Angelina
|
 |
« poslato: April 25, 2011, 09:28:45 pm » |
|
* S A D R Ž A J Bože pravde Brankovo kolo / Đački rastanak Bulbul pjeva okolo Mostara / Behar Bluzo moja satkana od cveća Beše nekad Mitke i Koštana Beograde moj Bosna moja Bosno, zemljo moja mila Banja Luko Bio sam pijanac Budi jako srce moje Buket belih ruža Bolesno mi leži Bolna ti ležim Bre iskoči, ludo mlado, porta da otvoriš Besane noći Bez ljubavi sve je pusto Bački ručak 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: April 25, 2011, 09:29:19 pm » |
|
* BOŽE PRAVDE Muzika: Davorin Jenko Sihovi: Jovan Đorđević Bože pravde, Ti što spase Od propasti dosad nas, Čuj i od sad naše glase I od sad nam budi spas! Moćnom rukom vodi, brani Budućnosti srpske brod, Bože spasi, Bože hrani Srpskog Kralja, srpski rod! Složi srpsku braću dragu Na svak, dičan, slavan rad: Sloga biće poraz vragu, A najjači srpstvu grad! Nek na srpstva blista grani Bratske sloge zlatan plod, Bože, spasi, Bože hrani Srpskog Kralja, srpski rod! Nek na srpsko vedro čelo Tvog ne padne gnjeva grom, Blagoslovi Srbu selo, Polje, njivu, grad i dom! Kad nastupe borbe dani, K pobedi mu vodi hod, Bože, spasi, Bože, hrani Srpskog Kralja, srpski rod! Iz mračnoga sinu groba, Srpske krune novi sjaj, Nastalo je novo doba, Novu sreću, Bože, daj! Kraljevinu srpsku brani, Petvekovne borbe plod, Srpskog Kralja, Bože, hrani, Moli Ti se srpski rod! Stihove "Bože pravde" napisao je profesor Jovan Đorđević 1872. godine u slavu budućeg kralja Milana Obrenovića.YouTube: Bože pravde (originalni stihovi)
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #2 poslato: April 25, 2011, 09:29:45 pm » |
|
* BRANKOVO KOLOĐAČKI RASTANAK Stihovi: Branko Radičević Kolo, kolo, Naokolo, Vilovito, Pla'ovito, Napleteno, Navezeno, Okićeno, Začinjeno — Brže, braćo, amo, amo, Da se skupa poigramo! Srbijanče, ognju živi, Ko se tebi još ne divi! 'Rvaćane, ne od lane, Oduvek si ti bez mane! Oj, Bosanče, stara slavo, Tvrdo srce, tvrda glavo, Tvrd si kao kremen kamen, Gde stanuje živi plamen! Ao, Ero, tvrda vero, Ko je tebe jošte ter'o? Ti si ka'no 'itra munja Što nikada ne pokunja. Ao, Sremče, gujo ljuta, Svaki junak po sto puta! Crnogorče, care mali, Ko te ovde još ne fali? Mačem biješ, mačem sečeš, Mačem sebi blago tečeš, Blago — turska glava suva, Kroz nju gorski vetar duva! Oj, sokole Dalmatinče, Divna mora divni sinče! Oj, ti krasni Dubrovčane, Naš i danas beli dane, Ta se pesma iz starine, Puna slave i miline! Oj, Slavonče tanani! Banaćane lagani! Oj, Bačvani, zdravo, zdravo, Ko j' u pesmi veći đavo! I vi, drugi duž Dunava, I vi, drugi, gde je Drava, I svi drugi tamo-amo, Amo da se poigramo! Mešoviti trio "Jugoslavija" — Brankovo kolo YouTube: Brankovo kolo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #3 poslato: April 25, 2011, 09:46:34 pm » |
|
* BEHARBULBUL PJEVA OKO MOSTARA stihovi: Aleksa Šantić, 1908. Bulbul pjeva okolo Mostara, — Hodi, draga, evo nam behara! Hodi meni, moje zumbul-cveće, Tvoja majka karati te neće. Tvoja majka tebi ruho sprema, Što ga ljepšeg u Mostaru nema: Sve od svile košulje otkane, I dušeke đulsom pokapane. Za đevere i za kitu svata Sve čevrme od srme i zlata. Za jenđije i za mile kume Urmašice i slatke lokume; I još hrpa gurabije same! A najljepše ostavila za me: Tvoja usta — sva od đula rana, Tvoja njedra još nemilovana. Tvoje grlo, s kog je srce mrlo, Da ga grizem noći u ponoći. Bulbul pjeva okolo Mostara, — Hodi, draga, evo nam behara! YouTube: Nedeljko Bilkić — Bulbul pjeva okolo Mostara
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #4 poslato: April 25, 2011, 09:49:41 pm » |
|
* BLUZO MOJA SATKANA OD CVEĆA Muzika: Obren Pjevović Stihovi: Dobrica ErićBluzo, moja tugo, satkana od cveća već si mi se malo okratila. Tkala sam te tri duga proleća svaku žicu željom pozlatila. Tkala sam te cvetajući ko što cveta rujna zora — procvetala čekajući pod bagremom kraj prozora. Bluzo, moja tugo, bluzo, moja tugo... Tkala sam te tugo od suvoga zlata; duge skute od dugih sapata, dva rukava od dva brka plava a revere od puste nevere. Tkala sam te tugo, dugo, i snivala s dukatima oko bela vrata; u snovima svate darivala svog devera i staroga svata. YouTube: Lepa Lukić — Bluzo moja satkana od cveća
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #5 poslato: April 25, 2011, 10:05:42 pm » |
|
* BEŠE NEKAD MITKE I KOŠTANA Milutin Popović ZaharNoć padnala, a ja se sećala: beše nekad Mitke i Koštana, beše pesma iz starog Vranja; kako je majka sina imala kako Koštana pesmu pevala — za Mitketa mamo bekriju, za Mitketa prvog deliju. Noć padnala, a ja sam plakala za lepotinju mamo, za Koštanu; za njenu, lele, pustu sudbinu za kog je majke pevala za kog je mladost svoju davala Za Mitketa mamo bekriju za Mitketa prvog deliju. Noć padnala, majka mi pričala: beše nekad pesma sve do zore, beše nekad, to beše gore — za kog je majke knjige pisao za kog je bele zore čekao. za Mitketa mamo bekriju, za Mitketa prvog deliju. Album: Milutin Popović Zahar "Moje najlepše pesme" / PGP RTB 2110393 / 12.02.1981.YouTube: Vasilija Radojčić — Beše nekad Mitke i Koštana
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Jun 16, 2011, 09:10:18 am » |
|
* BEOGRADE MOJ Milija Spsaojević ?Pokraj Save i Dunava leži beli grad ogleda se u rekama uvek bujan mlad. Svud se o njem pesme čuju, svakom srcu drag, biser moga zavičaja, divni Beograd. Sve sam snove i sve želje njemu šaptao, On se sa mnom radovao sa mnom plakao. I kada me draga zove da ja dođem njoj po suncu ti pozdrav šaljem Beograde moj. YouTube: Predrag Gojković Cune — Beograde moj
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Jun 16, 2011, 09:22:32 am » |
|
*
BOSNA MOJA Radojka Živković — Z. Jovanović
Neko tiho ulicom pjevuši tuga mu se osjeća u duši ista tuga u meni se javlja to je pjesma iz mog rodnog kraja
Ref. Svuda se sunce rađa lijepa svaka je zemlja kao što je Bosna moja na svijetu ljepše nema
Ima noći kad mi duša pati i kad moram pjesmu zapjevati bez sevdaha ne živi Bosanac i kad svijetom luta kao stranac.
Vrijeme dođe, moram kući poći jer gorak je život u samoći neću da me pritiska tuđina jer Bosna je majka Bosancima.
Singl: Safet Isović — Ne vjeruj joj jarane | Jugoton SY 23 501
Nikola Rokvić — Bosna moja
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Jun 16, 2011, 09:29:11 am » |
|
* BOSNO, ZEMLJO MOJA MILA Jovica Petković ?Bosno, zemljo moja mila, tebe volim kao majka sina, jer si puna pjesme i meraka i bosanskih lijepih djevojaka. Tebe krase Drina pa i Bosna moje srce baš u tebi osta. Sarajevo kao biser grane, Pružilo se do Ilidže ravne. Romanija, Igman, Jahorina, pogledat ih, pa to je milina, Banja Luka sva je i zelena. Bosno moja, zemljo omiljena. Banja Luka k'o cvijeće šarena, Bosno moja, baš te nigdje nema. YouTube: Nada Mamula — Bosno, zemljo moja mila
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Jun 16, 2011, 09:39:27 am » |
|
* BANJA LUKO Živadin Kojić ŽićaBanja luko, tebe Vrbas deli tu smo draga ljubav započeli; kraj Vrbasa i vrbaskog mosta izmenjasmo poljubaca dosta. Kraj Vrbasa ispod lipe tanke provedosmo najdraže sastanke; kada si mi znala govoriti da nas niko neće rastaviti. Dođe vreme i suđeni dani Mi se draga rastadosmo sami. Banja luko, tebe Vrbas deli žali draga zašto smo se sreli. Singl: Živadin Kojić Žića "Lepa Jana" (ansambl Budimira Jovanovica) / PGP RTB 12382 / 11.03.1969.YouTube: Živadin Kojić Žića — Banja Luko
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Jun 16, 2011, 10:18:55 am » |
|
* BIO SAM PIJANAC Budimir Jovanović Buca Bio sam pijanac nekada zbog nje bio sam pijanac nekada zbog nje tugovao, lumpovao i sa čašom drugovao cigani me svi poznaju, bio sam pijanac. Bio sam pijanac, a sad više ne bio sam pijanac, a sad više ne neću nikad piti više niti srce da uzdiše nad čašom sam noću bdio, pijanac sam bio. Bio sam pijanac, trov'o život svoj bio sam pijanac, trov'o život svoj noći su mi bile duge dani behu puni tuge suzama sam lice mio, pijanac sam bio. Izvor: Album 'Šaban' | Šaban Šaulić (Ansambl Budimira Jovanovića) | Izdanje: PGP RTB 10048 godina 1972.YouTube: Šaban Šaulic — Bio sam pijanac
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Jun 28, 2011, 09:44:04 pm » |
|
* BUDI JAKO SRCE MOJE Jedne crne oči noćas gube sjaj jedan čovek hoće da mi kaže "kraj" Ref. 2x Budi jako srce moje večeras izdrži jedan čovek na rastanku kad mi ruku pruži Među nama stoje hladne čaše dve kao srca dva kad se rastave. Nikad neću sresti takva oka dva ali hoću nekog ko voleti zna. YouTube: Ana Bekuta — Budi jako srce moje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Decembar 02, 2011, 11:51:00 pm » |
|
* BUKET BELIH RUŽA Toma ZdravkovićMajko draga uberi mi buket belih ruža zavi ruže, divno cveće u maramu crnu Da odnesem svojoj dragoj pokraj odra njenog da poljubim usne njene mrtve, potamnele Zbog čega si tako mlada morala da umreš i mrtvu te volim dušo moj zeleni cvete Moj će život uvenuti bez ljubavi tvoje i u grob ću s tobom leći najmilije moje Sad na grobu dvoje mladih majke oplakuju otvori se crna zemljo vrati decu našu Još su mladi da im lice crna gruda skriva otvori se zemljo crna vrati moga sina YouTube: Toma Zdravković — Buket belih ruža
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Decembar 02, 2011, 11:53:12 pm » |
|
