Angelina
|
 |
« Odgovor #25 poslato: April 25, 2013, 02:23:54 am » |
|
** PEVNULA JANA... 1Pevnula Jana v Gabrovo, Ono se čulo v ćustendil Bre, bre, bre, i haj, haj! Aferim Jane, mašala, kol'ko si grlo imala PEVNULA JANA POD VIDIN 2Pevnula Jana pod Vidin, čulo se čak u ćustendil! Bre, bre, bre, i haj, haj! Aferim Jane, mašala, ala si grlo imala! Igralo kolo pod Vidin, treslo se čak u ćustendil! Bre, bre, bre, i haj, haj! Aferim Jano, mašala, ala si kolo igrala! 1 St. Binički, SRPSKE NARODNE PESME sedam pesama iz zbirke: "Mijatovke" za jedan glas uz pratnju glasovira. 2 Po pevanju Miodraga PopovićaYouTube: Miodrag Popović — Pevnula Jana pod Vidin
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #26 poslato: April 28, 2013, 04:05:10 pm » |
|
* PRELA MARA ZLATO NA VRETENO Prela Mara, prela Mara Zlato na vreteno, zlato na vreteno. Presličica zveketala, Puna bisera, puna bisera. Na nju prela Lepa Mara Svu noć vesela, svu noć vesela. Nije Mari, nije Mari Pređa dodijala, pređa dodijala. Isprela je svom draganu Belu košulju, belu košulju. Isplela mu svilen jagluk Dragom uz pojas, dragom uz pojas. PRELA MARA Prela Mara, prela Mara, Zlato na vreteno, zlato na vreteno. Nije Mari, nije Mari, Pređca dodijala, pređca dodijala. Presličica zveketala puna bisera, Puna bisera, puna bisera. Na nju prela lepa Mara, Svu noć vesela, svu noć vesela, Svu noć vesela. Već je Mari, već je Mari Žeđca dodijala, žeđca dodijala. Pa se diže, pa se diže, Na izvor na vodu, na izvor na vodu. Naprela je svom draganu belu košulju, Belu košulju, belu košulju, Isplela mu svilen jagluk Dragom uz pojas, dragom uz pojas. Dragom uz pojas. YouTube: Radmila Dimić i NO Carevac — Prela Mara, zlato na vreteno YouTube: Ivanka Stefanović — Prela MaraYouTube: Mirjana Pavković — Prela Mara
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #27 poslato: April 28, 2013, 08:48:56 pm » |
|
* PITA NANA ŠTO JE SUKNJA VRANA Pita nana, pita nana Što je suknja vrana, Što je suknja vrana. Suknja vrana, suknja vrana Žali svog dragana, Žali svog dragana. Moj dragane, moj dragane, Bole li te rane, Bole li te rane? Da ne bole, da ne bole Ne b' se rane zvale, Ne b' se rane zvale. YouTube: Vuka Šeherović — Pita nana što je suknja vranaYouTube: Gordana Kojadinović — Pita nana što je suknja vrana
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #28 poslato: April 30, 2013, 02:31:16 am » |
|
** POŠLA TROJANKA NA VODU 1Pošla je, pošla je, lele, le, lele, lele Pošla Trojanka na vodu Pošla Trojanka na vodu, lele, le, lele, lele Na vodu, na vodu, Na Jeremište. Susrete, susrete, lele, le, lele, lele Susrete mlado momčence. "Stani mi, stani mi, lele, le, lele, lele Stani mi lutko batina!" Stani mi lutko batina!" "Ne smejem, ne smejem, lele, le, lele, lele, Ne smejem, bata da stanem. Tata je, tata je, lele, le, lele, lele, Tata je mnogo nervozan. Pa ima, pa ima, lele, le, lele, lele, Pa ima, bate, levorver, Pa će me, pa će me, lele, le, lele, lele, Pa će me, bate, ubije. 1 Romčević Goran | 1000 Najlepših pesama i romansi | FIN&EK, Beograd, 1997YouTube: Vasilija Radojčić — Pošla Trojanka na voduYouTube: Dušica Bilkić Stefanović — Pošla Trojanka na voduYouTube: Izvorinka Milošević — Pošla Trojanka na vodu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #29 poslato: April 30, 2013, 02:58:10 am » |
|
* POKRAJ PUTA RODILA JABUKA M. Božović — xxx — M. BožovićPokraj puta rodila jabuka rodila je biserom i zlatom siv je soko krila umorio gledajući u goru zelenu siv joj soko grane polomio gledajući u goru zelenu Gledajući u goru zelenu gde dva brata lova lovijaju ulovili srnu i košutu ulovili pod prsten devojku ulovili srnu i košutu ulovili pod prsten devojku Mlađi bratac starijem govori hajde, brate lova da delimo tebi brate srna i košuta meni brate pod prsten devojka tebi brate srna i košuta meni brate pod prsten devojka YouTube: Aleksandar Edi Medošević — Pokraj puta rodila jabuka YouTube: Zoran Lazarević — Pokraj puta rodila jabukaYouTube: Saša i Dejan Matić — Pokraj puta rodila jabukaYouTube: Biljana Prokić — Pokraj puta rodila jabuka
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #30 poslato: Septembar 30, 2014, 12:49:56 am » |
|
**
PASTIROVA PESMA Muzika: I. Bajić
Zelena gora iznad izvora A oko stada cvetna livada. Jezero se srebrni sred livade divne. Kad ga gledam srce mi u grudima živne.
Eno i staze, kud vile slaze, Kud kolo vode, kraj ove vode, Ah tom istom stazicom, Lane moje šeće, Kad god čuje frulicu, Tuda bere cveće.
1 S PESMOM KROZ VOJVODINU (sto narodnih pesama) Prikupio i zabeležio Milenko Parabućski, Novi Sad 1953. Izdavačko preduzeće Brastvo-Jedinstvo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #31 poslato: Mart 09, 2017, 02:31:48 am » |
|
** POD BREGOM SE JELA RAZGRANALA 1Pod bregom se jela razgranala, jela razgranala, Pokraj jele lipa procvetala, lipa procvetala, A pod lipom zaspala devojka, zaspala devojka, Pod glavom joj snopak deteline, snopak deteline... 1 "Iz starog albuma", priredio Ivo Cenerić, Muzičko izdavačko preduzeće, KnjaževacYouTube: Braća Kapugi — Pod bregom se jela razgranala 1942. YouTube: Dragan Krkić — Pod bregom se jela razgranalaYouTube: Jelena Tomašević — Pod bregom
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #32 poslato: Novembar 08, 2017, 04:05:32 am » |
|
** POVELA JE JELKA DVA KONJA NA VODU svadbena pesma / SrbijaPovela je Jelka dva konja na vodu, jedno(g) vojnovoga, drugo(g) bratnjevoga, vojnovoga konja bistrom vodom poji, bratnjevoga konja mutnom vodom poji. Gledala je majka s visoka čardaka, gledala je majka, pa je govorila: "Zašto tako, Jelko, zašto tako, ćerko, vojnovoga konja bistrom vodom pojiš, bratnjevoga konja mutnom vodom pojiš?" POVELA JE JELKA Povela je Jelka dva konja na vodu Jednog bratovoga, drugog vojnovoga. Bratovoga konja mutnom vodom poji Vojnovoga konja bistrom vodom poji. Pitale je druške: "Šta to radiš Jelke? Šta to radiš Jelke, Jelke krivodelke? Bratovoga konja mutnom vodom pojiš, Vojnovoga konja mutnom vodom pojiš? "Nisam mu ja kriva, sam je zagazio, sam je zagazio, vodu zamutio." YouTube: Danka Stoiljković — Povela je Jelka YouTube: Ljuba Nedeljković — Povela je Jelka
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|