Angelina
|
 |
« poslato: April 15, 2011, 04:09:14 pm » |
|
*
S A D R Ž A J
Gusta mi magla padnala Gajtano, mome, mori * Gde ima voda studena Radule Gelj bana gelj (Keremejli) * Gorom jezde Gorom idu, kićeni svatovi Goro le goro Gugutka Gde si bila, Jano, te si tako rosna Gde si bilo, jare moje * Gde ćeš biti, mala Kejo Gon' goveda, Maro moja * Gradinom cveće cvetalo Grana od bora Gledaj me, draga Gde si, da si, moj golube Golubice bela Gde to, kažu, ima lepih seka * Gine vene *
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: April 15, 2011, 04:09:27 pm » |
|
* GUSTA MI MAGLA PADNALA narodna / svadbena pesma, peva se uoči svadbe Štrpce, KosovoGusta mi magla padnala, more, Na toj mi ramno Kosovo. Ništa se živo ne vidi, more, Do jedno drvo visoko. Pod njeg mi sediv terzije, more, Ono mi šije eleče. Kolko su dzvezde na nebo, more, Tolko su šarke na njega. Pesma se pevala na Kosovu prilikom oblačenja mlade za venčanje. Započinje slikovitim stihovima: Gusta mi magla padnala Na toj mi ramno Kosovo Kosovo u srpskoj kulturnoj i političkoj istoriji poseduje posebnu značenjsku složenost i simboliku. Id sredine dvanaestog veka i bitke kod Pantina do današnjih dana na njemu se odlučivala i korenito menjala sudbina Srbije. Zbog toga, svaki pomen Kosova u narodnoj pesmi izaziva brojna prisećanja, opominjanja, radosti i tuge. Imajući to na umu, srpski narodni pesnik često pribegava prizivanju "guste magle" kako bi prekrio grandioznu istorijsku sliku Kosova, a jednovremeno u prvi plan izvukao i u očima slušalaca — gledalaca zumirao i užižio jednostavnu, intimnu scenu okoju želi da predstavi i opeva. Tako u ovoj pesmi iz guste magle, koja se spustila na Kosovo, izdvaja se slika visokog drveta, smeštenog u centar pesnikovog vizuelnog opažanja. Drvo visinom privlači poglede, koji napokon stižu, spuštaju se, do terzije — krojača koji šije nevesti jeleče. Jeleče lepotom i bogatstvom ukrasa (išarano je kao da su po njemu zvezde popadale) zadivljuje oči posmatrača.
Tekst preuzet sa CD "Čuvari sna" TeofilovićiTeofilovići & Miroslav TadićYouTube: Vasilisa — Gusta mi magla padnala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #2 poslato: April 15, 2011, 04:15:23 pm » |
|
* GORANINE, ĆAFANINE Goranine, ćafanine, Goranine, Goranine, ćafanine. 2x Goranka ti dimije nema, Goranka ti, Goranka ti dimije nema. 2x Ako nema, će gu kupim, ako nema, ako nema, će gu kupim. 2x Će gu kupim jum dimije, će gu kupim, će gu kupim jum dimije. 2x Jum dimije džamfezlije, jum dimije, jum dimije džamfezlije. 2x Džamfezlije kod komšije, džamfezlije, džamfezlije kod komšije. 2x YouTube: Mara Đorđević — Goranine, ćafanineYouTube: Snežana Spasić & NAISSA — Gusta mi magla padnala & Goranine, ćafanine
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #3 poslato: April 22, 2011, 03:54:49 pm » |
|
* GDE IMA VODA STUDENA RADULE 1 narodna / okolina Leskovca Gde ima voda studena Radule da idem da se udavim Radule da idem da se udavim Gde ima drvo visoko Radule da idem da se obesim Radule da idem da se obesim Gde ima mome ubave Radule da idem da se oženim Radule da idem da se oženim Gde ima vino rumeno Radule da idem da se opijem da idem da se opijem. 1 CD "Zona Zamfirova" | Izdanje RTS PGP | 2002YouTube: Vasilija Radojčić — Radule (Gde ima voda studena Radule)YouTube: Biljana Krstić — Gde ima voda studena Radule
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #4 poslato: April 22, 2011, 03:59:19 pm » |
|
