Angelina
|
 |
« poslato: April 15, 2011, 12:52:18 pm » |
|
*
S A D R Ž A J
Šumadinac pali top Što mi je merak Što gu nema Cveta Šta se ono na planine beli Šta ću kući tako rano Škripi đeram, ko je na bunaru? Što je ruža... * Što grad Smederevo * Što taj sokak na karanfil miriše * Što si, Leno, na golemo * Šan dude, goro zelena... * Šta ću majko, udaje se Jela Što ti je, Stano, mori Što to miče kroz šibljiče Šta to bruji preko polja zvonce * Što te nema, dragi, da mi dođeš Široko je lišće orovo *
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: April 15, 2011, 12:55:00 pm » |
|
** ŠUMADINAC PALI TOPA 1Šumadinac pali topa, Zatresla se sva Evropa. Pali! Pali! Stani, stani, Švabo kleti, Sad će Srbin da se sveti. Pali! Pali! Igram, pevam, lako mi je, Niko ne zna kako mi je. Pali! Pali! Čuješ li me devojčice, Ja sam kaplar iz konjice. Pali! Pali! Ko se šunja po tom mraku? Ja sam stražar na senjaku. Pali! Pali! 1 Žarko Petrović, Pesme koje večno žive | Nota Knjaževac | Prvo izdanje, 1987. godine YouTube: Narakord — Šumadinac pali topa
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #2 poslato: April 27, 2011, 08:29:26 pm » |
|
* ŠTO MI JE MERAK narodnaŠto mi je merak poljak da bidnem, mori Božano... Poljak da bidnem na tvoju njivu, mori Božano... Ti da je znjeješ, ja da ti pojem mori, Božano... Em da ti pojem, puške da frljam, mori Božano... YouTube: Staniša Stošić — Što mi je merak
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #3 poslato: April 27, 2011, 08:33:16 pm » |
|
* ŠTO GU NEMA CVETA Što gu nema Cveta po dvor da mi šeta? Oj, Cveto, Cveto, Cveto kalušo, srce i dušo. Po dvor da mi šeta, cveće da mi bere. Oj, Cveto, Cveto, Cveto kalušo, srce i dušo. Venci da mi plete, kuću da mi mete. Oj, Cveto, Cveto, Cveto kalušo, srce i dušo. Đerdan da mu tropka, srce da mi kopka. Oj, Cveto, Cveto, Cveto kalušo, srce i dušo. YouTube: Čeda Marković — Što gu nema CvetaYouTube: Dušan Kostić — Što gu nema Cveta
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #4 poslato: April 30, 2011, 05:06:51 pm » |
|
** ŠTO TAJ SOKAK NA KARANFIL MIRIŠE 1Što taj sokak, aman, Što taj sokak, aman, Na karanfil miriše, Na karanfil miriše? Po taj sokak, aman, Po taj sokak, aman, Tri devojke šetaju, Tri devojke šetaju: Prva beše, aman, Prva beše, aman, Dilber Beta devojka, Dilber Beta devojka. Druga beše, aman, Druga beše, aman, Dilber Mitra devojka Dilber Mitra devojka. Treća beše, aman, Treća beše, aman, Dilber Rosa devojka, Dilber Rosa devojka. Otud idu, aman, Otud idu, aman, Tri junaka na konju, Tri junaka na konju. Da ulovi, aman, Da ulovi, aman, Svaki svoju dilberku, Svaki svoju dilberku. 1 Antologija srpske narodne poezije | PESME SA KOSOVA I METOHIJE | Sakupio i priredio Ljubiša Pavković YouTube: Jordan Nikolić — Što taj sokak na karanfil mirišeYouTube: Braća Teofilović i NO Zarka Milanovića — Što taj sokak na karanfil miriše
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Novembar 24, 2011, 02:24:01 am » |
|
** ŠKRIPI ĐERAM, KO JE NA BUNARU? 1narodna / zapis Ljubinko Miljković Mačva"Škripi đeram, ko je na bunaru?" "Na bunaru Milka materina. Vodu vadi, belo lice 'ladi, Vodu lije, belo lice mije". Pevali: Dragoslav Gligorić, Marjan Gligorić, Aleksandar Vasić, Milosav Krsmanović, Svetozar Garibaljević, Vladimir Mijić, Dobrivoje Prljević, Stojan Ulezić i Marko Kalabić. selo Prnjavor1 Muzička tradicija Srbije II MAČVA | Ljubinko Miljković | str. 361. pod brojem 323. YouTube: Joca Mimika iz Mola— Škripi đeram YouTube: Janika Balaž — Škripi đeram YouTube: Sopran: Katarina Simonović Ivanković — Škripi đeram
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Januar 10, 2012, 02:27:08 am » |
|
**
ŠTO JE RUŽA...1
Što je ruža tako bleda, Kaži zlato mojoj duši! A zašto se ljubičica U zelenoj travi suši?
Zašto sunce na nas sjaje Tako hladno neveselo? Sve na svetu zašto ćuti Kao da se u grob svelo?
Pa zašto sam i ja bolan Da reci mi dušo mila! Je li zato što si mene Bez uzroka ostavila?
1 NARODNA PEVANKA | Sastavio Vlad. R. Đorđević | Štamparija i litografija "Narodna Samouprava" | Beograd, 1926
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Januar 10, 2012, 03:59:50 am » |
|
** ŠTO GRAD SMEDEREVO Svadbena pesma Zapis: Miodrag VasiljevićŠto grad Smederevo obdan zatvoreno, obdan zatvoreno, obnoć otvoreno? Majka ženi sina, živu snahu ima, živu snahu ima već devet godina, zato j' Smederevo obdan zatvoreno, obdan zatvoreno, obnoć otvoreno! ŠTO GRAD SMEDEREVO 1Što grad Smederevo vazdan zatvoreno, Vazdan zatvoreno, svu noć otvoreno? Majka ženi sina još mu ljuba živa, Muško čedo ima od sedam godina. 1 1000 najlepših pesama i romansi | Skupio i priredio Romčević Goran, Beograd, 1997.YouTube: Predrag Gojković — Što grad SmederevoYouTube: Dušica Bilkić — Što grad SmederevoYouTube: Radmila Dimić — Što grad Smederevo YouTube: Vukašin Jevtić — Što grad Smederevo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Januar 12, 2012, 01:31:22 am » |
|
* ŠTA SE ONO NA PLANINI BELI narodna / zapis Ljubinko Miljković Šta se ono na planine beli dal' je ruža, dal je šeboj beli'. Nit je ruža, nit je šeboj beli no su ono nebrojene ovce. Ne poznajem čije su to ovce al' poznajem na ovcama zvonce; čoban Jova tera iz dolova. YouTube: Lepa Lukić — Šta se ono na planini beli
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Januar 12, 2012, 04:50:45 pm » |
|
** ŠTO SI, LENO, NA GOLEMO 1"Što si, Leno, na golemo? 2x Barem da si od koleno! 2x Tatko ti je bekri baša, 2x Majka ti je izmećarka." 2x "Ako nisam od koleno, 2x Al' ja imam altan čelo! 2x Altan čelo, lice belo, 2x Lice belo, neljubljeno!" 2x 1 Đorđe Karaklajić | RAZGRANALA GRANA JORGOVANA | Nota 1991 KnjaževacYouTube: Vasilija Radojčić — Što si, Leno, na golemoYouTube: Izvorinka Milošević — Što si, Leno, na golemoYouTube: Jordan Nikolić — Što si, Leno, na golemo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Januar 20, 2012, 02:03:19 pm » |
|
** ŠTO TO MIČE KROZ ŠIBLJIČE Što to miče kroz šibljiče? Stan', doro, stan', dobro. Stan', stan', stan, devojko, Dušo moja stani ne begaj! Da l' je srna il' košuta? Stan', doro, stan', dobro. Stan', stan', stan, devojko, Dušo moja stani ne begaj! Nit' je srna, nit' košuta. Stan', doro, stan', dobro. Stan', stan', stan, devojko, Dušo moja stani ne begaj! Već devojka vara momka. Stan', doro, stan', dobro. Stan', stan', stan, devojko, Dušo moja stani ne begaj! YouTube: Nikola Kolaković — Šta to miče kroz šibljiče YouTube: Živan Milić — Šta to miče kroz šibljiče
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Januar 24, 2012, 11:13:39 pm » |
|
**
ŠAN DUDE, GORO ZELENA...1) 1
Šan dude, goro zelena, Na sredi polja široka.
Tu meni kolo igraše, U kolu Stana lepota. Lice joj gorom sijaše, Šan dude, goro zelena. _________
1) Isidor Bajić: Album pesama
1 NARODNA PEVANKA | Sastavio Vlad. R. Đorđević | Štamparija i litografija "Narodna Samouprava" | Beograd, 1926
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #12 poslato: April 25, 2013, 02:08:15 am » |
|
* ŠTA ĆU MAJKO, UDAJE SE JELA Šta ću majko, Udaje se Jela Haj, haj, udaje se Jela Ode moja Golubica bela Haj, haj, golubica bela Vrba cveta A moj dika šeta Haj, haj, a moj dika šeta YouTube: Miodrag Popović — Šta ću majko, udaje se Jela
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Maj 13, 2013, 01:44:45 am » |
|
** ŠTO TI JE, STANO, MORI "Što ti je, Stano, mori, što ti je, Stano. Ej, dostum, Stančice, 2x mlada zelena?" 2x "Glava me boli, Jovo, glava me boli. Ej, dostum, Jovane, 2x mladi delijo. 2x Za tvoje oči, Jovo, za tvoje oči. Ej, dostum, Jovane, 2x mladi delijo!..." 2x "Nasloni glavu Stano, nasloni glavu. Ej, dostum, Stančice, 2x mlada zelena. 2x Na moje rame, Stano, na moje rame. Ej, dostum, Stančice, 2x mlada zelena. 2x 1 "Pesme iz južne Srbije" | Antologija srpske narodne muzike | sakupio i priredio Ljubiša Pavković YouTube: Milan Babić — Šta ti je, Stano, moriYouTube: Ljubiša Pavković — Što ti je Stano moriYouTube: Živka Đurić — Što ti je, Stano, mori YouTube: Staniša Stošić — Što ti je, Stano, mori
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Maj 13, 2013, 10:17:56 pm » |
|
* ŠTA ĆU KUĆI TAKO RANO narodnaŠta ću kući tako rano Ko me čeka tamo. Žene nemam da me čeka Kraj meka dušeka. Žena me je ostavila Sve zbog rujna vina. Idem kući, žena viče: Đe si, nesrećniče? Od kafane do kafane Lečim srcu rane, Lečim rane medecinom, rakijom i vinom. YouTube: Šaban Šaulić — Šta ću kući tako rano YouTube: Bora Spužić Kvaka — Šta ću kući tako rano YouTube: Mitar Bulatović i Serbian Radio Orchestra — Šta ću kući tako rano
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #15 poslato: April 01, 2014, 04:33:02 am » |
|
** ŠTA TO BRUJI PREKO POLJA ZVONCE 1Šta to bruji preko polja zvonce, preko polja zvonce? Šta to bruji preko polja zvonce? Lepi Jova ide iz dolova. I on nosi stručak bosioka, Da zakiti svojoj dragoj vrata. Otpevala Zorka Lazarev (42 g.), u Varjašu, 19521 Sava L. Ilić, Muzičko nasleđe Srba, Šokaca i Karaševaca u Rumuniji, Matica srpska, Novi sad 2006 Priredila Jelena JovanovićYouTube: Duet Đurić & Runjajić — Što 'no bruji, preko polja zvonceYouTube: Gordana Kojadinović — Što to bruji, preko polja zvonceYouTube: Mirjana Pavković — Što to bruji, preko polja zvonce
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #16 poslato: April 19, 2014, 02:14:11 am » |
|
* ŠTO TE NEMA, DRAGI, DA MI DOĐEŠ Što te nema, što te nema, Dragi, da mi dođeš? Il' si bolan, il' si tužan, Il' ti brani majka? Nit sam bolan, nit sam tužan, Nit mi brani majka, Već sam drugu, već sam drugu Zavoleo dragu. YouTube: Ksenija Cicvarić — Što te nema, dragi, da mi dođešYouTube: Mirjana Pavković — Što te nema, dragi, da mi dođeš
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #17 poslato: Januar 02, 2017, 07:03:19 pm » |
|
* ŠETNALA SE KUZUM STANA Šetnala se džanum kuzum Stana Lele šetnala se kuzum Stana Gore dole džanum po čaršiju Lele gore dole po čaršiju Izgubila Stana kovan đerdan Lele izgubila kovan đerdan Tuj se šeta džanum mlado Turče Lele tuj se šeta mlado Turče Ti tuj prođe džanum ti ga nađe Lele ti tuj prođe ti ga nađe Nesam Stano džanum Bog mi duša Lele nesam Stano Bog mi duša Da se kunem Stano ne veruješ Lele da se krstim će se smeješ Ako sam ti Stano našja đerdan Lele ako sam ti našja đerdan Кako njega Stano da se vijem Lele oko tvoje belo grlo YouTube: Trag — Šetnala se Kuzum Stana
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|