oveYouTube: Radmila Dimić — Zarasle su staze oveYouTube: Dušica Stefanović Bilkić — Zarasle su staze ove
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Jun 12, 2012, 12:55:57 am » |
|
*
ZALJUBLJENO ZLATO MOJE gradska pesma / Mačva zapis: Ljubinko Miljković
Zaljubljeno zlato moje Prelazeći breg i dol, Tražilo je svuda leka Da uteši srcu bol. Uzalud mi moja nada, Uzalud mi želje sve, Kad ja nemam ono moje Za kim moje srce mre Zarasle su one staze Kud smo, dušo, hodili, Uvenulo ono cveće Što smo, dušo, nabrali!
Pevao: Boško Danilović, selo Majur
Muzička tradicija Srbije II MAČVA | Ljubinko Miljković | str. 405. pod brojem 411.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Jun 30, 2012, 01:09:49 am » |
|
**
ZASPAL MIJA1 Srbija
Zaspal Mija, ej lane, zaspal Mija u luga zelena. A devojka kraj druma careva. Koj god mine, ej lane, taj devojku budi, Miju nema, ej lane, koji da razbudi.
1 Đorđe Karaklajić "Zbirka narodnih pesama i igara" | Nolit | Beograd, 1955.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Septembar 23, 2012, 04:10:40 pm » |
|
**
ZA GORICOM SELO POMALENO ljubavna pesma / Zapadna Srbija
Za goricom selo pomaleno, pomaleno, al' je okićeno. Kroz njega se proći ne mogaše, od momaka i od devojaka i od onog cveća svakojaka. Od selena i od kalopera, od bosiljka i od tradovilja, od kadife, male i velike, i od one ruže mirisave!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #14 poslato: April 29, 2013, 12:25:41 am » |
|
* ZAVOLJE SE DVOJE MLADIH narodna iz Crne GoreZavolje se dvoje mlado Aman, zavolje se Volješe se dugo vrijeme Tri godine, aman Dušmani ih zavadiše Aman, zavadiše Dvoje mlado rastaviše Rastaviše, aman Pade draga, razbolje se Aman, razbolje se Pa zatraži žute dunje Žute dunje, aman Dođe dragi i donese Aman, i donese Žute dunje carigradske Carigradkse, aman YouTube: Ana Bekuta — Zavolje se dvoje mlado
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #15 poslato: Jul 08, 2013, 12:10:47 am » |
|
* ZASPALO JE SIROČE Zaspalo je siroče isprid tuđih dvora, ručicama doziva priko sinjeg mora. Dođi, dođi oče moj, mrkla noć se sprema, naše mile majčice još nam doma nema. Sinoć su je odveli niki crni ljudi, tiho su joj pivali da se ne probudi. Zaspalo je siroče ispod jorgovana, njega će probuditi zora sudnjeg dana. / Teofilovići & Miroslav TadićYouTube: Braća Teofilovići & Miroslav Tadić — Zaspalo je siroče
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 25, 2014, 02:24:06 am » |
|
* ZASPALA DEVOJKA 1Zaspala devojka Bregu na kamenu Majci na kolenu Budilo je momče Ustani devojče Svanulo je sunce 1 Prema pevanju Branislava TošićaYouTube: Branislav Tošić — Zaspala devojka uz pratnju NO Carevac
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 25, 2014, 02:33:34 am » |
|
* ZORA ZORI, DAN SE BELI 1Zora zori, dan se beli, A ja moram odlazit'. Nije meni što ja moram, Što ja moram na daleko odlazit'. Već je meni što ja moram Moju dragu ostavit'. 1 Prema pevanju Branislava Tošića YouTube: Branislav Tošić — Zora zori, dan se beli uz pratnju NO Carevac
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|