** GAJTANO, MOME, MORI "Gajtano mome, mori, Gajtano, Gajtan ti veđe, ludo, na čelo, Gajtan ti veđe, ludo, na čelo. Kude si bila, Gajto, šetala? V'zdan ti oči, Gajto ne vido, Ni zalak lebac, mori, ne jedo." "Bila sam, ago, more, šetala, na Gornji Pazar, ago, gledala, Kude se mladi Turci pisujev, Kude se mladi Turci pisujev, U tursku vojsku, ago, da idev, U tursku vojsku, ago, da idev." "Gajtano, mome, mori, Gajtano, Da li me mene, mori, pisaše U tursku vojsku, ago, da idem?" "Turčine, ago, mladi spaijo, Naj napred tebe, more, pisaše U tursku vojsku, ago, da ideš!" YouTube: Čeda Marković — Gajtano, mome, mori
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #5 poslato: April 24, 2011, 12:20:36 pm » |
|
** GELJ BANA, GELJ 1Gelj bana, gelj, Aman, aman, javaš, javaš, Gelj bana, gelj, Aman, aman, javaš, javaš, R Ah, keremejli, keremejli, Pehna zitme, Ah, đanum sekma, đanum sekma Ah, indžitme. R Erme lika hađi bana Feda usa džansana Itme džera, itel zora Ašik oldum ben sana. GELJ BANA, GELJ slobodan prevodDođi meni, dođi, Aman, živa bila Seljančice moja mila. Dođi, budi moja, Aman, živa bila, Seljančice moja mila. Ah, dušo moja, Nemoj da me ubijaš Ah, pusta željo, pusta željo Meraku moj. Kraj nejasan - - - - - - Sledi: Dal' je veče il' je zora, Umirem od ljubavi za tobom. 1 Tekst i prevod: Kitka ti padna, Deno, zbirku pesama sakupio, zapisao i priredio Stojadin Dine Paunović | Izdavač: Narodni univerzitet Vranje, 1998. "Zapis po kazivanju moje drage koleginice, Usnije Redžepove. Pesma se obično peva posle Mitketovog monologa o Stambolki — Redžepovici." Stojadin Dine PaunovićYouTube: Jelena Tomašević — Gelj bana gelj (Keremejli)
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #6 poslato: April 24, 2011, 12:20:46 pm » |
|
* GOROM JEZDE Gorom jezde kićeni svatovi, kićeni svatovi, gorom jezde. A iz gore vila progovara, vila progovara a i iz gore: "Kud jezdite, kud konje morite, kud konje morite, kud jezdite. Umrla je prošena devojka, prošena devojka, umrla je." Na umoru, majci govorila, majci govorila, na umoru: "Svakom svatu po baščuluk dajte, po basčuluk dajte, svakom svatu. Mladoženji svilenu košulju, svilenu košulju mladoženji." YouTube: Živka Ðurić Ivanović — Gorom jezde kićeni svatovi YouTube: Miodrag Mile Bogdanović i NO Carevac — Gorom jezde kićeni svatoviYouTube: Predrag Gojković Cune — Gorom jezde kićeni svatoviYouTube: Ivanka Stefanović — Gorom jezde kićeni svatovi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #7 poslato: April 24, 2011, 12:22:40 pm » |
|
** GORO LE GORO Goro le goro zelena, goro le goro zelena, Vodo le vodo studena vodo le vodo studena. Slunce le milo, premilo, slunce le milo, premilo, Polje le polje široko, polje le polje široko. Ja imam brata 'ajduka, ja imam brata 'ajduka, Ti, goro, da mi ga čuvaš, ti, vodo, da mi ga pojiš. Ti, goro, da mi ga čuvaš, ti, vodo, da mi ga pojiš, Ti, slunce, da mi ga greješ, ti, polje, da mi ga raniš. YouTube: Danica Obrenić — Goro le, goro zelenaYouTube: Snežana Spasić — Goro le, goro zelena
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Novembar 09, 2011, 08:44:55 pm » |
|
* GUGUTKA Gugutka, guka u gora, lele, nevesta šeta po dvori. Nevesta šeta po dvori, lele i na gugutka govori. Gukni mi gukni, gugutče lele, i ja sum taka gukalo, i ja sum taka gukalo lele, koga sum bilo pri mama. Koga me mama mieše, lele i rusa kosa pleteše, i rusa kosa pleteše lele, belo mi lice cavteše. YouTube: Merima Njegomir — Gugutka guka vo osojeYouTube: FA "Đido" — Gugutka guka vo osoje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Decembar 16, 2011, 02:33:21 am » |
|
* GOROM IDU KIĆENI SVATOVI Gorom idu, Lale moj, gorom idu, Mile moj Gorom idu kićeni svatovi Gorica im Lale moj, gorica im Mile moj Gorica im listom progovara Kud idete, Lale moj, kud idete, Mile moj Kud idete kićeni svatovi Kud idete, Lale moj, kud idete Mile moj Kud idete te po njoj morite Umrla je prošena devojka YouTube: Dragoljub Majkić — Gorom idu kićeni svatovi uz pratnju NO Vlastimira Pavlovića Carveca YouTube: Ismet Krcić — Gorom idu kićeni svatovi uz pratnju Seksteta Dušana Radetića
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Januar 10, 2012, 11:59:28 pm » |
|
* GDE SI BILO JARE MOJE 1čobanska pesma, Vranje, jugoistočna Srbija, prema pevanju Maje IvanovićGde si bilo, jare moje, Gde si bilo, dušo more? "U planinu, gazdo more, U planinu, dušo more." Koj te čuva, jare moje, Koj te čuva, dušo more? "Svi čobani, gazdo more, Svi čobani, dušo more, Svi čobani planinari." Koj te bije jare moje, Koj te bije dušo more? "Svi čobani, gazdo more, Svi čobani, dušo more, Svi čobani planinari." Kako plačeš, jare moje, Kako plačeš, dušo more? "Keker-beker, gazdo more, Keker-beker, dušo more." (Gde si bilo jare moje, gde si bilo, dušo more, gde si bilo jare moje.) GDE SI BILO JARE MOJE Gde si bilo, jare moje, Gde si bilo, dušo more? Gde si bilo, jare moje? U planinu, gazdo, more. U planinu, dušo more. U planinu, gazdo, more. Koj te čuva, jare moje, Koj te čuva, dušo more, Koj te čuva, jare moje? Svi čobani, gazdo more, Svi čobani, dušo more, Svi čobani planinari. 1 Preuzeto sa sajta: Projekat RastkoYouTube: Jelena Tomašević — Gde si bilo jare mojeYouTube: NA "Kolo" — Gde si bilo jare moje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Januar 23, 2012, 12:27:12 am » |
|
** GDE ĆEŠ BITI, MALA KEJO muzika: Davorin JenkoGde ćeš biti, mala Kejo, da doveče dođem — 'ajd' pola — 'ajd' polako, 'ajd' laga — 'ajd' lagano! Ja ću biti u đul-bašči bosiljak sijati; 'ajd' pola — 'ajd' polako, 'ajd' laga — 'ajd' lagano! Bosiljak će mirisati, po mirisu dođi; 'ajd' pola — 'ajd' polako, 'ajd' laga — 'ajd' lagano! Il' ću biti u vajatu, dukate nizati, 'ajd' pola — 'ajd' polako, 'ajd' laga — 'ajd' lagano! Dukati će zveketati, po zveketu dođi; 'ajd' pola — 'ajd' polako, 'ajd' laga — 'ajd' lagano! 1 Pozorišni komad Janka Veselinovića "Đido", slika iz seoskog života u pet činova s pevanjem YouTube: Danica Obrenić i Aleksandar Trandafilović — Gde ćeš biti lepa KejoYouTube: Nada Vodeničar i Miloš Protić — Gde ćeš biti mala KejoYouTube: Mira Vasiljević — Gde ćeš biti lepa Kejo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Jun 26, 2012, 10:32:07 pm » |
|
**
GDE SI BILA, JANO, TE SI TAKO ROSNA ljubavna pesma / Valjevo
Gde si bila, Jano, te si tako rosna? — Ja sam bila, Jovo, u rosne livade, tamo me je, Jovo, rosa pokapala!
— A što su ti, Jano, nedra raskopčana? — Zakači me, Jovo, jedna suva grana!
Varijanta pesme "A što si se, Jano..."
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Septembar 23, 2012, 04:19:06 pm » |
|
* GRADINOM CVEĆE CVETALO Gradinom cveće cvetalo, cvetalo, gradinom zlato šetalo. Hej, cveće moje šareno, šareno, što si mi tako snuždeno. Sinoć mi dragi dolazi, dolazi, poljem mi cveće pogazi. Hej, cveće moje šareno, šareno, budi mi srcu veselo. Neka ga, neka. Nek gazi, gazi, samo nek češće dolazi. Hej, cveće moje šareno, šareno, budi mi srcu veselo. Po pevanju Gordane StojićevićYouTube: Gordana Stojičević — Gradinom cveće cvetalo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Septembar 23, 2012, 07:02:37 pm » |
|
* GRANA OD BORA Grana od bora pala kraj mora Ej čuj Marice, mlada krčmarice, donesi mi vina Ne mogu ti ja vino da dam ej, ja sam bosa, napolju je rosa ozebšću ti ja Skidaj nanule, obuj cipele ej, ako meni Bog i sreća dade kupiću ti ja Ne kupuj mi ti, ne trebaju mi ej, imam oca na moru trgovca kupiće mi on. Tekst prema pevanju Anđelije MilićYouTube: Anđelija Milić — Grana od boraYouTube: Čedomir Marković — Grana od bora
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #15 poslato: April 28, 2013, 09:54:49 pm » |
|
** GON' GOVEDA, MARO MOJA 1Gon' goveda Maro moja Gon' goveda, bor zeleni; Gon’ goveda, gde je šuma gusta! Koji će koju, ja ću moju Boju, Bojina majko, ti ne karaj Boju. Boji je milo, a meni je drago. Beri ljelje, Maro moja, Beri ljelje, bor zeleni, Beri ljelje, da se koljikamo! Koji će koju, ja ću moju Boju, Bojina majko, ti ne karaj Boju. Boji je milo, a meni je drago. GON' GOVEDA, MARO MOJA 2Gon' goveda, Maro, gon' goveda, dušo, gon' goveda, Maro moja, gde je šuma gusta. Šuma gusta,Maro, šuma gusta, dušo, šuma gusta, Maro moja, a planina pusta. Gon' goveda, Maro, gon' goveda, dušo, gon' goveda, Maro moja, gde smo plandovali. Tamo ću ti, Maro tamo ću ti, dušo, tamo ću ti, Maro moja, poljubiti usta. 1 Romčević Goran | 1000 Najlepših pesama i romansi | FIN&EK, Beograd, 19972 Dragoljub Rajić | Srpske starogradske pesme | Beoknjiga, Beograd, 2009YouTube: Jovo Kricković — Gon' goveda, Maro moja
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #16 poslato: April 28, 2013, 10:21:48 pm » |
|
* GLEDAJ ME DRAGA Gledaj me draga, nagledaj me se! Ah, draga, danas sam ovde draga, sutra odlazim. Poruči draga, šta da ti kupim, Ah, draga, za uspomenu, da me se sećaš. Kupi mi, dragi crnu šamiju, Ah, dragi, Crno da nosim, dragi, tebe da žalim. YouTube: Nada Mamula — Gledaj me, dragaInterpretatori: Kostica Stanisavljević, Nikola Kolaković, Predrag Gojković, Miodrag Bogdanović, Dragoljub Lazarević, Nada Mamula, Milan Babić, Dragan Majkić, Raša Pavlović
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #17 poslato: April 28, 2013, 10:44:22 pm » |
|
* GDE SI, DA SI, MOJ GOLUBE Gde si da si moj golube što se ne javiš? Evo mene pokraj tebe zar me ne vidiš! A gde ti je stara majka, ne bilo ti je? Otišla je u đul baštu cveće da bere; cveće bere, mene kiti da sam najlepša. YouTube: Predrag Gojković i Merima Njegomir — Gde si da si moj golubeYouTube: Duet Mira Vasiljević & Predrag Živković Tozovac — Gde si da si moj golube
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #18 poslato: Jun 25, 2013, 06:48:36 pm » |
|
* GOLUBICE BELA Golubice bela, što si nevesela, nevesela Golubice bela, što si nevesela. Kako ne bi jadna nevesela bila, nevesela Kako ne bi jadna nevesela bila. Kad moj golub leti od jata do jata, od jata do jata Kad moj golub leti od jata do jata. Pa on, pa on ljube druge golubice, golubice Pa on, golub ljube druge golubice. Golubice bela, nemoj tugovati, tugovati. Opet će se tebi tvoj golub da vrati. Milan Panajotović i orkestar "Dunav" — Golubica bela 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #19 poslato: Septembar 29, 2014, 10:27:54 pm » |
|
** GDE TO, KAŽU, IMA LEPIH SEKA 1 Gde to, kažu, ima lepih seka? 'Oće babo da ženi meneka! "'Aj'mo, babo, u Žabalj, pa uveče na rogalj, tu će biti moje luče belo." Plavi somot i crvena svila, ljepša Jela nego bajna vila. Aoj, Jelo, dan ti tvoj, čuj šta veli babo moj, da idemo, da te dovedemo. Mila majko, dukate mi veži, a ti, babo, kako znaš nateži! Nosi žito s tavana, pa prodaj kod Avrama, to je baća koji dobro plaća! Prodaj, babo, i kravu i tele, pa mi kupi rukavice bele. Odmah 'aj'mo u Žabalj, pa doveče na rogalj, luče belo, volem te zacelo. 1 Simeon Marinković Srpska narodna PESMARICA | Kreativni centar, Beograd, 2004.YouTube: Aleksandar Dejanović — Gde to kažu ima lepih seka
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #20 poslato: Jul 02, 2015, 12:14:46 am » |
|
** GINE VENE 1Gine vene srce u menika Gine vene srce u menikaŠto mi moja ne dolazi dika Da mi dođe da mi srce prođe Prođi, diko, doveče sam sama. Da znaš, diko, kako srce boli. Srce boli hoće da izgori. Srce boli, srce boli Hoće da izgori, Ej, čedo moje lepo. 1 S PESMOM KROZ VOJVODINU (sto narodnih pesama) Prikupio i zabeležio Milenko Parabućski, Novi Sad 1953. Izdavačko preduzeće Brastvo-JedinstvoYouTube: Gordana Kojadinović — Gine, vene srce u menikaYouTube: Aleksandar Dejanović — Gine, vene srce u menika
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|