* BOLESNO MI LEŽI Bolesno mi leži zlato moje, a na krilu mile majke svoje. Dok je majka dvori, ona tiho zbori, da joj jednu malu želju ispuni. "Aoj, moja mila Milice devojko, što predaješ zemlji mlađan život svoj?" "Mila moja majko, podigni me malko, da još jednom vidim sunce žarko." "Ustaj, ustaj, mila, sedi mi na krilo, da još jednom ljubim lice belo." YouTube: Živan Milić — Bolesno mi ležiYouTube: Snežana Berić — Bolesno mi leži
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Decembar 10, 2011, 04:04:43 am » |
|
* BOLNA TI LEŽIM Bolna ti ležim već godina ima, živiš u mom srcu, u mojim mislima. Ref. Borim se, borim, borim sa sobom. Bolna sam dušo, bolna za tobom. Lijeka mi nema za moje rane, sunca mi nema za moje dane. Molim te, molim, nekad se javi. Bolna sam dušo, od tvoje ljubavi. YouTube: Nada Obrić — Bolna ti ležim
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #15 poslato: Maj 12, 2013, 03:44:48 am » |
|
* BRE ISKOČI, LUDO MLADO, PORTA DA OTVORIŠ Muzika i tekst: Dušan Đ. Cvetković DucaBre iskoči, ludo mlado, porta da otvoriš, gosti da pričekaš. Ako j' momče s tatka došlo, a ti mu otvori, na tatko nek' zbori. Neje s tatka, samo došlo, i cveće mi nosi, oće da me prosi. Ne puštaj ga, no mu kaži: Ne da mene nana još godinu dana. RuTube: YouTube: Branislav Simonović — Bre iskoči ludo mlado
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #16 poslato: Decembar 27, 2013, 01:07:52 am » |
|
** BESANE NOĆI Budimir Jovanović BucaMnogo puta suze su mi tekle Mnogo puta boli su me pekle Mnoge noći nisam prespavao Mnogo para na pjesmu sam dao Ref. Ne bi li u pjesmi našao nju, ljubav nevjernu Ne bi li u vinu vidio oči varljive Violine plakale su sa mnom Mnoge noći sastavlj'o sa danom Iz kafane zadnji izlazio Mnogo čaša gorčina ispio Sreće nemam al mi nije žao Jer je nikad nisam ni imao Svake noći idem u kafanu Da bi srcu zalječio ranu YouTube: Safet Redžić — Besane noći
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #17 poslato: Februar 19, 2016, 03:02:02 am » |
|
** BEZ LJUBAVI SVE JE PUSTO 1Blagoje Košanin — Milan PetrovićZasto pričaš da me voliš kad i drugom isto kažeš, zar još tvoje srce ne zna koga voliš, a kog lažeš. (da je ljubav samo jedna)Zbog tebe sam svake noći tužan i nesrećan bio, proklinjao prošle dane kada sam tebe zavolio. Kako da te zaboravim kad si moja ljubav bila, grlila me tako nježno i u snove dolazila. Ref. Sad ne znam šta je sreća to, bez ljubavi sve je pusto. 1 Knjižica sa melodijom i tekstom: "Blagoje Košanin — deset velikih uspjeha" • izdavač Jugoton • 1970. YouTube: Nedeljko Bilkić — Bez ljubavi sve je pusto
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #18 poslato: April 28, 2017, 10:43:12 pm » |
|
* BAČKI RUČAK
Bački ručak običan, ima red svoj logičan. Dobra čorba kisela, žuta, mrka i bela. Pa zakuska šarena, šunka, jaja barena. Zatim riba pečena, sa limunom sečena. Onda čorba kupusa s mesom dobra ukusa, zatim koha činija, činija, od svega najfinija, finija.
Pa pečenje punjeno, potpečeno, rumeno, zatim ćurka nogata, i salata bogata, gibanica makova, vina puna akova, i sirevi, i voće, i kolača ko hoće.
Zatim kao što je red, što je red, kafica i sladoled, sladoled, orasi u šećeru, šećeru, onda čekaš večeru, večeru.
S one strane Dunava gazda prati svatove; velike, bogate, sve na travi zelenoj. YouTube: Ansambl "Tamburica 5" — Bački ručak
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|