Narodna muzika Podrinja
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Narodna muzika Podrinja  (Pročitano 4497 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: April 10, 2011, 11:17:50 pm »

*

NARODNA MUZIKA PODRINJA


Knjiga Narodna muzika Podrinja svojevrsna je muzicka monografija Podrinja, predeone celine sastavljene iz dva kraja, sa jedne i sa druge strane reke Drine (severoistocna Bosna i severozapadna Srbija).
 
Zasnovana je na istrazivanjima u sedamdesetak sela, naseljenih srpskim i muslimanskim stanovnistvom. Ono sto treba posebno istaci je da se verska razlicitost stanovnika Podrinja nije mnogo odrazila na njihovoj tradicionalnoj kulturi koja je, s obzirom na njihovo dinarsko poreklo (doseljenici iz Hercegovine i Crne Gore), u mnogo cemu jednaka, narocito ona u selima. Otuda se kao najcesci i zajednicki oblici narodnog pevanja javljaju oni dvoglasni, sa dominacijom sekundnog sazvuka, i drugim karakteristikama tipicnim za dinarski muzicki stil (potresanje glasom, podizanje intonacije u toku pevanja i dr.). Kod Srba sa desne strane Drine (severozapadna Srbija) javljaju se i oblici novijeg dvoglasnog pevanja (tzv. pevanja na bas), koje je u ove krajeve doslo tek posle drugog svetskog rata, a koje karakterise homofonija izrazena kroz pevanje u paralelnim tercama (sa cistom kvintom u kadenci), ali i prilicno "necista" intonacija koja svedoci o tome da se ovo pevanje nije najbolje "primilo" u Podrinju.

Na planu instrumentalne muzike Srbi su vise vezani za duvacke instrumente: frulu, dvojnice, a od kordofonih, za gusle, uz koje pevaju svoje epske pesme, dok se muslimani muzicki najcesce izrazavaju kroz sargiju (specifican tip tambure), odnosno ansambl sastavljen od sargije i jedne ili dve violine. Kod njih, kao veoma karakteristican, a nesumnjivo nastao kao posledica orijentalnog uticaja, javlja se ansambl sastavljen od dve male zurle — "svirale" i bubnja, kao tipican svadbarski orkestar. Medjutim, ono sto je zanimljivo je da je bez obzira na razlicitost instrumenata koje koriste, i kod Srba i kod muslimana zastupljen isti muzicki stil (zasnovan na sekundnom sazvuku). U Srpskom Podrinju zastupljeno je i muziciranje gudackih ansambala, sa ciganskim sviracima kao svojevrsnim profisionalcima, a ciju svirku je karakterisala specificna "evropska" koncepcija, sa instrumentima "podeljenim" na vodece (melodijske), pratece ("harmonske"), i basove. Takode vezana za grad, ali ne onaj evropski, vec orijentalni je praksa pevanja uz saz, orijentalnu tamburu, uz koju podrinski muslimani uglavnom izvode sevdalinku, baladu orijentalnog porekla, na nacin svojstven toj kulturi, sa razvijenom i bogato ornamentiranom melodikom i dinamikom velikog raspona.


Dr. Dimitrije O. Golemović
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: April 10, 2011, 11:18:16 pm »

*

ZVUČNI PRIMERI PESAMA:


Pod Glogovcem žutan trava
Mesto: selo Liješanj
Izvođač: tri muškarca
Način: na glas

Procviljele tri srpske vojvode
Mesto: Grbavci
Izvođač:
Način: uz gusle

Kad se sejo udamo ja i ti
Mesto: Donja Pilica (Podrinje)
Izvođač: "Drina"
Način: kantalica
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: