Igre iz Leskovačkog Pomoravlja
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « SRPSKI MUZIČKI FOLKLOR « Muzički folklor Srbije « Igre iz Leskovačkog Pomoravlja
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Igre iz Leskovačkog Pomoravlja  (Pročitano 18549 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: April 11, 2011, 01:22:14 am »

*

IGRE IZ LESKOVAČKOG POMORAVLJA

Oblast Dubocica, danas poznatija kao Leskovacka Morava, zbog svog ulegnutog polozaja je i dobila takav naziv. U proslosti, tacnije pocetkom paleolita (starije kameno doba), nalazila se pod vodom koja je otekla i ostalo je plodno Leskovacko polje sa gradskim centrom Leskovcem koji je dobio naziv po potesima leske kojih je na tom prostoru bilo u izobilju.

Ovaj kraj je od davnina bio naseljen. Najstariji poznati stanovnici bili su Dardanci (ilirsko pleme) koje se pominje jos 284. godine pre nase ere u borbi protiv Makedonaca. Osim Dardanaca kroz dolinu Leskovacke Morave prosli su mnogi narodi a medu njima i Kelti u svom pohodu ka Grckoj. Posle Kelta ovim prostorom vladaju Rimljani, a od 6. veka u njega dolaze Sloveni.

Sve do 12. veka, tacnije 1165. godine Leskovacka Morava bila je pod neposrednom bizantijskom vlascu a od te godine prelazi u naslede Stefana Nemanje. U Leskovackoj Moravi su do nasih dana sacuvani mnogi obredi u kojima su muzika i igra imale znacajnu ulogu, a zahvljujuci Dragutinu Dordjevicu u njegovoj monografiji, oteto je od zaborava bezbroj dragocenih podataka o tradicionalnoj kulturi ovoga kraja.Stani Rado, bela Rado

Ide Jovo od oranje,
bela Rada od kopanje.
Stani Rado, bela Rado
daj da ljubim lice mlado.
Nesmem Jovo, oj Jovane
ljuti će se moje Nane.
Stani Rado, bela Rado.


Devojče, devojče

Devojče, devojče turi srp na ramo
bel tulben na glavu da se nadžnjejemo.
Ćuti, ćuti momče, ćuti blago mene.
Devojče su mome mnogo vagolaste.
Devojče, devojče ajd idemo dole,
ajd idemo dole, da se nadigramo


http://www.dunav.de/3.html


* * *

NOŠNJA IZ LESKOVAČKOG KRAJA Nošnja iz ovog kraja ima gotovo iste elemente kao i Šumadijska, ali je znatno jednostavnija u pogledu izrade, gotovo cela je od vune, tamnijih boja. I takva je ipak bogata ručnim radom. Karakteristične su suknje tzv. "fute" koje su ručno tkane i to ekstra precizno u niz varijanti boja i šara.

Kod muškaraca tamne pantole, tkanice, bijele košulje i tamni jeleci, na glavi su crne šubare, a na nogama kožni opanci. Kod djevojaka suknje tkane fute, šarene pregače, bijele haljine sa vezom i tamni jeleci, na glavama su ubrađene bijele marame, a na nogama kožni opanci.


http://www.kudmladost.org
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: