Riznica srpska — Muzika
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « SRPSKA MUZIKA I IGRA « Dobrodošlica « Riznica srpska — Muzika
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Riznica srpska — Muzika  (Pročitano 7665 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Decembar 15, 2010, 02:34:02 am »

*

O MUZICI


"Srpski muzički folklor je autentična muzika, simbol jednog naroda i muzički jezik koji otkriva nepoznanice nacionalne istorije."
Dragoslav Dević

~

"Narodna pesma je kvalitetna vrsta pesme, jer je prošla kroz mnoge generacije, doživela raznorazna 'brušenja' i 'čišćenja' te se danas javlja u formi savršeno jednostavne melodije."

~

"Tužno je koliko se stidimo sebe. Stidimo se opanka, šajkače, svoje prelepo izvezene narodne nošnje. Trebalo je da dođe jedan Francuz Žan-Pol Gotje i da pre nekoliko dana u Etnografskom muzeju vidi blago Srbije i kaže da to može da ga inspiriše, te da Srbi treba da budu ponosni na ono što imaju i da treba da im je čast što pokazuju deo svoje kulture i tradicije. Ovde je vladalo sumanuto mišljenje da narodnu nošnju ne treba isticati. Bila sam prisutna kada je političar Marković opomenuo grupu 'Đerdan', koja izvodi isključivo narodne pesme, da treba da nose 'gradska' odela. Izloženi smo ogromnim pritiscima na identitet, koji jako dugo traju i to je davnašnja tema. Još pre trideset godina borila sam se za to da se ne odreknemo onoga lepog što imamo i što treba da pokažemo svetu. To je između ostalog i frula i truba i narodna nošnja i izvorno i grupno pojanje i 'Đelem, đelem'... Sve to se uvek dopadalo silnim strancima kada dođu, samo se ne dopada nekim 'srpskim' ideolozima. Tužno je što ovaj mali narod nema pravo na svoju posebnost."
Olivera Katarina

~

"Jedino je, valjda, u Srbiji sramota držati do tradicije. Jedino se u srpskom narodu mogu naći osobe (popriličan broj) koje se stide sopstvenog porekla i tradicije naroda iz kojeg potiču, ali se ne stide da tu sramotu javnosti predstavljaju kao vrlinu."
Ratko Dmitrović

~

"Danas imamo svoje pismo, jezik, notno pismo, običaje i našu Pravoslavnu crkvu, staru narodnu muziku, duhovne i crkvene pesme; ali mi to polako zaboravljamo i potiskujemo davajući mesto novoj, stranoj ili nepoznatoj muzici, jeziku i veri. Mi (namerno ili nenamerno) rušimo izgrađen most između prošlosti i budućnosti, most između naših očeva i praočeva i naše dece i unučadi. Polako se odričemo svega što je vredno i, pre svega, srpsko. Radi svetske globalizacije gubimo svoje tlo pod nogama. Odričemo se svetih nam srpskih tekovina. Još imamo obraza da se zovemo i nazivamo (i prsimo) Srbima a nismo u stanju svoju decu da naučimo osnovnim srpskim karakteristikama: veri, običajima, jeziku, pesmi, igri."
Biljana Važić
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Decembar 15, 2010, 02:55:21 am »

**

"...I tu na prvo mesto dolaze velike tvorevine iz muzičkog sveta zato, što dok su sve druge grane umetnosti crpile i mogle crpeti uzore svoje u prirodi, čovek se u stvaranju muzičkih dela nije mogao da koristi onim, što mu je priroda u glasovnim produkcijama svojim pružila. Sa toga razloga, u hijerarhiji umetničkih grana, stavili smo mi muziku na prvo mesto, i velikog umetnika muzičara stavljamo ispred ostalih velikih umetnika.

Sva velika umetnička dela stvorena su prvenstveno duhom i dušom. I dok i pesnik, i slikar, i skultor, i arhitekta, koristeći se još i čulima svojim, na prvom mestu čulom vida, stvaraju dela i svoja, dotle se muzičar, pored svoga duha i duše svoje, ne koristi stvarno čak ni čulom sluha, na kojem, kao na jedinoj osnovi diže, on i stvara umetnička dela svoja."
Petar J. Odavić, "O umetnosti i o umeticima"

~

"Upravo je u stvaralaštvu jedina mogućnost opstanka čoveka, posebno u današnjem vremenu i u društvu u kojem preovlađuje jedan hedonistički, materijalistički pristup životu. Mislim da jedino stvaralaštvo i umetnost može da produhovi čoveka i da na neki način spase ljudskost i ono što čoveka čini čovekom. U tom pogledu muzika ima poseban status i svoje posebno mesto, jer je ona neizostavni deo ljudskoga života".
Zoran Mulić

~

"Zašto mi mislimo da je naša narodna muzika, koja se sada stvara, manje vrijedna od uvezene zabavne muzike. To je samo malograđanski odnos, jer se smatra da zabavnu muziku pjevaju gradski momci, a narodnu seljaci."
Dušan Trifunović
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: