Narodne igre Srba iz Krajine
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Narodne igre Srba iz Krajine  (Pročitano 4788 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: April 11, 2011, 02:34:05 am »

*

NARODNE IGRE SRBA IZ KRAJINE


IGRA BIRANJA

Izmješaju se muški i ženski, posjedaju jedni pored drugih. Jedan, koji se odabere, uzima mišku u ruku i ide od jednog do drugog i pita "Jesi li zadovoljan? Hoćeš li nekog da biraš?" Ovaj, ako hoće nekoga da sjedi pored njega, bilo to muško ili žensko, kaže "Hoću toga i toga, za jednu ili više vrućih ili mladih." Onda ovaj pita ovoga što traži, da li će ići da sjedi pored njega, sad se pita njegov partner i može da kaže, ne dam ga. Onda on prima batine, vruće ili mlake. A ako ga da, onda batine prima ovaj što ga traži. Ovo biranje ide u krug. Kad se neko nekome sviđa, onda prima i prave vruće. Jer ovaj što tuče miškom, po dlanu, tuče svom snagom. Dešavalo se čak i da dlan pukne.
U ovoj igri ostaje se do neke doba noći.


IGRE MIŠKANJA

Na prelu, muškarci se podijele u dvije grupe, posjedaju jedni nasuprot drugih. Ove grupe moraju imati starješine koje se ѕovu maje. Uzmu određenu metalnu paru i bacaju uvis pa čija strana bude na površini, taj prvi sakriva paru u ruke svoje grupe. Maja druge grupe trži paru, u koga smatra da nije para, kaže "umij se", a u njega ako bude para, on ili maja, uzimaju mišku i grupu ove maje tuku po dlanu.
Ako paru zatraži i pogodi u koga je, ondak on paru sakriva kod svoje grupe. Tada se uloge mijnjaju.
... U ovome slučaju miška je čvrsto usukani peškir, predvostručen i na vrhu vezan kanapom.


KAPANJE

Muškarci se podijele u dvije grupe. Prvo se dogovore u šta će se kapati. Nekad to bude u rakiju, nekad u brijanje (maže se garom po licu), a nekad i u vikanje. Onaj koji izgubi, mora da se ispne na vrh brda ili neko drugo uzvišenje i ima da viče iz sveg glasa, šta mu se naredi. Igra se sa devet kapa ili čarapa, pod koju se sakriva para ili prsten (neđe se ta igra zove još i prstena). Jedan iz grupe sakriva paru, dok druga partija traži paru. Prve dvije kape diže za sebe i od četiri, posljednje dvije, dok one u sredini ostaju onima koji kriju paru i broje se bodovi. Igra se do 101.
Ako u trećoj nađe pare, to se zove PATKA i broji se devet. Ostale se broje 7,6,5,4 i 3. Ako ovi što traže paru, nađu u prve dvije, ili posljednje dvije, onda paru kriju oni, i tako se redaju, do 101 boda, i ko prvi dođe do 101, taj je pobjednik.


POGAĐANJE CILJA

Na prelima se izvode razne šale, pa i ova: Ugljenom se nacrta meta na zidu i opkladi se sa nekim mladićem da neće prstom moći pogoditi metu, ako su mu oči zavezane. (To mora biti mladić koji ne zna za ovu šalu). Kada mladić pristane i oči mu se zavežu, iznese se mačka i namjesti sa tako da je prstom pogodi u stražnjicu. Naravno, poslije ove šale nastaje smijeh od svih prisutnih.


ŠEPICA

Kolo šepica često se igralo na prelima. U ovome kolu pohvata se nekoliko snažnih momaka, a može i starijih ljudi, zagrle se, ili se uhvate za ruke, pa uz ѕvuke krajiške tamburice okreću na desnu stranu, laganim tempom, a ondak kad tamburica ubrza tempo, vraćaju se nazad što bržim korakom.
Igra se ponavlja nekoliko puta sve dok ne posustaju ili neko ne odustane.
Krajiška tamburica je tamburica na tri žice iste debljine koja obično služi kao pratnja pri pjevanju ojkače, a može i da posluži u sviranju kola. Najviše se zadržala u Podgrmeču i Potkozarju, a donešena je doseljavanjem Srba Ličana na ova područja.


KOLO ZAVODILO

Zavodilo je jedna od omiljenih igara. U ovoj igri može da sudjeluje neograničen broj. Učesnici u igri pohvataju se ѕa ruke i čvrsto drže. U taktu sa tamburicom, trči se što bržim tempom. U ovoj igri držeći se čvrsto, najduže korake prave oni najzadnji, jer brzina kola se njima mlati pa se često desi da zadnji i popadaju. Što brže tamburica radi, brže se i igra.


BARJAŠKANJE ILI BJELAŠKANJE

Barjaškanje (ili Bjelaškanje), zove se igra koja se izvodila prilikom čuvanja blaga (stoke) ili na nekim drugima skupovima. Podjele se mladići i djevojke u dvije grupe. Jedna grupa se pohvata za ruke i čvrsto drži dok druga grupa stoji na određenom odstojanju i pita: "Koga pozivate?" Prvi iz grupe koji se drže za ruke kaže: "Pozivao tog i tog." - poziva po imenu. Ovaj se zatrče i svom snagom udara u njihove ruke, želeći da ih rastavi. Ako ne uspije da ih rastavi, onda ponovo pitaju koga pozivaju. Ako uspije da ih rastavi onda mijenjaju uloge.
U ovoj igri se dešavalo da se nekom od igrača prebije i ruka. Ako neleti neko jači a ovi se čvrsto drže, dođe često i do lomljenja ruke.


IGRA VASTUP

U ovoj igri sudjeluju parovi, muško i žensko, djevojka i momak, a mogu i oženjeni. Ženska dolazi sa desne strane muškarca, s' leđa se rukama uhvate preko struka ili se drže za ruke i idu u krug. U ovoj kružnoj igri može sudjelovati neograničen broj, zavisi od prostora. Igra se uz takt tamburice i ide u krug, sve dok se ne umore.


KEVANJE

Jedna od naših seoskih igara je i kevanje. Ova igra je slična hokeju na ledu. Iskopala bi se mala rupica na ledini koja bi služila kao kuća koju bi jedan od učesnika čuvao da u nju ne utjeruju svinjku. Svinjka je bila komad drveta oblog lika, debljine oko 6 cm i dužine oko 7 cm. Igrači bi tjerali svinjku, jedan od drugog i prigonili je rupici, a ovaj što brani rupicu, svinjku bi odbijao od rupice (kućišta) i na taj način branio rupicu.
Kada bi svinjka upala u rupicu, onaj koji bi je utjerao, on bi stekao poen i bio vlasnik kućišta i rupice, pa bi je dalje branio.
Ovu igru su igrali većinom momci. Učesnika je mogao biti neograničen broj.


TITRANJE

Titranje je bila jedna od omiljenih igara i većinom se igrala čuvajući nešto od blaga. Titre su pravljene od bujadi. To bi bili klipići od bujadi veličine do 20 cm. Igralo se u dvoje. Devet klipića stavljalo bi se u dlan. U momentu hitro bi se bacale, malo u vis i dočekivale na suprotnoj strani ruke, nakon čega se, opet bacanjem, vraćalo na dlan, odnosno u zraku hvatao neparan broj. Ako se prevari i uhvati paran broj, gubila bi se igra i onda bi drugi učesnik počinjao igru. Ako igrač nebi griješio i stalno bacajući titre i prevrćući dlan hvatao neparan broj do kraja, on bi bio pobjednik.
Ovo je jako fina i zanimljiva igra, pa se često igrala i kod kuće, kad se dokono.


http://www.srpskazemlja.com/diskusije/index.php/topic,661.0.html
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: