Budimir Jovanović (1933—1987)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Budimir Jovanović (1933—1987)  (Pročitano 28072 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 04, 2011, 04:13:55 pm »

*
BUDIMIR JOVANOVIĆ BUCA

Od mnoštva dobrih harmonikaša koji su u poratnim godinama pa sve do današnjih dana delovali na jugoslovenskoj estradi treba posebno izdvojiti Budimira - BUCU Jovanovića koji svojom prelivajućom, raspevanom svirkom čini njegovo sviranje prepoznatljivim čak i onda kada se čuje u orkestru. To kako Buca Jovanović prebira po dirkama to je nešto drugačije od moravskog Mijinog stila — to je meraklijski obrenovački stil.

Budimir BUCA Jovanović nije gradio solističku karijeru harmonikaša već je pretežno nastupao sa svojim orkestrom kojim je uspeo da stvori svojevrstan simfonijski način muziciranja. Njegovi aranžerski poduhvati sa neobičnim, ali veoma prikladnim harmonskim rešenjima učinili su ga poznatim u diskografskom svetu. Mnogi izuzetni pevači su proizašli ispod skuta Buce Jovanovića. Dovoljno je samo spomenuti Boru Spužića Kvaku, Šabana Šaulića i Azeminu Grbić pa da se shvati kakvo je čudo sa njima učinio u svetu diskografije! On je jedan od retkih harmonikaša koji tako dobro poznaje svet nota i u njemu se nalazi na maestralan način. Note je naučio već u prvim godinama svog druženja sa harmonikom, a tome ga je naučio harmonikaš starije generacije Džoni Gavrilović, kako Buca sam pošteno tvrdi odajući na taj način starom majstoru dužnom poštovanja.
Harmonike


Budimir Jovanović rođen je u selu Guncate kod Barajeva 1933. godine. Umro je u decembru 1987. godine.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 04, 2011, 04:14:18 pm »

**


BUDIMIR JOVANOVIĆ — DISKOGRAFIJASINGLOVI & ALBUMI


U spomen
Budimiru Buci Jovanoviću


01. Raširi ruke — Budimir Jovanović
02. Na rastanku — Velibor Spužić Kvaka
03. Dajte mi utjehu — Šaban Šaulić
04. Teku časi bola — Vida Pavlović
05. Kako si majko, kako si oče — Šaban Šaulić
06. Ne spremaj, majko, darove — Vida Pavlović
07. Danas, majko, ženiš sina — Slavko Petrović
08. Bio sam pijanac — Šaban Šaulić
09. Ako draga sretneš majku moju — Velibor Spužić Kvaka
10. Momak veseljak — Marinko Rokvić
11. Zbog neverstva jedne žene — Šaban Šaulić
12. Pšenica se povila u klasu — Dobrivoje Topalović
13. Danas je tvojoj ćerci svadbeni dan — Biserka Mišić


Povodom smrti Budimira Jovanovica, produkcija gramofonskih ploča Radio televizije Beograd, izdala je album pod nazivom: U spomen Budimiru Buci Jovanoviću. Na albumu se nalaze 13 pesama, među kojima i pesma "Raširi ruke" ("Iza sedam mora") koju peva Budimir Jovanović Buca. Sve pesme su izvedene uz pratnju njegovog ansambla.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 04, 2011, 11:25:18 pm »

**

BUDIMIR JOVANOVIĆ O SEBI...


"Bavim se muzikom već više od četrdeset godina. Kao dete od šest godina počeo sam da sviram harmoniku, tojest moj otac je još pre rata svirao diatonsku harmoniku sa tri reda pa je negde pred rat prešao na gramatičnu, kako se to kaže, harmoniku, sa pet redi, i ja sam još pre rata počeo svirati diatonsku, tu harmoniku sa dva reda i nekoliko meseci sam svirao na toj harmonici. U oči rata, negde '38—39' godine, počeo sa dugmetarom zvanom Ravner — marka harmonike. I tako sam to učio, prvo od oca pa posle od drugih starijih kolega, Ilije Spasojevića i Stevice Stankovića sve do '46-7e godine od kad sam počeo već da se bavim poluprofesionalnim poslovima svirajući vašare, svadbe, igranke i tako dalje.

Od 1951. godine počeo sam da sviram na radio Beogradu — takozvani Beogradu 2.

1963. godine sam osnovao svoj ansambl i bavim se takoreći superprofesionalnim poslovima ove vrste u duhu narodnog melosa, stvaralaštva, muzike u tom duhu.

