Angelina
|
 |
« poslato: April 30, 2011, 10:38:28 pm » |
|
* S A D R Ž A J Marširala kralja Petra garda Mila Mislio sam da je život Mesečina, a meseca nema / Đulići — VII * Mito bekrijo Moravsko predvečerje Majko, oprosti Momačka šetnja Mašinica mali dreš Možda smo se sreli Marta Moramo se rastati (Đelem, đelem) Milica je ćilim tkala Mesečina, mesečina Momčilo / Nema te više Momčilo / Nema te više AlijaMesečina, mesečina Moja kraljica spava Moj behare 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: April 30, 2011, 10:42:23 pm » |
|
** MARŠIRALA KRALJA PETRA GARDA 1Marširala, marširala, Kralja Petra garda. [2x] Ref: Korak ide za korakom, A ja junak pred barjakom. Nek se bije, bije, Krvca nek se lije za slobodu Srbije. Istrčale, istrčale beogradske dame. [2x] Klekle dole, klekle dole Pa se Boga mole. [2x] 1 Po pevanju Dušana JovanovićaYouTube: Dušan Jovanović — Marširala Kralja Petra Garda Snimak iz 1925. godine YouTube: Hor i Simfonijski orkestar RTS-a — Marširala Kralja Petra Garda YouTube: Nikola Urošević — Marširala Kralja Petra Garda "This song dates originally to the Balkan Wars (1912-13), but it's development can be traced to even earlier Serbian guerrilla songs from the regions of Old Serbia and Macedonia (an example being the song "Mrka četa", which has similar lyrics and an identical melody)." Steven Kozobarich
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Jul 16, 2011, 09:05:01 pm » |
|
**
MILA Stihovi: Đura Jakšić Muzika: Žarko Petrović
"Vina, Milo!" — orilo se, dok je Mila ovde bila; sad se Mila izgubila: tuđe ruke vino nose. Ana toči, Ana služi, al' za Milom srce tuži!
Nema nama Mile više! Ono malo veselosti, što imaše dobri gosti, to kod Mile ostaviše. Ana toči, Ana služi, Al' za Milom srce tuži!
Iz Milinih ruku mali', — ma se rasto bela sveta — mesto čaše od bermeta, otrova bi progutali. — Ana toči, Ana služi, Al' za Milom srce tuži!
Ko da igra? Ko da peva? Ko da žedni? Ko da pije? Ko li brigu da razbije? — Nesta Mile, nesta ćeva! Ana toči, Ana služi, al' za Milom srce tuži!
Miki Jevremović — Mila
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Decembar 02, 2011, 10:52:37 pm » |
|
*
MISLIO SAM DA JE ŽIVOT muzika i stihovi: Dragutin B. Ilić
Mislio sam da je život čaša dve, tri, rujna vina, vrisak cura sa koljena uz jecaje violina.
Oprosti srećo, oprosti draga, zanavjek idem, ne plači zalud.
Proveo sam mnoge dane, mnoge noći nisam spav'o. Ulica me odgojila, a kafana mati bila.
Sada moja pluća ginu, ne tišti me za to jad: ženama sam život dao i uveo tako mlad.
Jedna od verzija pesme "Mislio sam da je život"
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Januar 16, 2012, 07:13:09 pm » |
|
**
MESEČINA AL' MESECA NEMA ĐULIĆI — VII Stihovi: Jovan Jovanović Zmaj
Mesečina, — al' meseca nema; Moja mila zelen venac snila, Pak se malo u snu nasmijala, — Od toga se ponoć zasijala.
Zvonko Bogdan — Mesečina, al' meseca nema
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Januar 23, 2012, 01:10:49 am » |
|
*
MITO, BEKRIJO Radoslav Grajić
Ponoć već je prošla, vreme da se spije. Srce još je budno, davnu želju krije. Ej, kraj pendžera stojim, čekam da ti vrata otvorim.
Zasto, dušo, ne dođeš, da me kući povedeš, da ti svoje srce predam, da ti staru majku gledam, Mito, Mito bekrijo.
Obeć'o si, Mito, da ćeš jedne noći, kad se varoš smiri, ti po mene doći. Ej, cveće tvoje belo već je čekajući uvelo.
Sa drugari svoji po me'ane odiš. S vino i sa pesma noći ti provodiš. Ej, mladost pusta prođe, Mito, ti po mene ne dođe.
Vasilija Radojčić — Mito, bekrijo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Januar 23, 2012, 01:27:01 am » |
|
*
MORAVSKO PREDVEČERJE Obren Pjevović
Noć silazi niz grane borove Svici pale sela i šorove Šumi reka kroz guste vrbake Kroz vrbake i kroz povrtnjake
Kad se zrakom sunca polje rubi Vodenice na Moravi budi Slavuj goru svojom pesmom poje Pokraj reke sve dvoje i dvoje
Huči naper stare vodenice I čuje se pesma medenice Suton suncu smiče sjaj i boje Skriva mene, sa mnom zlato moje
Predvečerje zvuk frule razleže Morava me uspomenom veže Dvojnicama i poljanom rodnom Sa sviralom i pesmom narodnom
Oj, Moravo, pesmo preodavna Za čas tiha, za čas vodo plavna Svatove si mnoge prevozila Izvor vodom bistrom napojila
Volim tvoje skele, čamce male Mesec, zvezde kad ti noć zapale Na obali kolibe što stoje tu ostaše uspomene moje
Miroslav Ilić — Moravsko predvečerje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Januar 23, 2012, 01:27:25 am » |
|
*
MAJKO, OPROSTI Budimir Buca Jovanović — V. Grujić
Majko stara kad bi znala Tajnu srca moga Nikada, nikada me ne bih pitala Zašto sam ti svake noći tužna
Ref. Majko moja Oprosti za suze što si prolila Mladosti moja zbogom Ljubav mi uvenu s tobom
Majko moja znaš li da sam I ja srećna bila Volela, volela sam svoga dragana I sa pesmom tebi dolazila
Tugo moja sad mi više Sreće nigde nema Ostade, ostade samo sećanje Moja ljubav prođe kao sena
Silvana Armenulić — Majko, oprosti
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Januar 23, 2012, 01:32:53 am » |
|
*
MOMAČKA ŠETNJA Budimir Jovanović Buca
Igra kolo veselo, Skupilo se sve selo. Momci cure biraju U kolu da igraju.
Svud se čuje frule glas Dođ'te cure vi kod nas Šire kolo, zove sad Da zaigra ko je mlad.
Budimir Jovanović Buca — Momačka šetnja
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Januar 23, 2012, 01:49:44 am » |
|
* MAŠINICA, MALI DREŠ narodna — V. Stanković 1964 Stari moji sjetovaše mene Nemoj sine da juriš po žene. Mašinica mali dreš, Što me ljubiš kad n'umeš Sto me ljubiš, što me gnjaviš Kad ne znaš da daviš. A ja mangup pa neću da slušam Rešio sam i to da pokušam. Mašinica mali dreš, Što me ljubiš kad n'umeš Sto me ljubiš, što me gnjaviš Kad ne znaš da daviš. Opa cupa, tanke kože, Tako mi se brale može, Tako moje oči znaju Cure da varaju. Mala moja, ostavi se mene Jer ja volim mnogo tuđe žene. Mašinica mali dreš, Što me ljubiš kad n'umeš Sto me ljubiš, što me gnjaviš Kad ne znaš da daviš. Kad ja pođe sve tako da radim S mojima se u kući zavadim. Mašinica mali dreš, Što me ljubiš kad n'umeš Sto me ljubiš, što me gnjaviš Kad ne znaš da daviš. Opa cupa, tanke kože, Tako mi se brale može, Tako moje oči znaju Cure da varaju. YouTube: Dragoslav Mihajlović Kanarinac — Mašinica, mali dreš
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Januar 23, 2012, 01:49:55 am » |
|
* MARTA Toma ZdravkovićRef. Marta, Marta, o Marta, i nebo bi plakalo znaj kada bi znalo koliko bez tebe tužan je dan. I ova pesma je tužna, tužan za mene je svet. Proklinjem noći i jutra proklinjem sve moje sne. Ne mogu bez tebe da živim ne mogu da nađem svoj mir molim te, vrati se Marta, veruj da ja nisam kriv. YouTube: Toma Zdravković — Marta
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Januar 23, 2012, 01:58:08 am » |
|
*
MORAMO SE RASTATI ĐELEM, ĐELEM
Noć je prošla putujemo zorom; ti sa svojom ja sa tugom mojom. Svako od nas svojim putem kreće, našoj sreći dođe zadnje veče.
Ref. Hej voljeni, hej najdraži, hej ljubavi, moramo se rastati.
Gledamo se a suze se roje; ima sreće al ne za nas dvoje. Zapevaj mi i ne reci zbogom da se pesmom oprostim sa tobom.
Idu čerge putem nepoznatim u mislima ja ću da te pratim. Ako nekad čerge nam se spoje najsrećniji bićemo nas dvoje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Mart 18, 2012, 01:41:31 am » |
|
* MILICA JE ĆILIM TKALA Milica je ćilim tkala nad ćilimom uzdisala sedam boja, zlatne žice kao grlo u Milice Oj, oj ćilime moj... Nije mogla pogoditi kome će ga pokloniti drugome ga ona tkala dok te nije upoznala Sad na njemu zlatom veze tvoje ime i dve breze još košutu i jelena kao što je ljubav njena YouTube: Vera Ivković — Milica je ćilim tkala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Mart 28, 2013, 08:01:37 pm » |
|
* MOŽDA SMO SE SRELI Htede život da se opet vratim starom kraju gde upoznah tebe iz prošlosti grešku da ispravim jer bez tebe ne umirih sebe Ref. 2x Možda smo se sreli al' poznali nismo u toj reci stranih prolaznika od rastanka prođe mnogo leta nismo više lica s požutelih slika Jednog znanca na ulici sretoh upitah ga za tvoju sudbinu za utehu na kraju mi reče moje ime dala si svom sinu Davna želja u trenu se sruši mene stiže oluja u duši sam na putu bez pravca i cilja shvatio sam da ti nisi kriva YouTube: Marinko Rokvić — Možda smo se sreli
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Mart 28, 2013, 08:44:27 pm » |
|
* MOMČILO muzika i tekst: Dragan TokovićNema te više Momčilo Drug moj Nema te više Momčilo, junačino Nema te više sa nama Da igraš, da pevaš I dobre ljude da raduješ U srcu našem Momčilo Drug moj U srcu našem Momčilo, junačino U srcu našem tuga je ....., golema Veća od naših planina Nek ti je slava Momčilo Drug moj Nek ti je slava Momčilo, junačino Nek ti je slava golema, Ruvena Kozara Nek ti je slava Momčilo NEMA TE VIŠE ALIJA Nema te više Alija, oče moj Nema te više Alija, sevdalija Nema te više sa nama Da pjevaš, da piješ I naše društvo da raduješ U srcu našem Alija, oče moj U srcu našem Alija, sevdalija U srcu našem tuga je Velika, golema Veća od naših planina Nek ti je rahmet Alija, oče moj Nek ti je rahmet Alija, sevdalija Nek ti je rahmet veliki Beskrajni, golemi Jer to ti žele sinovi Pesmu "Momčilo" napisao je naš vrsni muzičar, kompozitor i pevač Dragan Toković. Godine 1962. Aleksandar Trandafilović je snimio, pored ove, još tri Draganove pesme: "Oj Safete, Sajo Sarajlio", "Oprosti mi nano" i "Zorice, Zorule". Singl je izdao Diskos (EDK 5026).
Godine 1977. Hašim Kučuk Hoki je za Jugoton snimio singl (SY 1524) sa numerom "Nema te više, Alija".
U verziji pesme koju peva Kučuk nisu unete mnoge ali su unete bitne izmene.YouTube: Dragan Toković — MomčiloYouTube: Aleksandar Trandafilović — Nema te više Momčilo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #15 poslato: Septembar 29, 2014, 11:40:50 pm » |
|
* MESEČINA, MESEČINA Kraj Morave selo malo U šljivaku procvetalo U njemu je kad sam poš'o Moje zlato zaplakalo Mesečina, mesečina Po selu se prosula Da l' je moja Da l' je moja Draga zaspala? Rastasmo se, rastasmo se Selo moje kraj Morave Vratiću se, vratiću se Čim se prve laste jave Mesečina, mesečina Po selu se prosula Da l' je moja Da l' je moja Draga zaspala? Daleko si, daleko si Kraj Morave selo moje Al u tebi, al u tebi Srce moje ostalo je YouTube: Predrag Živković Tozovac — Mesečina, mesečinaYouTube: Zoran Gajić — Mesečina, mesečina
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 25, 2014, 02:09:09 am » |
|
* MOJA KRALJICA SPAVA Kraljica spava... Otkad tebe nema, i ja ne živim zašto mi dušu napravi robom noćas sam tebe sanjao majko i dugo plakao nad tvojim grobom Sirotice moja, bogate duše da li je ovo san ili java u rajske odaje tiho sam ušao anđeo mi reče, moja kraljica spava Kraljica spava, spava, spava YouTube: Zoran Kalezić — Moja kraljica spava
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #17 poslato: Novembar 22, 2014, 03:22:56 am » |
|
* MANASTIR Otvoriše se manastirska vrata za mene stale kazaljke sata u drhtavoj ruci držim sveću a opet se molim za njegovu sreću Ref. Kraj oltara stoji ikona sveta kraj mene moja sudbina kleta o majko Božija, anđeli s neba, što mu kraj mene ta druga treba Praštam mu ljubav što mi je krao kako mu mene sad nije žao eh moje suze, biseri beli padajte kad me više ne želi Njemu za ljubav klečim i molim znam da je grešan, al' ja ga volim bogovi kažu — grešni nek' plate kome će moje suze da se vrate YouTube: Mira Škorić — Manastir
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #18 poslato: Novembar 16, 2016, 03:17:25 am » |
|
** MOJ BEHARE* Tekst: Verica IlićMoj behare tebi jesen dođe. Meni mladost u kafani prođe. Prekriše te snegovi, meni kosa sedi, nema više radosti ni meni, ni tebi. U srcu osta grana od behara, proleće svako ranu mi otvara. Suvoj grani ne pomažu ni sunce ni leta. Samo ljubav moć joj daje doveka da cveta. Moj behare tebi zima dođe, meni mladostu u čekanju prođe. Led u srcu ne dade pupoljku da cveta, nema za nas više proleća ni leta. U srcu osta... * Filip Tomić i Tomislav Jerotić: "Stari zvuci" 25 godina • Regionalno udruženje muzičkih pedagoga "Korona" • Šabac, 2003.YouTube: Stari zvuci — Moj behare
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|