Angelina
|
 |
« Odgovor #25 poslato: Mart 25, 2013, 11:19:30 pm » |
|
* OJ, OVČARČE Oj, ovčarče, bre čobanče, što si tolku razveselen? Oj, Stojane, moj stopane, kak da nesum razveselen? Ovci mi se objagnile, polovina obliznile. Žena mi se orodila, mi rodila maško dete. / Teofilovići & Miroslav TadićYouTube: Vasilisa — Oj, ovčarče
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #26 poslato: April 28, 2013, 04:27:06 pm » |
|
* OJ RUŽICE, RUMENA Oj ružice, rumena, Što si se rano razvila? Rano si se razvila, Što si mi glavu spustila? Dragi mi je otiš'o, Otiš'o mi je daleko, Za tri gore visoke, Za tri vode duboke. Neće mi se vratiti Za dve, za tri godine. YouTube: Duet Tanasijević — Oj ružice, rumena YouTube: Etno grupa RAŠANKE — Oj ružice, rumena
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #27 poslato: April 28, 2013, 04:43:00 pm » |
|
* OJ VESELA, VESELICE 1Oj vesela, Veselice, vesele ti oči imaš, koga god si pogledala svakome si ranu dala. I mene si pogledala, i mene si ranu dala. Što bi dala, bjela vilo da si mene prije znala? Ja bih dala vezen jastuk na jastuku ime tvoje. Ime tvoje, ime moje, Da se dvoje razgovore. 1 Po pevanju Ksenije CicvarićYouTube: Ksenija Cicvarić — Oj vesela, VeseliceYouTube: Merima Njegomir — Oj vesela, Veselice
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #28 poslato: April 29, 2013, 09:38:16 pm » |
|
* OVČARICE, VITA JELO Ovčarice, vita jelo, je si l' kod ovaca Je li ti je vita jelo sve potpuno stado Je li ti je vita jelo dolazilo drago Nije skoro moj jablane, a nije ni davno Sinoć mi je moj jablane povraćao stado Pa me pita: vita jelo šta mi radi zlato Stado pasem, moj jablane i darove spremam Samo za te moj dragane, dragi dara nema Samo za te moj jablane, dragi dara nema YouTube: Momčilo Trajković — Ovčarice, vita jelo uz pratnju NO Vlastimira Pavlovića Carevca
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #29 poslato: Maj 07, 2013, 01:26:54 am » |
|
** OJ, DEVOJKO, SMEDEREVKO Oj, devojko, Smederevko, otvori mi Smederevo, da ti vidim lice belo! Oj, devojko, Smederevko, otvori mi Smederevo, da ti vidim gajtan-veđe! Oj, devojko, Smederevko, otvori mi Smederevo, da ti vidim oči čarne! YouTube: Dragan Krkić — Oj devojko, SmederevkoYouTube: Predrag Živković Tozovac — Oj, devojko, SmederevkoYouTube: Radmila Dimić — Što grad Smederevo & Oj, devojko Smederevko
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #30 poslato: Jun 20, 2013, 11:58:16 pm » |
|
** OJ, GOLUBE 1Oj, golube, moj golube, Ne padaj mi na maline. Maline su još zelene, Jošte nisu za zobanje. Kada maline zrele budu, I same će opadati. Ja ću ti ih nakupiti, Tebe mladog nahraiti. OJ GOLUBE, MOJ GOLUBE Narodna Kosovo i MetohijaOj, golube, moj golube, Oj, golube, moj golube, Ne padaj mi na maline, Goro zelena, Ne padaj mi na maline, Ružo rumena. Maline su još zelene, Maline su još zelene. Kad maline budu zrele, Goro zelena, Kad maline budu zrele, Ružo rumena. I same će opadati, I same će opadati, Kao suze devojačke, Goro zelena, Devojačke i momačke, Ružo rumena. "Prizren — svatovska (devojačka) pesma na dan svadbe, mladencima pod pendžerom. Ovom pesmom Mara Đorđević je započela svoje javne nastupe sa kosovsko-metohijskim pesmama, pa joj je zbog toga i najdraža. Danas je ovo možda i najpopularnija srpska pesma". [Izvor: Dupli CD Mare Đordjević — Pesme sa Kosova i Metohije / RTS PGP 2000.]1 CD Teofilovići — Sabazorski vetrovi │Snimano, 14. maj, 2001. godine, Banski Dvor — Banja LukaYouTube: Mara Đorđević — Oj golube, moj golubeYouTube: Jordan Nikolić — Oj golube, moj golube
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #31 poslato: Jun 21, 2013, 12:26:58 am » |
|
* ODAKLE SI, SELE Odakle si sele, devojčice mlada, Iz Srbije bato, iz Kruševca grada. Jelečenče tvoje, pletenice guste, Košuljica tanka, prava Kruševljanka. Jelečenče tvoje, pletenice guste, Košuljica tanka, prava Srbijanka. Što odelo kaže, ne bih verovao, Da te nisam sele svu noć milovao. Il' se zoveš Anka il' ti ime Branka, Opančići kažu da si Srbijanka. YouTube: Mila Matić — Odakle si, seleYouTube: Saveta Jovanović — Odakle si, sele
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #32 poslato: Septembar 30, 2014, 12:27:52 am » |
|
**
OVCE TERA
Ovce tera čobanka tako lako, lagano
Naterala na vodu, Tako lako lagano. Sve joj ovce prođoše... Samo Gara ostala... Njoj govore čobani... Mi ćemo Garu prevesti... Ako ćeš nas ljubiti... Volela bi se ubiti... Nego li Vas ljubiti.
1 S PESMOM KROZ VOJVODINU (sto narodnih pesama) Prikupio i zabeležio Milenko Parabućski, Novi Sad 1953. Izdavačko preduzeće Brastvo-Jedinstvo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #33 poslato: Septembar 30, 2014, 12:39:04 am » |
|
**
OVAMO STAZA VODI Muzika: I. Bajić
Ovamo staza vodi Tuda moj dragi hodi. Tuda mu stado pase Spomen kamen na Ljubice, sase, Ljubice
Tu čarna gora lista, Tu je vodica čista, Tu me je iz'bro za se Spomenka, Spomenka, Ljubice sase Ljubice sase.
Od frule gora ječi, Ne trebam druge reči Frula nam nosi glase, Spomenka, Spomenka, Ljubice sase Ljubice sase.
1 S PESMOM KROZ VOJVODINU (sto narodnih pesama) Prikupio i zabeležio Milenko Parabućski, Novi Sad 1953. Izdavačko preduzeće Brastvo-Jedinstvo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|