Stvorio sam mnoge pesme i igre. Izveo sam na put sa svojim kompozicijama mnoge pevače. Stekao sam bezbroj prijatelja i obožavalaca; dobijao sam mnogo pisma u znak zahvalnosti za svoje stvaralaštvo. Mnogi su mi zahvaljivali za stvaralaštvo koje sam dao narodu ali ni jedan ne beše ovoliko, ovoliko i ovakav ljubitelj narodne umetnosti na muzičkom polju kao ovaj dečko koji sad sedi pored mene ovde a zove se Aleksandar Saša Krstić. Inače, i on se bavi muzikom svirajući na fruli stara kola i stare pesme kao i ovu muziku koju mi danas stvaramo, novokomponovanu. S entuzijazmom i sa ovakvom željom, da ovoliko neko može voleti umetnike koji stvaraju muziku u narodnom duhu! Pa kad je već on jedini, i jedan, jedini čovek u ovoj zemlji, ja ću mu posvetiti nekoliko kompozicija svojih, a možda ću nešto i odsvirati koje sam prvo u svojoj karijeri, odnosno u svom detinjstvu, pesmu, koju sam prvu naučio, pokušaću da i to se setim, šta sam to učio da bi ovaj mladi čovek imao, ovaj, nečega čega će da se seća, naravno posle, jer on će u svakom slučaju više živeti nego mi koji se već nazivamo — veterani.

Pa evo, sad ću ja to pokušati da nešto odsviram i odpevam za mladog Sašu.

Na početku nisam rekao da se ja zovem Budimir Jovanović, zvani Buca.

Pa evo, kao što rekoh, te prve pesme koju sam naučio da sviram, onda kada sam imao šest godina. Pesma se zove Cvetala mi lipa i topola."


Postavila Angelina
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 08, 2013, 11:09:41 pm »

*
Dani Budimira Buce Jovanovića, Ilije i Milije Spasojevića i Radoja Mitrovića – Barajevca


ODRŽANA JUBILARNA MANIFESTACIJA U GUNCATIMA

U organizaciji Centra za kulturu Barajevo, opštine Barajevo, mesne zajednice Guncati i FK Guncati, u Guncatima je održana trodnevna — jubilarna, deseta po redu, manifestacija koja nosi naziv "Dani Budimira Buce Jovanovića, Ilije i Milije Spasojevića i Radoja Mitrovića – Barajevca". Program ove opštinske manifestacije posvećen je muzičarima koji su pesmom i kolom negovali Šumadijski melos, afirmišući estradne zvezde kao što su: Šaban Šaulić, Zoran Kalezić, Zorica Brunclik, Bora Spužić – Kvaka, Gvozden Radičević, Vida Pavlović...

Koncert eminentnih izvođača izvorne narodne pesme "Raširi ruke o majko stara" održan je 18. jula 2013. godine. U čast barajevskih muzičara pevali su njihove i svoje pesme. Rade Petrović, Miško Pavić, Nedeljko Neđa Kostić, Milenko Živković, Milivoje Đurišić, Života Jovanović — violina, Dževad Ibrahimagić, Raša Pavlović

Angel Dimov, Milanče Radosavljević, Ivan Kukolj – Kuki, Novica Neogovanović, Svetlana Ceca Tanasić, Marija Trajkovska i Zoran Popović samo su neki od izvođača koji su te večeri pevali na ovoj tradicionalnoj manifestacije.

Uobičajeno, koncert je otpočeo Bucinom pesmom "Raširi ruke o majko stara", i kolom u izvođenju orkestra
Zorana Vlajića. I ove godine, Centar za kulturu Barajevo je učesnicima programa podelio prigodne nagrade u znak zahvalnosti za ovogodišnje učešće na manifestaciji, kao i šefu orkestra Zoranu Vlajiću koji je te večeri pratio estradne umetnike.[/color]


"S ONE STRANE LIPOVICE" U sklopu programa manifestacije u Guncatima održan je program "Veče barajevskih pevača i instrumentalista narodne muzike" sa posebnim imenom "S one strane Lipovice". Uz pratnju orkestra Milana Minića, po dve pesme naših muzičara pevali su: Dževad Ibrahimagić, Svetlana Ceca Stanković, Dragan Ilić – Barajevac, Rade Gajić, Dejan Milanović, Mića Minić – Šale, Vlada Ješić, Neša Jovanović, Zoran Šuša – harmonika i po jednu pesmu učesnici muzičkog takmičenja "Prvi glas Barajeva i Vranića".

Barajevski glasnik — bilten Skupštine opštine Barajevo | broj 52 | septembar 2013


Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: